Curtea Școlii „Gheorghe Țițeica” din Craiova a fost neîncăpătoare pentru elevii și părinții aduși, ieri de dimineață, de clinchetul inconfundabil al clopoțelului care a anunțat vesel un nou început de an. Norișorii și stropii de ploaie ce s-au strecurat printre coroanele punctate-n galben ale copacilor n-au stricat cu nimic imensa bucurie ce s-a putut citi pe fețele tuturor. A fost o zi specială pe care dascălii au pregătit-o intens și pe care copiii au trăit-o cu o și mai mare emoție.
Baloane, bomboane și muzică din desene animate… Așa s-au gândit inimoșii dascăli ai școlii „Gheorghe Țițeica” din Craiova, în frunte cu managerul Camelia Buzatu, să-i întâmpine pe bobocii de la clasa pregătitoare, dar și pe toți cei peste 500 de elevi care nu au ratat prilejul întâlnirii cu colegii de clasă chiar în prima zi de școală. Cu buchete de flori în mâini și emoție în suflete, și cei mici, dar și cei mari s-au grăbit să-și caute prietenii în mulțimea de părinți și copii care s-a adunat în curtea școlii. Minutele care s-au scurs până la sunetul clopoțelului, adică tocmai minutele revederii, au fost minute de aur pe care, cu siguranță, și le vor aminti cu toții peste ani.
„Noi ne-am pregătim toată vara pentru această zi. Avem ample lucrări de igienizare – zugrăveli, lăcuiri de parchet, punem lămpi și modernizăm mobilierul –, deci ne-am pregătim să fie cât mai frumos. Avem o grămadă de flori, școala este împodobită, avem baloane, muzică, bomboane și îi așteptăm pe copii să vină în noul an școlar și să se simtă ca într-o mare familie”, a spus directorul școlii, Camelia Buzatu, care și-a întâmpinat elevii chiar pe scările școlii. Elevilor le-a urat bun revenit în bănci și reprezentantul Primăriei Craiova, Gheorghe Nedelescu, care a participat la festivitatea de deschidere a noului an școlar.
Desene animate, baloane și bomboane…
Unul dintre cele mai emoționante momente a fost regizat pentru școlarii care au pășit pentru prima dată în această școală. Cu ghiozdănelele mai mari ca ei, prichindeii de la clasa pregătitoare s-au aliniat unul în spatele celuilalt și, prin culoarul format de mulțime, au urcat treptele școlii. Părinții și elevii mai mari le-au cântat un „La mulți ani” încurajator, acompaniați la instrumente de cei doi instrumentiști ai Filarmonicii „Oltenia” care au venit special pentru a le face tuturor o zi deosebită și cu ajutorul muzicii.
„Am venit să îmi însoțesc băiețelul, care învață aici, la clasa pregătitoare, și să le aduc tuturor copiilor o surpriză muzicală din partea Asociației Culturale Artec, fondul sonor fiind din desenele animate. Am așteptat prima zi de școală cu emoție, cu multă emoție, pentru că este o altă etapă din viața copilului meu. O etapă am dat-o deoparte, a trecut, și ne uităm către ce va veni. Cu emoție, cu speranță și cu dorința ca el să asculte și să să-și formeze un drum în viață”, a mărturisit Nicoleta Mihai, căreia pe lângă rolul de părinte i-a revenit și cel de prezentator al micului recital din muzica îndrăgitelor desene animate.
Printre păpușile din linguri de lemn
Dar emoțiile nu s-au oprit aici, continuând unde altundeva decât în clase, acolo unde, în sfârșit, micile familii s-au reîntregit după trei luni de vacanță. Curioși, am deschis și noi ușa clasei a III-a B, de la etajul al doilea. Draperiile în culoarea scoarței de copac au lăsat lumina să intre prin toate ferestrele în micuța sală. Culorile vii ale tablourile cu care doamna învățătoare Lucia Delevedova a decorat pereții înveseleau clasa. Păpușile din linguri de lemn, îmbrăcate în costume tradiționale oltenești, i-au făcut pe copii să sară de pe scaune: erau ale lor. Vara a fost cu folosul pentru ei, au participat la „Olimpiada Națională a Meșteșugurilor artistice tradiționale” – faza județeană, de unde s-au întors cu locurile II și III. Acum, nou-nouțe, diplomele îi așteptau pe catedra scufundată toată-n flori. După doi ani petrecuți într-o altă sală, această clasă era nouă pentru ei, dar scrisul doamnei învățătoare Lucia Delevedova care-i întâmpina pe tablă era același și parcă locul nu mai era atât de străin.
