Schimbări în educaţie, considerate binevenite de manageriat

0
460

Pentru anul şcolar viitor, sunt prevăzute mai multe modificări în procesul educaţional, iar cea mai importantă ţine de admiterea în învăţământul liceal. Schimbările sunt considerate binevenite de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

 nicusor cotescuSunt foarte multe schimbări în procesul educaţional, aferente anului 2017-2018, dar cea mai importantă este cea referitoare la admiterea în învăţământul liceal. Astfel, în sesiunea acestui an va avea loc o schimbare importantă faţă de anii precedenţi, în faptul că ponderea mediei de la Evaluarea Naţională va fi de 80%, iar cea a anilor de gimnaziu este de 20%, comparativ cu 75%, respectiv 25%. În aceste noi coordonate, admiterea în ciclul superior tinde să devină un adevărat examen unic, aşa cum era şi înainte de 1990. Mai mult, s-a stabilit şi calendarul aferent susţinerii concursului. Pe 3 februarie trebuie făcut cunoscut planul de măsuri pentru pregătirea şi organizarea examenului de admitere.

Învăţământul – un proces dinamic

Este un calendar amplu, care se va finaliza în vară. «Vorbim despre o procedură complexă, iar cea mai importantă se referă la creşterea ponderii mediei de admitere la 80% din nota de la Evaluarea Naţională. De asemenea, va dispărea ce-a de-a doua etapă computerizată a repartizării elevilor. Mai mult, pentru Bacalaureat, perioada de susţinere a probelor de competenţe se va reduce de la trei săptămâni la zece zile, iar schimbări au intervenit şi în ceea ce ţine de „Definitivat” (20 aprilie data susţinerii, la care media finală trebuie să fie minimum 8,00, cu cel puţin 7,00 obţinută la cele trei probe – două inspecţii, portofoliu şi examen scris, reducerea subiectelor de la trei la două,  la care se adaugă prevederile celor care au picat de trei ori şi eliminarea taxei notariale). Învăţământul este un proces foarte dinamic şi sunt binevenite aceste schimbări, care nu pot face altceva decât să creeze un mediu fluent procesului de învăţământ. Sunt aşteptate şi alte modificări, inclusiv pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a», a precizat prof. Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.