„Piaţa Tahrir” din Cairo, într-o expoziţie a artistului fotograf Teodor Radu Pantea deschisă la Craiova

0
75
Teodor Radu Pantea

La Galeriile de Artă ale Cercului Militar Craiova se deschide astăzi, ora 19.00, expoziția de fotografie a dr. Teodor Radu Pantea – E.FIAP/s, PSA, profesor de fotografie la Universitatea din Oradea. Intitulată „Piața Tahrir”, expoziția cuprinde 70 de lucrări color realizate de autor în renumita piață din Cairo, reprezentând protestele încă pașnice ale egiptenilor.

Teodor Radu Pantea s-a născut la 21 februarie 1953, în Oradea, unde a studiat, în cadrul Universității, la Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic. A urmat, mai târziu, cursuri de master în „Sculptură şi ambient” la Facultatea de Arte Vizuale a Universității orădene, instituție în cadrul căreia actualmente este lector la disciplina „Foto Art”. De asemenea, este doctor în istorie al Facultăţii de Istorie şi Geografie din Oradea, cu o temă de istorie a fotografiei: „Mişcarea fotografică din România. Saloanele de artă fotografică din perioada 1945-2003”.

A participat la majoritatea saloanelor de artă fotografică organizate în România din 1979 până în prezent (peste 100, întrunind peste 250 acceptări), la peste 130 de saloane internaţionale sub patronajul Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP), la alte aproape 170 sub patronajul Societăţii Americane de Fotografie (PSA), cărora li se adaugă numeroase expoziţii de grup, întruniri, simpozioane, tabere de creaţie, workshop-uri, precum și 84 de expoziții personale. De asemenea, are un număr impresionant de premii, medalii și mențiuni internaționale obținute din 1996 până în prezent: 288!