Reorganizarea administrativ-teritorială a României trebuie făcută până în vară

0
366

Premierul Victor Ponta a încercat marţi seara să facă puţină lumină cu privire la reorganizarea administrativ-teritorială, care trebuie făcută în 2013, spunând că în lipsa unor regiuni recunoscute constituţional accesarea fondurilor europene nu va mai putea fi făcută în noul exerciţiu financiar 2014-2020. Victor Ponta a mai dezvăluit că dorinţa lui este ca şefii de regiuni să fie aleşi indirect de aleşii locali. Că reorganizarea teritorială este necesară o confirmă şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care şi-a anunţat deja intenţia de a candida la funcţia de şef pe Regiunea Oltenia.

La prima abordare, după învestirea în funcţia de premier, cu privire la reorganizarea teritorială, Victor Ponta a spus că nu îşi doreşte o redesenare a regiunilor, pentru că asta ar însemna să deschidă o cutie a Pandorei. Dar cele existente trebuie modificate până în vara acestui an pentru a putea să acceseze fonduri europene „din noul exerciţiu financiar 2014-2020”. „Opţiunea mea este să nu le redesenăm, pentru că deschidem cutia Pandorei. Nu sunt perfecte aceste opt regiuni, dar deocamdată sunt cele mai puţin rele sau cele mai bune pe care le avem şi sunt deja… La 1 ianuarie 2014, dacă nu avem regiuni ca unităţi administrativ-teritoriale recunoscute constituţional, ele nu pot să intre să acceseze fondurile europene din noul exerciţiu financiar 2014-2020. Deci, trebuie să facem până în vacanţa de vară modificarea constituţională şi în toamnă să găsim o soluţie, să avem cvorumul pentru referendum”, a spus premierul Victor Ponta.

„Trebuie găsită o normă de reprezentare”

Victor Ponta îşi doreşte ca şefii regiunilor să fie aleşi indirect de aleşii locali, dar modalitatea va fi stabilită de Parlamentul României: „Propunerea mea este, încă o dată eu vă spun care e opţiunea mea şi, eventual, chiar a USL, dar decizia rămâne să fie luată de Parlament,  aşadar, propunerea mea este ca ei să fie aleşi indirect, să nu mai facem alegeri directe, de către aleşii locali din regiunea respectivă. (…) E o medie de 600-700 de aleşi locali în fiecare regiune. Dar nu poţi să laşi primarului de la Craiova să aibă un vot cum are primarul dintr-o comună de o mie de locuitori. Trebuie găsită o normă de reprezentare. (…) Dacă referendumul trece în septembrie, oricând în octombrie poţi să-i alegi. Primul mandat trebuie să fie până în 2016”.

Ion Prioteasa: „Suntem regiunea care nu creează probleme”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, consideră şi el că este momentul cel mai bun pentru regionalizare. Într-un interviu acordat săptămânalului Indiscret, liderul social-democrat spune că această reorganizare administrativ-teritorială trebuie făcută foarte repede, astfel încât de anul viitor banii să vină direct pe regiune. „Şi noi, preşedinţii de Consilii Judeţene, considerăm că trebuie făcută deoarece foarte multe proiecte au impact regional, nu numai judeţean. Vă dau exemplu drumul pe care noi l-am făcut şi care merge până la limita judeţului Mehedinţi. Când am ajuns la limita judeţului, drumul s-a oprit, pentru că autorităţile din Mehedinţi nu l-au continuat. Nu au depus un proiect pentru că au avut alte priorităţi. Însă, dacă ar fi fost un proiect regional, el ar fi fost continuat. Este doar unul dintre exemple, dar există foarte multe. Eu zic că regiunea Oltenia este una compactă, cinci judeţe poziţionate pe regiunea istorică şi, din foarte multe puncte de vedere, suntem regiunea care nu creează probleme, dispute de ordin teritorial sau de capitală a regiunii”, a declarat, cum spuneam, pentru un săptămânal doljean, Ion Prioteasa.

„Nu mă dau laoparte”

Pentru acelaşi săptămânal, Ion Prioteasa a făcut unele precizări în legătură cu intenţia de a candida la funcţia de guvernator/preşedinte al Regiunii Oltenia:Eu am răspuns unui jurnalist care m-a întrebat despre acest lucru. Sigur, nu pot să las ambiguitate în această chestiune. Adică, să avem capitală de regiune la Craiova şi altcineva din altă parte să vină în fruntea regiunii. Nu că acest lucru n-ar fi posibil, pentru că sunt foarte mulţi oameni extrem de puternici, dar eu zic că este o perioadă foarte dificilă începutul unei organizări, când vor trebui spaţii, instituţii comasate şi multe altele. Şi dincolo de toate, judeţul Dolj este un judeţ foarte mare, foarte puternic, în care eu am obţinut un număr extraordinar de voturi, aproape 200.000. De aceea nu mă dau laoparte”.