În vara anului 2008, primarul comunei Coşoveni, Ilie Dumitru, nu a câştigat alegerile locale. În turul al doilea al scrutinului, contracandidatul său a avut două voturi peste actualul edil. Dorel Badea a făcut contestaţie, Biroul Electoral Judeţean i-a dat câştig de cauză prin renumărare, dar în instanţă n-a mai reuşit să-şi recapete dreptul legal, iar Ilie Dumitru a fost validat primar. În acest mandat, Ilie Dumitru a fost acuzat de multe afaceri ilegale cu bani publici, iar unele dintre ele au fost confirmate şi printr-un raport al Camerei de Conturi Dolj, contestat în instanţa de administrativ contencios la Curtea de Apel Craiova.
În anul 2008, Primăria Coşoveni a încheiat, în urma unei licitaţii, un contract în valoare de 5 miliarde de lei vechi, pentru introducerea apei şi canalizării în comună. În urma unui control, inspectorii Camerei de Conturi Dolj au descoperit mai multe nereguli, iar unele dintre ele la contractul de alimentare cu apă şi canalizare. Conform raportului Camerei de Conturi Dolj, Primăria Coşoveni a factura către societatea constructoare 900 de metri de ţeavă pentru canalizare de două ori. O altă problemă evidenţiată este legată de plata a 2,5 miliarde de lei vechi către aceeaşi firmă. În anul 2008, valoarea lucrărilor a fost stabilită la valoarea cursului leu-euro din momentul respectiv. Societatea comercială a încasat 2,5 miliarde de lei vechi în 2011, iar primarul a plătit la cursul leu-euro din acel moment.
A contestat raportul Camerei de Conturi Dolj
Ilie Dumitru a considerat că raportul Camerei de Conturi Dolj nu este conform cu realitatea, motiv pentru care l-a constat la instanţa de contencios administrativ de la Curtea de Apel Craiova. Ultima înfăţişare a avut loc miercuri, 15 februarie a.c., iar instanţa a amânat judecarea cauzei pentru data de 22 februarie a.c., pentru că se doreşte ca un expert contabil să facă o expertiză raportului Camerei de Conturi Dolj contestat de primarul Ilie Dumitru. Raportul Camerei de Conturi Dolj este unul voluminos, care evidenţiază şi alte nereguli de la Primăria Coşoveni, iar unele sunt legate de studii de fezabilitate care zac în sertare, iar altele de evaluarea unor clădiri a căror valoare nu a fost actualizată.
Un primar cu un cult al personalităţii exagerat
Oamenii din comună spun despre Ilie Dumitru că are un cult al personalităţii exagerat, care concurează cu al fostului preşedinte comunist al
României, Nicolae Ceauşescu. Comentariile acestea au început în comună din momentul în care Ilie Dumitru a propus Consiliului Local Coşoveni ca strada pe care are el casa să se numească „Strada primarului”, iar intrarea spre curte să devină „Aleea primarului”. Tot acesta a avut ideea ca ziua comunei Coşoveni să fie mutată din luna iunie în octombrie, de Sfântul Dumitru, când îşi sărbătoreşte el ziua onomastică. Un grup de consilieri locali a trimis către Instituţia Prefectului Dolj o adresă prin care cer ca numele străzilor cu pricina să le fie schimbate în strada „Mihai Eminescu” şi Aleea „Mihai Eminescu”. «Nici la Scorniceşti Nicolae Ceauşescu nu şi-a numit strada pe care s-a născut „Strada preşedintelui”! Dorim să schimbăm denumirea, dar o să aveam de-a face cu cei de la Prefectură, care au o comisie specială pentru astfel de situaţii. În acelaşi timp, încercăm să modificăm şi ziua comunei», a declarat presei un consilier local din Coşoveni.
Si ce se intampla?
“Afara ploua!”
Pai daca strada a fost denumita ‘Strada primarului”, atunci, pe doamna sa so o numeasca… doamna satului! Si asa vor fi toti multumiti. Mai rau dacat Ceausescu! Rusine, dom” primar!
Comments are closed.