Se realizează prima Carte de Cântece a Uniunii Europene. Românii, invitaţi să voteze!

0
1169
În perioada 16 august – 16 septembrie 2019, toţi românii sunt invitaţi să voteze pentru cele şase cântece care vor reprezenta România în prima Carte de Cântece a Uniunii Europene (EU Songbook). Până în prezent 65.000 de persoane din 26 state şi-au votat favoritele. România este a 27-a ţara a Uniunii Europene care votează, informează organizatoarea evenimentului, organizaţia European Union Songbook, pe site-ul său, citată de Agerpres.

Cântăreţii de cor români din Asociaţia Naţională Corală din România şi studenţii şi profesorii de muzică de la trei conservatoare – Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Muzică “Gheorghe Dima”˜ din Cluj-Napoca şi Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, au nominalizat 54 de cântece din care românii îşi pot vota favoritele.

Potrivit Agerpres, printre cele 54 de cântece româneşti nominalizate pentru care românii pot vota, se află unele tradiţionale precum “Ciocârlia”, “Aseară ţi-am luat basma” sau “Somnoroase păsărele” pe versuri de Mihai Eminescu, dar şi unele contemporane precum “Amintire cu haiduci” de Vali Sterian şi “Ploaia care va veni” de Pasărea Colibri.

Au fost decise şase categorii de cântece de către 17 academii din 14 state membre: Cântece de dragoste˜, Natură şi Anotimpuri˜, Libertate şi Pace, Cântece Populare˜, Cântece despre credinţ㘠şi Cântece pentru copii˜.

Iubitorii de muzică din România vor putea decide care sunt cele şase cântece care ar trebui să reprezinte România în EU Songbook. Votul se face online in limba romană pe site-ul www.eu-songbook.org. Lista de cântece din care se poate vota este în limba română. Lista de votare este tradusă în 24 de limbi.

După votul pentru cântecele româneşti, ultimul vot pentru cântece va avea loc în Italia unde, de asemenea, studenţi, profesori şi membri ai corurilor au nominalizat cântece din tezaurele naţionale. Când cele 27 de sesiuni naţionale de votare vor fi încheiate, cele 162 de cântece vor fi identificate. Redactorul muzical Francesco Cali din Italia va strânge cele 162 de partituri muzicale, care vor fi traduse în limba engleza de către traducători de versuri calificaţi.

Cartea de Cântece a UE este un proiect de pionierat iniţiat de o organizaţie non-profit, fără nicio legătură politică sau financiară cu Bruxellesul. Organizaţia European Union Songbook a fost fondată în ianuarie 2015 de către trei danezi şi un italian. Prima ediţie a Cărţii de Cântece a UE este prevăzut să fie publicată de Ziua Europei, pe 9 Mai 2020: 162 de cântece tipărite în limba originală şi în traducere engleză, mai scrie Agerpres. În eventualitatea unui profit, acesta va fi folosit ca finanţare pentru o a doua versiune, în toate cele 24 de limbi europene, în aşa fel încât cu toţii, indiferent de cunoaşterea limbii engleze, vor putea cânta şi înţelege versurile.