Investiţiile în Sănătate, prioritatea numărul unu pentru Consiliul Judeţean Dolj

1
488

Prioritatea numărul unu pentru Consiliul Judeţean Dolj rămâne modernizarea şi renovarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, investiţie mult aşteptată, atât de locuitorii regiunii Oltenia, cât şi de toţi medicii care doresc să muncească într-o unitate sanitară construită la standarde europene. Visul se va transforma în realitate în maximum doi ani, iar în prezent se lucrează la foc continuu la proiectarea Unităţii de Primiri Urgenţe. Conducerea Consiliului Judeţean Dolj a creionat deja proiectul, acesta fiind unul ambiţios. S-a stabilit nivelul investiţiei, s-au purtat discuţii cu fiecare şef de clinică, cu şeful UPU şi, nu în ultimul rând, cu managerul Spitalului Judeţean din Craiova. S-a făcut lista cu aparatura necesară fiecărei secţii în parte, cu necesarul solicitat de medici şi s-a ajuns la concluzia că atunci când vrei, poţi să faci ceva pentru comunitatea în care trăieşti. Aceste eforturi susţinute au un singur scop şi anume creşterea calităţii serviciilor medicale.

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj:

„Dacă putem salva cu toţi banii Consiliului Judeţean fie şi o singură viaţă, atunci merită!”

Ion Prioteasa

Consiliul Judeţean Dolj investeşte anul acesta sume importante de bani în Sănătate şi asta pentru că grija faţă de cetăţean este într-adevăr o prioritate pentru această instituţie. Despre planurile pe care le are administraţia judeţeană în ceea ce priveşte investiţiile făcute la Spitalul Judeţean de Urgență am stat de vorbă cu preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Anul acesta se vor finaliza lucrările de modernizare a ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean din Craiova, o investiţie de aproape zece milioane de euro. Ce alte proiecte are Consiliul Judeţean, în 2013, în domeniul sanitar?

Ion Prioteasa: Se vorbeşte din ce în ce mai mult de spital şi ar trebui să scoatem în evidenţă şi lucrurile bune care se întâmplă acolo. Dorim să ne ducem programul la bun sfârşit dar, în acelaşi timp să fim secondaţi şi chiar ghidaţi de Ministerul Sănătăţii. Astfel încât să nu facem ceva din proprie iniţiativă şi apoi să ne întrebe de ce nu i-am consultat şi pe ei. Din acest motiv a avut loc această vizită la Târgu Mureş la sfârşitul săptămânii trecute, legată de modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe, iar peste câteva zile va fi o altă întâlnire, de data aceasta la Bucureşti, din nou cu Raed Arafat, poate chiar cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cu toţi cei care pot să vină alături de noi. Până atunci se prezintă un draft de proiect. Sunt două-trei variante. Cum să abordăm chestiunea aceasta în primul rând la Unitatea de Primiri Urgenţe. Singurul dubiu pe care îl avem în acest caz este dacă facem o clădire cu două etaje sau lăsăm unul singur. Dacă se va construi cu două etaje, atunci la nivelul superior vor fi şi ceva spaţii administrative. Am dori să facem şi un loc mai special ca într-un hol de hotel, în care oamenii ce însoţesc pacienţi cu traume, spre exemplu, să aibă unde să stea. Atunci facem o sală de aşteptare cu recepţie, cu televizoare, cu aer condiţionat.

Mulţi dintre pacienţi şi vizitatori şi-ar dori ca spitalul să beneficieze şi de o modernizare exterioră. Sunt voci care susţin că după 40 de ani de la momentul în care a fost dată în folosinţă, clădirea unităţii sanitare ar avea nevoie de o anvelopare. Ce planuri are Consiliul Judeţean în acest sens?

