La Craiova, „Ziua Pompierilor” a fost sărbătorită cu fast

0
520
Pe 13 septembrie, s-a sărbătorit Ziua Naţională a Pompierilor, dedicată sacrificiului ostaşilor, conduşi de cpt. Pavel Zăgănescu, care au apărat Bucureştiul, pe „Dealul Spirei”, pe 13 septembrie 1848, împotriva trupelor otomane, venite să înăbuşe Revoluţia din acel an. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj a onorat acest eveniment, la sediul instituţiei, în prezenţa oficialităţilor a numeroşi invitaţi.
Platoul sediului central al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului a fost gazda unei ceremonii impresionante, prin care s-a sărbătorit Ziua Pompierilor. În prezenţa oficialităţilor şi a invitaţilor, s-au desfăşurat activităţi ample, prin care a fost omagiată sărbătoarea, fiind incluse atât o expoziţie de desene realizate de elevi, cât şi „Ziua Porţilor Deschise”, fiind văzute tehnicile de intervenţie ale pompierilor. „Între anii 1835 – 1845, regăsim în istorie primele file ale pompierilor militari, „Steagurile de foc ” ale celor două Capitale ale Ţărilor Române – Ţara Românească şi Moldova. În 1848, cpt. Pavel Zăgănescu, în fruntea unei Companii de Pompieri, a apărat Bucureşti, cu sacrificii. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza înfiinţează, în 1865, Compania de Pompieri, condusă de cpt.  Marin Gurănescu. Au fost, de-a lungul anilor, foarte multe transformări, iar, la acest moment aniversar, aducem un pios omagiu celor căzuţi la datorie, cei care au scris istorie, dar nu pot să nu le mulţumesc camarilor, pentru toat ceea ce fac în vederea rezolvării situaţiilor de urgenţă”, a precizat col. Cătălin Cotoc, prim – adjunct al ISU Dolj.
Aprecieri de peste tot
Oficialităţile, prezente la Ziua Pompierilor, au vorbit despre semnificaţia acestei zile. „Prezint, în primul rând, mesajul prim – ministrului României, Viorica Dăncilă, dar şi al Instituţiei Prefectului Dolj. Pentru noi toţi este un moment de mândrie, lumea , în general, şi România, în special, se confruntă cu situaţii de urgenţă. Fără intervenţia dumneavoastră, a celor de la ISU, nu am putea fi liniştiţi. Sunteţi salvatorii noştri! ” , a precizat  Cristian Şovăilă, subprefect al judeţului Dolj. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj,  Ion Prioteasa¸ a menţionat: „Ne aflăm , în fiecare an, la o ocazie de a evoca un episod emblematic din istoria noastră. Parteneriatul între Consiliul Judeţean Dolj şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” va continua şi avem, cu toţii, un profund respect, pentru ceea ce fac cei care lucrează în beneficiul comunităţii, de la ISU”. De asemenea,  Stelian Bărăgan, viceprimar al Craiovei, a specificat: „Această zi de 13 septembrie este una specială pentru pompieri. V-aţi câştigat recunoştinţa şi respectul pentru intervenţii. Cu dumneavoastră, ne simţim în siguranţă”.
Premii meritate
Cei mai buni dintre „Cavalerii curajului”, cum li se mai spune celor care intervin în situaţii de urgenţă, au fost şi premiaţi. Pe lângă cele opt avansări în grad, înainte de termen (un ofiţer şi şapte subofiţeri), pentru merite deosebite, au fost citaţi, prin Ordin de Zi pe Unitate, un ofiţer, 20 de  subofiţeri  şi cinci elevi practicanţi, care, în urmă cu două săptămâni, au lichidat un incendiu în satul Lişteava, comuna Ostroveni. De asemenea, au fost premiate Serviciile de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţă ţi cele ale Serviciilor Private pentru Situaţii de Urgenţă. În fiecare din cele două categorii, s-a făcut o departjare importantă, având în vedre că au fost mai multe probe care trebuia trecute. La SVSU, primul loc  a fost ocupat de reprezentanţii comunei Castranova, iar, la SPSU , Susursala „Elecrocentale Craiova 2 Craiova”.