Sală multimedia pentru elevii din Giubega

0
862

 De curând, a fost inaugurată sala multimedia a Școlii Gimnaziale Giubega. De tabla interactivă , care a intrat în dotarea unităţii de învăţământ, se vor bucura profesorii, elevii și preșcolarii.

Școala Gimnaziala Giubega a considerat necesară echiparea și crearea unei săli multimedia, obținând acest lucru printr-un proiect cu finanțare extra-bugetară, prin intermediul platformei Start ONG. Membrii proiectului au dotat un spațiu care să fie folosit pentru crearea de resurse educaționale deschise, pentru lecțiile și consiliile profesorale, ținute fizic sau online, pentru desfășurarea orelor atunci când se lucrează asincron/hybrid pentru că infrastructura școlii era insuficientă. O școală echipată TIC cu mijloace moderne va face ca entuziasmul profesorilor să crească, elevii sunt mai motivați pentru studiu și competiție, utilizarea dispozitivelor moderne ducând astfel la performanțe școlare. O primă etapă a  constat în formarea cadrelor didactice pentru utilizarea tablei interactive și pentru a folosi toate aplicațiile disponibile în pachetul de achiziție. Tabla interactivă ActivBoard Touch combină funcționalitatea multi touch, scrierea cu ștergere uscată și software-ul premiat pentru a promova o experiență de învățare cu adevărat interactivă. Oferă profesorilor o gama largă de instrumente pentru a-și sprijini instruirea zilnică și un mediu de lucru modern.

Folosirea bazei materiale, sprijin pentru actul educativ

Folosirea bazei materiale este în sprijinul actului educativ. Sala este folosită pentru rele hibrid/ asincron când infrastructura școlii este insuficientă. Toate cadrele didactice vor folosi mijloacele digitale, vor putea realiza fișe de lucru, de evaluare, utilizând o imprimantă multifuncțională, laptopul, crescând motivația profesorilor și scăzând, în acest mod, abandonul școlar. Eforturile întregului colectiv și ale comunității locale sunt direcționate pentru interesul elevilor și pentru a alinia școala la cerințele educaționale impuse de noile competențe europene. Prin acest proiect, Școala Gimnazială Giubega urmărește perfecționarea continuă a cadrelor didactice. Au loc activități de formare, școlare sau extra-curriculare: cercuri pedagogice, cursuri de formare profesională, expoziții, cercuri de lectură, de limbi străine, conferințe, vizualizări de filme și documentare. Se urmărește prevenirea abandonului școlar și sporirea creativității în actul educativ. În cea de a doua parte a proiectului elevii claselor de gimnaziu au avut posibilitatea să lucreze și să descopere jocuri și aplicații, lecții digitale, platforme cu jocuri educative interactive. Toți elevii vor avea acces la biblioteca virtuală internațională cu peste 30.000 de lecții și fișe de lucru. Profesorii și elevii pot căuta, filtra, previzualiza și descărca cu ușuriță flipcharturi, economisind timp valoros petrecut cu pregătirea lecțiilor.

Impact puternic pentru elevi

Impactul utilizării unui asemenea dispozitiv este colaborarea dintre elevi în fața clasei, prin funcționalitatea atingerii multiple și prin caracteristici unice de participare, precum activitățile interactive, Spotlight, și multe altele. Proiectul este finanțat de Start ONG, un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act For Tomorrow. Domeniile vizate sunt:educație, sănătate, mediu, social și cultură. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă. “Cum ar fi fost dacă, în perioada când noi eram elevi, toată informația prezentată pe tabla de la școală ar fi putut fi modificată, copiată, colorată sau transpusă în mediul virtual și totul dintr-o singură mișcare? Dacă la ora de matematică ni se deschidea pe tablă toată lumea formelor geometrice în spațiu și puteam să vedem un cilindru din toate unghiurile, sau dacă la ora de limba română am fi putut să vedem casele memoriale ale autorilor sau să vizualizăm secvențe din ecranizările după romanele celebre. Sau dacă la ora de geografie, am putea să efectuăm zoom direct pe hartă și să vizităm virtual un oraș sau vârf de munte? Toate aceste avantaje sunt acum posibile cu această tabla interactivă, un dispozitiv electronic cu senzori, care funcționeaza ca o tableta, în timp ce informațiile sunt prezentate de un profesor. Elevii noștri au acum o oportunitate deosebită și sper să fie mai motivați spre studiu”. – a precizat prof. Costinel Gheorghe – Glăvan, directorul Școlii Gimnaziale Giubega. De asemenea, prof. Mihaela Muscalagiu, coordonatorul proiectului, a menţionat: “Eforturile continue pentru a moderniza baza materială a școlii au ca scop creșterea motivației către studiu, scăderea abandonului școlar, perfecționarea cadrelor didactice și crearea unui mediu modern de lucru. Am lucrat la acest proiect cu gândul la elevii de azicare mâine vor avea nevoie să utilizeze tehnologia în orice activitate. Îmi doresc ca ei să își continue studiul individual, să își creeze portofoliul propriu de lecții virtuale, utilizarea acestei table interactive le sporește interesul, inventivitatea, interactivitatea și crește atenția elevilor, aspecte demonstrate prin studii la nivel mondial”.