Facem şi partea aceasta de anvelopare. Suntem din nou în discuţie cu Raed Arafat, pentru că ne încurcă un pic faptul că Ministerul Sănătăţii ar trebui mai întâi să facă o expertiză. Sâmbăta aceasta ar trebui să ne spună. Nu putem să facem proiectul fără această expertiză. Sperăm ca până în martie să fie gata. Să ştim dacă este nevoie de o intervenţie la structură. Dacă nu o fac ei, aşteptăm un răspuns oficial prin care să ne spună că nu pot să o facă şi o vom face noi. Pentru că noi suntem hotărâţi. Anveloparea o vom face cu reabilitarea sistemului termic, sistemului electric şi încet-încet să putem lucra pe etaje şi să reabilităm.

 Săptămâna aceasta aţi organizat întâlniri cu mai mulţi medici şi şefi de secţie din cadrul Spitalului Judeţean. Ce le-aţi solicitat dumneavoastră şi ce v-au cerut doctorii?

Am avut şi avem în continuare discuţii pe secţii cu foarte mulţi medici. I-am întrebat două lucruri. În primul rând ce le-ar trebui ca să rezolve cât mai multe cazuri şi, astfel, tot mai mulţi pacienţi să plece acasă sănătoşi. În al doilea rând, am întrebat ce le-ar trebui să devină un centru de excelenţă, iar lumea să se raporteze la medicii noştri. Ne dorim ca în Spitalul Judeţean din Craiova să se ajungă la nivelul de a face transplanturi. Spre exemplu, transplant de rinichi sau de cornee. Şi atunci vorbim cu cât mai mulţi medici, şefi de secţie, până avem bugetul. Vrem să ducem pe bugetul acestui an cu câteva lucruri care se pot realiza. Urologia, spre exemplu, să zicem că are nevoie de o lampă performantă în sala de operaţie sau de laparoscop. În două-trei cazuri ne vom implica noi şi vom cumpăra aceste aparate. Nu mai aşteptăm să vedem dacă va veni Ministerul şi va face dotare cu aparatură. Aici e vorba de sănătatea oamenilor şi ne implicăm cu toată forţa. Dacă putem salva cu toţi banii Consiliului Judeţean fie şi o singură viaţă, atunci merită! Asta vrem să facem.

V-aţi implicat foarte mult în aducerea unui elicopter pentru intervenţii de Urgenţă la Craiova. Au fost discuţii legate de amenajarea unui heliport în imediata apropiere a spitalului. Este posibil un astfel de proiect?

S-a constatat că sosirea unui elicopter pentru cazuri de urgenţă la Craiova a fost un lucru foarte bun. Poate nu e folosit la capacitate maximă, nu doar în Dolj, ci şi în celelalte judeţe, pentru că el deserveşte toată regiunea. Eu chiar o să spun că în cazuri deosebite elicopterul trebuie să meargă peste tot. S-a constatat că se pierde totuşi timp. Din momentul în care aterizează pe aeroport, până ajunge o ambulanţă acolo să ia pacientul durează. Astfel, discutând cu specialiştii, cu Raed Arafat şi cu o echipă pe care au trimis-o la noi, am înţeles că ar fi mult mai bine să amenajăm un heliport în curtea interioară a spitalului. Acest lucru îl facem necondiţionat, acesta este răspunsul pe care îl dăm. Lucrările vor demara cât de curând, în primăvara asta. Nu mai pierdem timpul în nici un fel. Este clar că vom face acest heliport astfel încât pacienţii să fie aduşi şi preluaţi cât mai repede cu putinţă.

 Curtea spitalului este mai mereu aglomerată. Odată cu reamenjarea Unităţii de Primiri Urgenţe se caută soluţii şi pentru rezolvarea acestei probleme? 

