Unii au pus gand rău vechiului sistem de irigaţii

0
497

Consiliul de Administraţie al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare RA a aprobat predarea, în baza unui Protocol de transmitere, fără plată, a infrastructurii de îmbunătăţiri funciare aparţinând domeniului privat al statului, aflată în administrarea Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare RA, către Federaţiile Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii. Predarea s-a făcut în temeiul prevederilor art. 27 alin (1) din Legea Îmbunătăţirilor Funciare nr. 138/2004, republicată, cu completările ulterioare, a art. 73 alin (1) şi art. 76 alin (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii Îmbunătăţirilor Funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1872/2005, cu modificările ulterioare, şi art. 5 alin (2) din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, cu modificările şi completările ulterioare. Unii utilizatori de apă care au pus mâna pe infrastructura de îmbunătăţiri funciare doresc acum să vând la fier vechi ce a mai rămas din sistemele de irigaţii.

În iulie 2009 Comisia parlamentară de anchetă a cercetat modul în care se gestiona amenajările de irigaţii şi fondurile alocate. Comisia, prezidată de actualul ministru al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, încerca să identifice problemele grele apărute în acel an în activitatea de irigaţii şi de îmbunătăţiri funciare, şi care erau estimările legate de pierderile generate de lipsa irigaţiilor şi altele. Comisia a încercat de asemenea să găsească soluţiile de îndreptare a lucrurilor şi de a sancţiona pe cei vinovaţi. La aceste lucrări a luat parte şi Mihai Bogdan Stancu, administrator al SC Solvent Com SRL din Dolj, firmă ce se ocupă cu comercializarea de îngrăşăminte chimice solide şi cu o afacere în domeniul agricol în Moţăţei Gară. La întâlnirea respectivă Bogdan Mihai Stancu era de părere că nu este rentabil să reabilitezi vechiul sistem de irigaţii şi căm ar fi mai bine ca statul să cumpere unul nou. „Domnul Mihai Bogdan Stancu, administrator al S.C. Solvent COM SRL, Dolj, a arătat că reuşeşte să irige 1.600 ha cu doar doi oameni, pentru că şi-a achiziţionat sisteme noi de irigaţii. A afirmat că este mai convenabilă achiziţionarea de sisteme noi decât reabilitarea celor vechi. A spus că sunt pierderi uriaşe de apă pe canale. A afirmat că ceea ce este necesar, să fie preluat în procesul de privatizare de către organizaţiile utilizatorilor de apă şi a arătat că, acolo unde există reţele de irigaţii, să nu se mai aprobe plata calamităţilor” se arată în raportul Comisiei parlamentare de anchetă din iulie 2009.

Vechiul sistem de irigaţii aparţine domeniului privat al statului

În luna mai a.c., Consiliul de Administraţie al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare RA a aprobat predarea, în baza unui Protocol de transmitere, a infrastructurii de îmbunătăţiri funciare din domeniului privat al statului, către Federaţiile Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (FOUAI). A fost predată către Federaţia Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii Calafat Amenajarea de irigaţii Calafat-Băileşti şi Amenajării de Irigaţii Cetate-Galicea către FOUAI Moţăţei şi tot atunci s-a întocmit referatul tehnic de predare a Amenajării de Irigaţii Nedeia-Măceşu către FOUAI Segarcea. Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii Moţăţei nu este nimeni altul decât Mihai Bogdan Stancu. Din informaţiile noastre Mihai Bogdan Stancu  doreşte să scape de vechiul sistem de irigare, despre care afirma în 2009 că nu este rentabil de reabilitat şi are şi pierderi mari de apă pe canale, vânzându-l la fier vechi. Ori dacă acest lucru se va întâmpla, Mihai Bogdan Stancu va avea nişte probleme pentru că a preluat fără plată infrastructura de îmbunătăţiri funciare, care aparţine domeniului privat al statului şi pe care nu o poate vinde.