Partenerii transnaţionali din proiectul „European – Jobguide Bulgaria-România”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, au fost prezenţi, marţi, la Craiova pentru a anunţa începerea lucrărilor la portalul on-line, destinat solicitanţilor de locuri de muncă şi proaspeţilor absolvenţi de facultate, şcoală postliceală sau cursuri de calificare, din regiunea transfrontalieră comună româno-bulgară.
Proiectul implementat de European Institute Foundation şi Asociaţia Română pentru Industrie Electronică şi Software (ARIES) – Oltenia vizează crearea unui sistem informaţional cu date referitoare la situaţia cererii şi ofertei pe piaţa muncii, la profilul cursurilor de instruire şi al calificărilor active în regiunea tranfrontalieră comună româno-bulgară. La întâlnirea de lucru de la Craiova a fost explicat modul de funcţionare a platformei on-line, asemănătoare celor funcţionale deja în Austria, Italia, Spania sau Germania. Portalul serveşte ca punct primar de consultanţă pentru cei aflaţi în căutarea unei slujbe sau a unui domeniu de calificare cerut de angajatori. Oportunităţile de pe piaţa forţei de muncă, modalităţile de recunoaştere a calificărilor şi diplomelor străine vor deveni vizibile, acest lucru facilitând activitatea de recrutare a personalului, desfăşurată de întreprinderi şi agenţii de plasare a forţei de muncă. Pe termen lung, programul are ca scop scăderea ratei şomajului şi creşterea mobilităţii forţei de muncă în zona transfrontalieră, indicator care, potrivit iniţiatorilor proiectului, se află în prezent la un nivel scăzut din cauza lipsei de transparenţă informaţională, necunoaşterii regulamentelor naţionale sau internaţionale cât şi greutăţilor de ordin administrativ şi birocratic.
Portalul româno-bulgar, legat de o reţea de profil funcţională la nivelul Europei
Proiectul are la bază o analiză a profilurilor ocupaţionale în zona transfrontalieră, realizată de ACCES „Oltenia”, în perioada 1-28 aprilie 2011, la firmele care desfăşoară activităţi în judeţele: Mehedinţi, Giurgiu, Dolj, Olt, Călăraşi, Teleorman, Constanţa. Rezultatele studiului arată că cele mai căutate ocupaţii care necesită calificări de nivel mediu sunt cele de meseriaşi şi muncitori calificaţi în metalurgie şi construcţii metalice. În ceea ce priveşte ocupaţiile care necesită calificări de nivel universitar, 15,7% din respondenţi au afirmat că specialiştii în ştiinţele economice, sociale şi umaniste sunt cei mai căutaţi. Proiectul oferă solicitanţilor de locuri de muncă posibilitatea de a obţine în mod rapid informaţii despre activitatea ocupaţională şi cerinţele ce trebuie îndeplinite pentru a activa în ţara vecină. „Ne dorim ca acesta să fie un proiect util atât celor ce caută locuri de muncă în România şi în Bulgaria, iar portalul să fie legat la reţeaua de profil extinsă la nivelul mai multor ţări europene, reţea extrem de eficientă în ceea ce priveşte căutarea locurilor de muncă pentru specialiştii, personalul calificat din cele două ţări, pentru tineri absolvenţi care astfel pot prelua informaţii legate de piaţa muncii de peste graniţă”, a explicat Gabriel Vlăduţ, preşedinte ARIES Oltenia.