Ieri, comisarul european Corina Creţu a participat la conferinţa la nivel înalt care a marcat 25 de ani de program INTERREG, eveniment organizat în colaborare de preşedinţia luxemburgheză a Consiliului Uniunii Europene şi de Comisia Europeană.
Inițiat în anul 1990 ca mecanism al UE de sprijin financiar pentru regiunile de frontieră, regiuni în care trăiesc 185 de milioane de cetățeni, adică 37% din populația UE, INTERREG a devenit un element-cheie în înlăturarea obstacolelor existente în zonele de graniță și încurajarea cooperării transfrontaliere. În perioada 2014-2020, se vor investi peste 10 miliarde de euro în cooperarea inter-regională. „Putem spune cu mândrie că INTERREG este o adevărată poveste de succes europeană. Proiectele derulate au generat o serie de beneficii concrete pentru cetățenii noștri – fie că este vorba de securitate, transport, educație, domeniul energetic, sănătate, formare profesională sau crearea de locuri de muncă transfrontaliere. De-a lungul anilor, INTERREG ne-a ajutat să găsim împreună soluții la problemele comune, a creat un sentiment real de apartenență și de solidaritate și a contribuit la vindecarea vechilor răni ale istoriei prin faptul ca a determinat o bună colaborare între țări care până nu demult nu erau neapărat prietene. De asemenea, INTERREG a jucat un rol esențial în consolidarea efortului de integrare a țărilor UE, dar și la crearea de legături cu țările învecinate cu UE.”, a precizat comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu.
O treime din populaţie are cunoştinţă de existenţa acţiunilor de cooperare transfrontalieră
Cu toate acestea, există în continuare un potenţial economic semnificativ neutilizat în zonele de frontieră, din cauza lipsei de încredere și existenței unor atitudini negative între ţările învecinate. În acest context, DG REGIO a realizat, pentru prima dată, un sondaj Eurobarometru cu scopul de a cartografia atitudinile cetăţenilor care locuiesc în zonele de frontieră ale UE. Datele obţinute vor contribui la direcţionarea mai precisă a intervenţiilor Uniunii. Mai mult de o treime din respondenţi consideră că a locui într-o zonă de graniță este mai degrabă un avantaj decât un obstacol. „Totuşi, sondajul confirmă necesitatea promovării acţiunilor programului INTERREG deoarece doar o treime din populaţie are cunoştinţă de existenţa acţiunilor de cooperare transfrontalieră. Rezultatele sondajului vor fi prezentate la conferinţa de la Luxemburg”, se precizează într-un comunicat postat pe site-ul Comisiei Europene.