Coșulețul cu trandafiri pentru doamna învățătoare
Pe pupitrele din lemn lăcuit se odihnea câte un manual și o bombonică pentru fiecare. Copertele aveau încă proaspăt mirosul tiparului, dar oricât ar fi fost de tentante, nimeni nu se atingea de ele. Laolaltă cu codițele prinse-n fundițe bleumarin, Ioana purta și un zâmbet copleșitor. Prima zi de școală venise pentru ea ca o zi cu totul și cu totul specială, iar bucuria ei era imensă. „Am așteptat prima zi de școală cu multă nerăbdare. În noaptea care a trecut nu am putut să dorm, iar aseară am pregătit cu mult drag coșulețe cu flori pentru doamna. Mă plictisisem în vacanță, nu mai aveam ce să fac și așteptam să vin la școală. Cu colegii m-am reîntâlnit la petrecerea unei colege, pe doamna am văzut-o ieri, dar ea nu m-a văzut și așteptam să o întâlnesc. Sunt pregătită pentru un nou an școlar. Din câte am înțeles, o să fie mai greu în clasa a III-a, dar pot face față”, au fost cuvintele ei pe care, cu siguranță, le-ai fi putut înțelege numai din privirea scânteietoare. Alături, se afla coșulețul cu trandafirași lila și roz, lucrat de mânuțele ei pentru doamna învățătoare.
Cu optimism, pășim în clasa a III-a
Dar prima zi de școală este, totuși, o zi de școală și fiecare trebuie să plece acasă cu multe cunoștințe prețioase. Cu un har didactic deosebit, doamna învățătoare Lucia Delevedova s-a gândit cum ar putea să le predea tuturor o lecție care să nu pară însă a fi o lecție. „Este un an școlar cu o tentă de prospețime pe care o simt și o doresc de atâta vreme. Simt că este un nou ciclu cultural, optimist, prin care se dorește rodirea și deslușirea informației teoretice. Cred că a venit timpul – niciodată nu este prea târziu – pentru a accesa dezvoltarea personală a fiecărui individ. Este necesară pentru că fiecare copil se naște cu un potențial care, prin activitățile școlare și extrașcolare, trebuie să fie pus în valoare. Acum activitățile școlare sunt teoretizate mult, însă prin activitățile extrașcolare în afara zidurilor școlii – pe care eu mi le-am proiectat și vreau să fie o surpriză pentru copii mei – au ca scop final această dezvoltare personală prin învățarea prin acțiune care este cheia învățării eficiente”, a mărturisit cu căldură învățătoarea Lucia Delevedova, cuvintele sale fiind sorbite de elevii cărora le este, pentru al treilea an, ca o adevărată mamă.
Lecția din prima zi de școală
Și lecția a venit ușor, aproape pe nesimțite. În clasa în care se simțea, deopotrivă, prospețimea florilor și emoțiile copiilor, au fost citite mesaje – cuvinte de învățătură, pline de tâlc, ca niște adevărate răvașe pentru fiecare. Cu o grijă deosebită, învățătoarea Lucia Delevedova a pus deoparte un mesaj pentru părinți – „Lăsați copilul să audă, să vadă, să descopere, să cadă, să se ridice și să se înșele”; apoi un mesaj pentru copii – „Educația este cheia pentru schimbarea atitudinii” și, nu în ultimul rând, un mesaj pentru profesori – „Omul își poate lua cunoștințe de la alt om, focul se aprinde cu un alt foc, iar sufletul omului se modelează datorită sufletului altui om”.
Citindu-le în fața clasei, răspicat, vocea doamnei învățătoare a despicat aerul și a pătruns în sufletele fiecăruia lăsând acolo un strop de învățătură. Din băncuțe, elevii erau numai ochi și urechi. Prima lecție fusese, așadar, predată. Liniștea care s-a lăsat de îndată în clasă și strălucirea din privirile lor spunea totul. Cele trei luni de vacanță nu schimbaseră nimic, colegii, și doamna învățătoare, școala însăși era aceeași…
Frumos scris.Promițător început.Succes echipei Școlii!
Apreciază …un Bunic.
Frumos scris.Promițător început.Succes echipei Școlii!
Apreciază …un Bunic.
Comments are closed.