Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, recunoaşte că este nevoie de concurs pentru ocuparea unor funcţii de conducere în învăţământul preuniversitar

0
517
Concursul pentru inspectori școlari generali și generali adjuncți va avea loc în primăvara aceasta, anunță ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-un interviu pentru HotNews.ro., citat de edupedu.ro. Oficialul a spus și că va fi organizat în vară concursul pentru directori de școli. El a mai precizat că legea lui Daniel Funeriu, predecesor al său în funcţie, era bună, chiar dacă nu perfectă.

Pe  9 ianuarie, pentru peste 4.250 de directori și directori adjuncți de școli din toată ţara s-au terminat mandatele. Dintre aceștia, pentru circa 600 de cadre didactice cu funcţii de conducere, inspectoratele şcolare nu au mai prelungit contractele, directorii fiind schimbați. Decizie care anemulţumit multă lume, ţinând cont că nu au fost criterii foarte clare de evaluare pentru operarea modificărilor. Dealtfel, chiar preşedintele României,  Klaus Iohannis, s-a arătat nemulţumit de ceea ce s-a adoptat. Acum, ministrul Educaţiei,  Sorin Cîmpeanu, recunoaşte că nu a fost totul în regulă şi promite concursuri pentru inspectorii generali şi înspectorii – generali adjuncţi, în această primăvară, iar pentru directori la vară. ” Nu, nu! Așteptăm vara pentru directori. Pentru inspectorate așteptăm primăvara. Ele trebuie să fie relevante. Pentru directori, ca să vă răspund la această întrebare, cu ce știu până acum, știu foarte clar că vor trebui să fie examene în care să-și demonstreze competența din perspectiva legislației, a cunoașterii legislației Educației, a cunoașterii legislației economice și toate celelalte lucruri pe care un manager trebuie să le cunoască. Dacă vor avea un cuvânt de spus, într-un procent de 5-10 la sută și cadre didactice titulare cu normă întreaga din acele școli, vom vedea. Dar baza va fi verificarea acestor cunoștințe într-o manieră cât mai relevantă, cât mai sigură și aproape de adevăr. Nu este deloc de neglijat, am văzut un articol pe care ministrul Daniel Funeriu l-a publicat de curând, în care viziunea lui de numire a directorilor în școli, recunosc foarte cinstit că după atâtea transformări succesive ale Legii Educației, eu personal uitasem de unde a plecat, uitându-mă la ceea ce a prevăzut el în 2011 în Legea Educației nu am putut decât să fiu apreciativ. Deci era o variantă cu siguranță mult mai bună decât ceea ce se întâmplă acum. Nu știu dacă era o variantă perfectă, nu știu dacă găsim sau nu o variantă plecând de la acea bază, creând o variantă îmbunătățită, dar sigur aceea era o variantă bună și eu declar public: varianta originală de organizare a concursurilor de directori pentru școli, promovată în Legea 1/2011 de către ministrul Daniel Funeriu era o variantă bună, mai bună decât cele care au urmat”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

“Concursurile trebuie organizate”

 De curând, pe Edupedu.ro, fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a explicat ce prevedea inițial Legea Educației și legislația subsecventă în legătură cu profesionalizarea managementului școar, dar și cum a fost anulat tot acest demers de cei care i-au urmat la conducerea ministerului. Vorbind pe acelaşi subiect, Cîmpeanu a mai spus că le-a cerut inspectoratelor școlare să spună care au fost motivele pentru care au schimbat apoape 800 de directori și directori adjuncți: ”În data de 9 ianuarie au expirat mandatele pentru număr de 4.250 de directori și directori adjuncți. Între cele 4.250 de numiri, 796 au fost persoane noi, care nu au asigurat continuitatea la conducerea școlii, fie director, fie director adjunct. Am solicitat inspectoratelor motivele pentru care au renunțat la directorul în funcție și au numit într-un număr de 796 de cazuri directori noi. Motivele au fost diverse, de la lipsa de dorința de a continua, adică nu s-au mai înscris, până la deficiențe de management și spectrul explicațiilor e foarte larg. Dincolo de aceste explicații, știm cu toții că prin Legea Educației Naționale, articolul 258, în alineatul 7, e dreptul inspectorului general, cu avizul Consiliului de Administrație, se numească directori sau directori adjuncți până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de începerea anului școlar următor 2021-2022. Pentru pentru a organiza concursurile de director, trebuie mai întâi să avem organizate concursurile la nivelul inspectoratelor școlare. Seria seria trecută de concursuri a început prin concursul pentru inspectori generali și inspector generali adjuncți în anul 2015 . A fost continuată cu concursul de directori în anul 2016. O serie de directori au avut mandatul expirat după cinci ani, în luna ianuarie, în data de 9 ianuarie, alți peste 4.500 vor avea mandatul expirat în luna august. În luna august când expiră și cei numiți acum, în ianuarie, expiră și celelalte mandate, deci vom avea în luna august 9771 de directori și directori adjunct. Cifra este exactă. Deci, în mod clar, concursurile vor trebui organizate, pentru că dacă nu se vor organiza vom ajunge într-o situație mult mai rea decât cea din luna ianuarie 2021. Pentru asta este nevoie să avem concursul pentru inspectorate”, a mai spus Cîmpeanu.

 În acest moment concursurile pentru posturi de conducere/management din Educație sunt suspendate, iar ministrul Educației (atât fostul cât și actualul) au motivat că Legea 55/2020 nu permite în acest moment organizarea unor asemenea concursuri. Cu toate acestea Legea 55 a fost modificată în repetate rânduri prin Ordonanță de Urgență pentru o serie de alte situații.