“Biblioteca Vie”, la Centrul de Detenţie Craiova, organizată de Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova

0
20

Într-o inițiativă inedită, menită să promoveze dialogul și înțelegerea umană, Centrul de Detenție Craiova, fostul Penitenciar pentru Minori şi Tineri Craiova, a organizat, la Facultatea de Drept a Universităţii din  Craiova, un eveniment deosebit, parte din proiectul „Biblioteca Vie”. În cadrul acestui eveniment unic, cărțile nu au pagini și coperte, ci sunt oameni adevărați, care își împărtășesc experiențele de viață, oferind o perspectivă personală asupra specificului muncii personalului penitenciar și povestea persoanelor aflate în plin proces de reintegrare socială.

Biblioteca Vie este mai mult decât un eveniment, este o platformă pentru dialog deschis, unde, în loc să citească o carte obișnuită, vizitatorii au șansa de a dialoga direct atât cu personalul unității cu funcții din sectoare diferite de activitate, cât și cu persoane internate. Activitatea s-a desfășurat ca într-o bibliotecă obișnuită, la care oamenii vin și pleacă, cu un număr de 18 ”cărți” disponibile pentru împrumut. Scopul acestei manifestări a vizat combaterea stereotipurilor și prejudecăților despre mediul de detenție, personalul de penitenciar și persoanele internate, stimularea comunicării și creșterea gradului de transparență instituțională, prin implicarea personalului și a persoanelor internate în activități legate de viața socială a comunității.

Participare impresionantă

Participanții, 50 studenți ai Facultății de Drept, au avut ocazia să „împrumute” o carte vie pentru o conversație de aproximativ 20 de minute, într-un mediu sigur și respectuos, unde au putut pune orice întrebare și au primit răspunsuri sincere și personale. Au fost înregistrate, conform registrului de împrumut a cărților, 89 de cărți împrumutate. “La finalul activității a avut loc și o sesiune de feedback din partea participanților, existând  și posibilitatea unui feedback sub forma anonimatului, dintre care amintim: Carte citită: Persoană internată – prima impresie: ”O impresie pozitivă, întrucât luându-mă doar după aparențe, părea un tânăr obișnuit. În momentul în care am aflat fapta săvârșită de acesta m-am speriat, dar pe parcurs, după ce am intrat în detalii mi-am schimbat părerea și am putut avea o conversație deschisă. O experiență inedită și cu siguranță memorabilă, Carte citită: Director – prima impresie: ”Una plăcută atunci când am aflat că postul de director deținut de către o femeie, consider că acest fapt semnifică o realizare importantă pentru categoria aceasta de persoane. Pot spune că această întâlnire a fost una educativă, în cadrul căreia am acumulat o experiență de viață, precum și o posibilă idee profesională pe viitor. Sunt de părere că astfel de activități interactive ajută studenții în dezvoltarea personală și descoperirea unei palete profesionale mai vaste. Recomand, aștept următoarea activitate!” Psiholog Prima impresie: ”Am ales această carte din proprie inițiativă. Meseria de psiholog într-un penitenciar a fost primul gând dacă eram întrebat ce vreau să fac după finalizarea liceului și a facultății, așadar faptul că am avut ocazia să citesc această carte a fost o bucurie pentru mine, cumva o satisfacere a nevoii de cunoaștere. Am pășit cu emoții în bibliotecă, însă totul a fost perfect!”; carte citită: Agent supraveghetor Prima impresie: ”Faptul că agentul supraveghetor a fost foarte deschis și cooperant, mi-a putut răspunde ferm la toate întrebările, ba mai mult, să îmi ofere informații suplimentare. Pot spune că am aflat informații prețioase și, cu siguranță, mi-am schimbat total părerea despre Centrul de Detenție în una pozitivă”, a precizat Tatiana Măceşanu, purtător de cuvânt al CDC Craiova.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *