Solomon şi-a impus embargo la petreceri

0
304

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a anunţat că nu va mai organiza nici o petrecere până când nu va fi confirmat, pentru a treia oară, în funcţia de edil al urbei. De pe listă au fost şterse petrecerile de Ziua Îndrăgostiţilor, nunta de aur a pensionarilor şi hora de la Leamna, care le erau oferite craiovenilor de cum venea primăvara. Singura manifestare păstrată este cea dedicată poetului Marin Sorescu, pentru care se ştie că primarul are o afinitate specială.

Antonie Solomon

Edilul-şef al Craiovei, Antonie Solomon, a explicat, în ultima sa conferinţă de presă, că manifestările pentru Ziua Îndrăgostiţilor nu au mai avut loc, aşa cum erau obişnuiţi craiovenii, pentru că nu s-a mai dorit acest lucru. “M-am gândit că Valentin’s Day era o chestie forţată. Adică ce treabă avem noi cu modelul american? E adevărat că avem Ford-ul aici, dar asta e altceva, m-a luat şi pe mine valul odată”, a răspuns Solomon, întrebat fiind de ce au lipsit din decorul de 14 februarie inimioarele, limuzina şi cuplurile căsătorite pentru o zi. De altfel, Solomon a explicat că manifestarea dedicată dragostei nu va fi singura care va lipsi din calendarul sărbătorilor urbei. Primarul a anunţat că nu vor mai fi organizate nici nunta de aur a pensionarilor şi nici hora de la Leamna, evenimente pe care le oferea craiovenilor din bani proprii.

Petrecerile anulate, din motive electorale

Deşi evenimentele au început să fie foarte gustate de pensionari, dar şi de craiovenii dornici de petreceri câmpeneşti, Solomon spune că va face o pauză în acest an pentru a nu i se reproşa că încearcă să îşi atragă astfel electoratul. “Am zis că e campanie electorală şi să nu zică lumea că uite ce fac eu numai ca să mai cresc în sondaje cu 0,2 procente. Nu o să mai fac nici nunta bătrânilor, nici hora de la Leamna pentru că mă feresc de lucrurile populiste, deşi sunt tradiţii şi mă doare inima”, a precizat edilul. Solomon susţine că, şi dacă nu le mai organizează, ştie că poate fi acroşat în campanie prin prisma acestor evenimente cu tentă populară, aşteptându-se să fie făcut “lăutar”. «Cel mai mare compliment pe care poate să mi-l facă cineva este cântecul popular. Îmi place mult, enorm. Şi cred că şi ei, când se duc pe la petreceri, sar în horă, aruncă picioarele până la cer şi, după aceea, spun, „vai, noi suntem intelectuali… cu Beethoven, cu Shakespeare”. Eu sunt cu toţi, şi cu hora, şi cu Shakespare».

“Ediţia trecută, o blasfemie la adresa lui Marin Sorescu”

Există însă şi o excepţie. Manifestarea culturală la care primarul ţine foarte mult este cea dedicată poetului Marin Soreascu, care nu va lipsi nici în această primăvară. Mai mult decât atât, edilul-şef – care e cunoscut ca un admirator al poetului de la Bulzeşti, ale cărui versuri le recită ori de câte ori are ocazia – a anunţat că şi-a propus să redea manifestării o anumită ţinută, pentru că nu mai tolerează “kitsch-ul” de anul trecut, când la pupitru nu s-a aflat el, ci Marinică Dincă. «Zilele „Marin Sorescu” au devenit o tradiţie şi anul trecut au fost un mare kitsch, un circ care s-a întâmplat la Teatrul de Operă şi Operetă. Poate aţi fost acolo, eu nu am ajuns, în orice caz o blasfemie la adresa lui Marin Sorescu. Eu nu pot să las lucrurile aşa, vor fi invitaţi iar academicieni, actori celebri», a mai spus acesta. Deşi nu mai este mult timp până la desfăşurarea propriu-zisă, festivalul nu e mai deloc mediatizat. Din puţinele referinţe date de primar, ştim că, pe lângă Marin Sorescu, vor fi evocaţi şi prietenii acestuia, Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Fănuş Neagu, “titani ai literaturii care nu mai sunt printre noi şi care erau prezenţi la Craiova, an de an”.

Cel mai bogat în manifestări a fost anul 2009

Primăria Craiova are disponibilă, în acest an, suma de 1,5 milioane de lei pentru organizarea manifestărilor culturale din viaţa urbei care se reduc la cele două mari evenimente, Festivalul “Marin Sorescu”, din primăvară, şi “Zilele Craiovei”, din toamnă. Cel mai “exploziv” an în materie de petreceri a fost însă 2009. Anul a fost deschis cu Festivalul “Marin Sorescu”, organizat pentru prima dată pe malul Dunării, la conacul poetului Mircea Dinescu, de la bugetul local cheltuindu-se suma de 2,31 miliarde de lei vechi. Patru luni mai târziu, în iunie, craiovenii au fost delectaţi cu un mare eveniment din ţară, Romanian Music Awards (RMA) 2009, care a adus pe scenă 150 de artişti şi dansatori străini şi din ţară. A fost un concert opulent, rapperul american Ja Rulle aterizând cu un elicopter Eurocopter EC 135, cu un tarif de 1.750 de euro pe oră. Pentru cele şase ore de muzică de calitate, consilierii au consimţit să se plătească de la buget 7,7 miliarde de lei. În toamnă au urmat “Zilele Craiovei”, cu un buget de 100.000 de euro, care au fost cuplate cu inaugurarea Parcului Tineretului, invitatul special al primarului fiind atunci preşedintele ţării, Traian Băsescu.