Ne gândim, de data aceasta pe fonduri europene, să facem un studiu de fezabilitate astfel încât în momentul în care vom găsi un program să aplicăm pentru construcţia unei parcări supraetajate. În momentul în care vor fi finalizate lucrările la Unitatea de Primiri Urgenţe, nu o să se mai intre aşa cum se intră acum cu maşinile. Dincolo de toate, anul acesta finalizăm şi proiectul acesta de aproape zece milioane de euro pe care îl avem la Ambulatoriul de specialitate şi partea a doua de dotare. Ne interferăm puţin şi cu lucrările de la Urgenţă pentru că sunt vreo şapte stâlpi care vor ajunge în UPU şi pe reabilitarea aceasta. Arhitecţii lucrează să armonizeze aceste două proiecte. După cum bine se ştie, nu ai voie să te duci peste construcţiile realizate din fonduri europene. Încercăm să ne asigurăm că este respectată legislaţia pentru a nu plăti corecţii mai apoi. Chiar a început să ne fie foarte drag, să ne familiarizăm cu medicii şi ei să ştie că nu sunt singuri.

La Craiova avem medici de top zece pe România. La Urologie spre exemplu, îmi spuneau doctorii că pun o mie de stenturi pe an. I-au lăudat şi alţi medici din ţară pentru asta. Suntem hotărâţi să mergem până la capăt cu acest proiect. Ne dorim ca o parte măcar din medicii care au plecat în străinătate sau în alte oraşe din ţară să se întoarcă la Spitalul Judeţean din Craiova, să lucreze aici în condiţii foarte bune şi să beneficieze de aparatură pe măsură.

 

Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj :

„Ce se va întâmpla la Craiova va fi foarte apropiat de Târgu Mureş”

Cristinel Iovan

Despre proiectul de modernizare a Spitalului de Urgenţă Craiova dar şi despre modalitatea de finanţare  şi etapele care trebuie parcurse pentru finalizarea lui am stat de vorbă cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj Cristinel Iovan, care s-a întors recent de la Târgu Mureş, unde a vizitat Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de acolo şi a stat de vorbă cu Raed Araf, ministru secretar de stat.

       Domnule vicepreşedinte, vă rugăm să ne spuneţi de unde a pornit această iniţiativă şi mă refer la proiectul de modernizare şi renovare a Spitalului Judeţean nr 1 din Craiova, precum şi a Unităţii de Primiri Urgenţe?

Între Consiliul Judeţean Dolj şi Spitalul nr. 1 din Craiova există un parteneriat nescris, încheiat anul trecut. Martorii acestui parteneriat, prezenţi întotdeauna la inaugurarea diferitelor investiţii legate de sănătate sunteţi dumneavoastră, colegii noştri din mass-media. Acest lucru reprezintă şi o siguranţă pentru comunitate, că o promisiune odată făcută, va fi onorată. Tocmai de aceea, la acest spital, cu atât de multe sensibilităţi, am încercat o abordare prin care să atragem personal medical, de partea demersului nostru de dezvoltare a acestui spital.

        Vorbim în primul rând de fonduri pe care le-aţi alocat acestui spital, dar şi despre fonduri pe care le veţi orienta către acest proiect de anvergură. Cum a fost primită iniţiativa de către personalul medical?

Anul trecut, am alocat aproape 17 miliarde de lei vechi, pentru modernizarea sălilor de operaţii, arătând astfel medicilor care lucrează în aceste săli că putem din fonduri proprii, din sursele bugetului judeţului Dolj, să reabilităm şi să modernizăm sălile de operaţii. Să ştiţi că această investiţie a avut efectul scontat. Oamenii au înţeles că există autorităţi responsabile, deschise spre nou şi dornice să dezvolte acest spital, iar pentru doctori acest semnal nu poate fi decât unul pozitiv. Atunci când o parte doreşte să dezvolte ceva, cealaltă parte nu poate fi decât componenta acestui proces, fiindcă altfel iese din joc.

Spitalul, transformat în Centru Regional de Urgenţă

Am înţeles că anul trecut Spitalul nr. 1 a devenit Centru Regional de Urgenţă. Ce ne puteţi spune în acest sens?

