Cum influențează Realitatea Virtuală (VR) diferite industrii

0
654

Industria jocurilor a îmbrățișat VR-ul de câțiva ani, dar acum, această tehnologie și-a făcut loc și în alte domenii, precum medicina, marketing-ul sau vânzările.

Realitatea virtuală (VR) nu este tocmai o noutate în industria gaming-ului, dar, în prezent, din ce în ce mai multe domenii îmbrățișează această tehnologie. Cu toate acestea, nu toată lumea este familiarizată cu realitatea virtuală (VR), un mediu generat de computer, care recreează virtual obiecte și decoruri, făcându-l pe utilizator să se simtă cufundat în mediul înconjurător virtual. Acest mediu poate fi accesat prin intermediul unor căști VR. Mulți oameni confundă termenul de realitate virtuală (VR) cu realitatea augmentată (AR). Principala diferență dintre cele două este că VR-ul construiește lumea în care ne cufundăm printr-un anumit set de căști, fiind complet captivant și tot ceea ce vedem face parte dintr-un mediu construit artificial prin imagini, sunete etc., pe când în realitatea augmentată (AR), propria noastră lume devine cadrul în care apar obiectele virtuale. Tot ceea ce vedem în AR este într-un mediu real și poate să nu fie strict necesar să purtăm cască.

Ce faci în realitatea virtuală?

Te poți iniția în VR accesând unul din numeroasele website-uri care au îmbrățișat această tehnologie și o folosesc în cel mai creativ mod posibil.

De exemplu, îți poți folosi căștile VR pentru a vizita galeria de instalații de artă digitală, de pe site-ul web al agenției de creație Zoo. Poți să fii ori un vizitator în galeria lor VR, ori Ramenul rămas pe o masă.

Site-urile web distractive care folosesc realitatea virtuală sunt Showroom by Little Workshop, care vă permite să vă bucurați de o experiență unică de cumpărături vizitând virtual showroom-ul lor, sau PlayStation VR, un site care vă permite să vă bucurați de diferite tipuri de conținut în VR. Un alt domeniu celebru din entertainment, care a îmbrățișat realitatea virtuală, este cel al jocurilor de cazinou, iar un site precum PokerStars VR oferă experiența autentică a unei sesiuni de poker live, fără a fi nevoie să-ți părăsești canapeaua. Dar nu toate site-urile care folosesc VR sunt din divertisment. Există, de asemenea, site-uri web care utilizează realitatea virtuală pentru a-și inova domeniul, cum face OssoVR în cazul medicinei. Acest site le permite chirurgilor să practice scenarii realiste și cu instrumente realiste, pe pacienți virtuali, permițând chiar evaluări ale intervenției chirurgicale prin intermediul platformei. Și educația merge mână în mână cu VR-ul, după ce una dintre cele mai mari universități din Cluj a anunțat că vrea să implementeze predarea virtuală, cu ajutorul realității virtuale, realității augmentate sau a unui mix între cele două.

Ce căști poți folosi pentru a intra în VR?

În cazul în care ești curios despre cum poți accesa lumea VR, trebuie să încerci una dintre cele două căști de realitate virtuală Oculus Quest, care sunt bazate pe sistemul de operare Android și care îți permit să te bucuri de diferite aplicații VR în domeniile jocurilor, cum ar fi simulările de antrenament etc. Aceste aplicații pot fi cumpărate din magazinul oficial, sau poți comanda dezvoltarea unei aplicații personalizate pentru nevoi speciale. Oculus nu sunt singurele căști VR de pe piață, dar sunt de departe cele mai populare.

O altă alternativă excelentă este Valve Index, care se mândrește cu unele dintre cele mai bune imagini ale oricărui set de căști VR mainstream, disponibil comercial. Dar cel mai important, Index sunt remarcabile datorită modului în care oferă sunet, deoarece difuzoarele Valve Index au un sunet surround tridimensional remarcabil.

După ce te decizi asupra căștilor VR, al doilea pas este să accesezi SteamVR, care este instrumentul suprem pentru a experimenta conținut VR pe hardware-ul pe care îl alegi. Steam VR acceptă căști Valve Index, HTC Vive, Oculus Rift, Windows Mixed Reality și altele. Acest tool poate fi descărcat gratuit, dar va trebui totuși să plătești pentru jocurile VR pe care le adaugi. Steam VR este disponibil doar pe PC și îți trebuie un computer cu o configurație destul de puternică pentru a-l rula.

Dacă ești tentat să testezi realitatea virtuală, ai putea să mergi mai întâi la un showroom și să vezi cum te împaci cu ea, înainte de a-ți cumpăra căști VR, deoarece pentru anumite persoane poate fi foarte obositor sa se adapteze la mediul virtual.