Am purtat foarte multe discuţii cu managementul spitalului, cu şefii de clinici şi am încercat să prioritizăm investiţiile noastre la Spitalul nr. 1, devenit dintr-un ordin al ministrului Sănătăţii, din luna noiembrie, Centru Regional de Urgenţă Clasa I A, ceea ce înseamnă că acest spital poate să deservească, să vină să rezolve problemele de sănătate a peste două milioane de pacienţi. Trebuie să spunem că toate cazurile grave, toate cazurile complexe, vin aici, la Craiova, şi spitalul trebuie să fie pregătit să le primească şi să beneficieze şi de şcoală medicală, care există la Craiova prin Universitatea de Medicină şi Farmacie.

Dar totuşi, care a fost punctul de aplicaţie al demersului? Ce v-a determinat să începeţi modernizarea acestei unităţi spitaliceşti?

Am rămas puţin surprins, în mod negativ, când la una dintre întâlniri mi s-a spus că Unitatea de Primiri Urgenţe de la Craiova nu mai corespunde cu standardele care se schimbă foarte rapid într-un domeniu atât de complex, cum este cel al medicinei de urgenţă. Mi-am dat seama că acest aspect devine o prioritate pentru Spitalul nr. 1, pentru Ministerul Sănătăţii, dar şi pentru Consiliul Judeţean, care este proprietarul acestui spital.

Exemplu: UPU Târgu Mureş

Am aflat că recent aţi întreprins o vizită, alături de conducerea Spitalului nr. 1, la Târgu Mureş. Dacă puteţi să ne daţi amănunte despre acea întâlnire şi care au fost concluziile?

Da, aşa este. Săptămâna trecută am avut o întâlnire la Târgu Mureş unde s-a dezvoltat SMURD-ul în România, locul care a creat istorie în domeniul medicinei de urgenţă şi ne-am întâlnit la Spitalul din Târgu Mureş, la UPU Târgu Mureş cu ministru secretar de stat, Raed Arafat, precum şi cu conducerea UPU şi a Spitalului din Târgu Mureş, care au fost foarte deschişi şi ne-au arătat ce s-a făcut acolo. A fost o întâlnire foarte bună, am încercat să obţinem cât mai multe informaţii, pe care şi noi la rândul nostru să le transpunem într-o temă de proiectare pentru ca atunci când scoatem investiţia la proiectare să avem un proiect foarte bun şi ceea ce se va întâmpla la Craiova să fie foarte apropiat de Târgu Mureş sau de ce nu, peste Târgu Mureş, ca şi dotare.

Dar cum stăm cu finanţarea?! De regulă, aici apare impedimentul. Sunt idei, există iniţiativă, dar de cele mai multe ori nu sunt bani. Cum rezolvăm şi problema asta? Avem soluţia? 

Mai mult decât atât, putem să vă spunem că atunci când vom avea proiectul tehnic al noii unităţi de primiri urgenţe, vom avea şi finanţarea necesară, pentru că în anii care au trecut, am reuşit să ne chibzuim foarte bine din economiile făcute la diferite licitaţii am reuşit să ducem sume destul de bune în excedentul Consiliului Judeţean, excedent din care vom finanţa construirea noii unităţi de primiri-urgenţă.

Aşadar, avem şi finanţarea, mai trebuie stabilit termenul de finalitate a lucrării. Când vor avea parte craiovenii de un spital la standarde europene ?

Va fi un lucru care va fi realizat, în următorii doi ani, maxim, în termen optimist ar fi un an şi cred că apariţia unei noi unităţi de primiri urgenţe, coroborat  cu existenţa unui elicopter la Craiova, cu deschiderea unui helioport la Spitalul nr. 1 nu va face decât să dezvolte serviciile medicale din această zonă şi să ofere încredere comunităţii că şi aici doljenii şi oltenii pot fi trataţi corespunzător.

RADU ILICEANU şi MARGA BULUGEAN

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.