Scandalurile „Frăţiei” pe masa judecătorilor! / Poliţist craiovean judecat împreună cu „Gigioc” şi alţi 11 inculpaţi după încăierarea de la barul ON OFF

0
1252

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat ancheta şi au dispus trimiterea în judecată a craioveanului Gigi Vadik Zavera zis Gigioc şi a altor 12 inculpaţi, în dosarul deschis după încăierarea cu săbii şi pistoale petrecută la barul ON OFF din Craiova, la începutul lui noiembrie 2016. Între cei deferiţi justiţiei sunt membri ai grupării infracţionale „Frăţia”, care au fost implicaţi în multe scandaluri de-a lungul timpului, fapte detaliate de procurori în rechizitoriu, dar şi un poliţist de la arestul IPJ Dolj şi preşedinte al Sindicatului Poliţiştilor Europol Dolj, agent şef Gabriel Marian Gîrniţă, acuzat de favorizarea făptuitorului. Dosarul s-a înregistrat pe 8 august a.c. la Tribunalul Dolj şi urmează să fie analizat de judecătorul de cameră preliminară.

barProcurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj i-au trimis în judecată pe Gigi Vadik Zavera zis Gigioc, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, tulburarea ordinii şi liniştii publice, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, complicitate la tentativă de omor, lovire sau alte violenţe, complicitate la şantaj; Ioneluş Cimpoeru zis Ion Luptătoru pentru constituirea unui grup infracţional organizat, tulburarea ordinii şi liniştii publice, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, tentativă de omor şi lovire sau alte violenţe; Florinel Barbu zis Skială pentru constituirea unui grup infracţional organizat, tulburarea ordinii şi liniştii publice, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase şi lovire sau alte violenţe; Sorin Stelian Flutur zis Bobo pentru constituirea unui grup infracţional organizat, tulburarea ordinii şi liniştii publice, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase şi lovire sau alte violenţe; Cătălin Viorel Tudor zis Fluture pentru constituirea unui grup infracţional organizat, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase; Marian Irinel Coandă zis Charlie pentru constituirea unui grup infracţional organizat, tulburarea ordinii şi liniştii publice, lovire sau alte violenţe şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor; Cristian Marian Vlădescu zis Ventura pentru constituirea unui grup infracţional organizat, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase; Alexandru Grigore Băloiu zis Gore pentru constituirea unui grup infracţional organizat, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase; Cantemir Ştefan Mitre zis Fane Vitamină pentru constituirea unui grup infracţional organizat, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Gigel Roşianu pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la favorizarea făptuitorului; Ion Ilie zis Ilie Puşcărie pentru constituirea unui grup infracţional organizat, favorizarea făptuitorului, şantaj şi instigare la distrugere prin incendiere; Fănel Trandafir zis Cimino pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi agentul IPJ Dolj Marian Gabriel Gîrniţă pentru favorizarea făptuitorului.

Conflicte stradale, „modalitate de a-şi regla conturile”

gigiocDupă o investigaţie de amploare, retrospectivă, demarată după momentul 04/05.11. 2016 (conflictul de la barul ON OFF), procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au precizat în rechizitoriu că au probat 16 conflicte stradale de amploare, produse de membrii grupării “Frăţia” de-a lungul timpului, tocmai pentru a arăta că este vorba despre un grup infracţional organizat. „Privite în mod conjugat, aceste conflicte denotă preocuparea membrilor grupării “Frăţia” de a-şi rezolva prin violenţă aspectele rezultate din activitatea lor, de a-şi regla conturile prin aceeaşi modalitate cu membrii grupării rivale (“Mândria”) şi de a-şi impune dominaţia la nivelul municipiului Craiova. De asemenea, modul de manifestare al grupării “Frăţia” prin producerea celor 16 scandaluri denotă caracterul său reactiv, coordonat şi de continuitate”, spun anchetatorii.

Conflictul de la barul ON OFF, pentru ruperea de „Frăţia”

bar (1)Reamintim că, majoritatea inculpaţilor trimişi acum în judecată au fost implicaţi într-un scandal de proporţii, petrecut în noaptea de 4 spre 5 noiembrie 2016, în barul ON OFF din centrul Craiovei. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au reţinut faptul că, «în cursul anului 2014, inculpatul Mitre Cantemir Ştefan, fiind în executarea unei pedepse privative de libertate de 2 ani în Penitenciarul Craiova, l-a cunoscut pe liderul unui clan de interlopi din Dâmboviţa şi, după ce a fost pus în libertate, chiar a participat, împreună cu alţi craioveni, membri ai grupului „Frăţia”, la o petrecere organizată de acesta. În acest context, inculpatul Mitre Cantemir Ştefan a decis alături de inculpaţii Vlădescu Cristian Marian, Amorăriţei Chenea Petru Adrian, Amza Paul Dănuţ, Băloiu Alexandru Grigore desprinderea din grupul „Frăţia” şi impunerea prin forţe proprii ca lideri ai acestuia cu scopul de a îl înlătura pe inculpatul Zavera Gigi Vadik din poziţia de „lider”. Pe acest fond decizional şi al ameninţărilor primite de la inculpatul Zavera Gigi Vadik, în cursul lunii octombrie 2016 şi începutul lunii noiembrie 2016, grupul condus de Mitre Cantemir Ştefan şi având ca membri pe Vlădescu Cristian Marian, Amorăriţei Chenea Petru Adrian, Amza Paul Dănuţ, Băloiu Alexandru Grigore a planificat exercitarea unor acte de violenţă asupra grupării rămase fidelă inculpatului Zavera Gigi Vadik. Astfel, potrivit procurorilor, vineri, 4 noiembrie 2016, Gigi Vadik Zavera, care aflase de intenţiile celorlalţi, l-a chemat pe un apropiat al lui Mitre la barul „ON OFF” din Craiova şi i-a cerut să le transmită lui Mitre şi lui Cristian Marian Vlădescu că le este interzis accesul în cluburile şi localurile cunoscute drept teritoriu de „dominaţie” al grupării „Frăţia”, nesupunerea având drept consecinţă exercitarea unor acte de violenţă. În cursul aceleiaşi seri, în jurul orei 23.30, Vlădescu s-a dus la barul ON OFF, unde se aflau Gigioc, Ioneluş Cimpoieru, Florinel Barbu, Cătălin Viorel Tudor şi alţi apropiaţi ai acestora», se mai arată în rechizitoriu. După discuţii contradictorii, care au degenerat, grupul condus de Zavera Gigi-Vadik a trecut la agresarea lui Vlădescu Cristian Marian, care a fost lovit în cap cu o sabie (macetă) şi o ţeavă metalică. Reuşind să părăsească localul, Vlădescu i-a contactat pe Mitre Cantemir Ştefan şi Băloiu Alexandru Grigore, aflaţi în zonă, care au venit imediat la faţa locului. A avut loc o luptă generalizată între cele două grupuri, în afara localului, în stradă, în timpul căreia a fost lovit şi Giogioc, surprinsă de sistemul de supraveghere amplasat în exteriorul barului, după cum au mai reţinut procurorii în rechizitoriu. Conflictul s-a stins după ce s-au împrăştiat cei implicaţi, iar anchetatorilor le-a luat ceva timp să pună cap la cap toate detaliile şi să stabilească gradul de participaţie al fiecărui inculpat, înainte să dispună măsuri preventive în cauză.

„Gigioc” prins încercând să plece din ţară

„Numai că, luând la cunoştinţă pe “canale neoficiale” despre măsurile procesuale ce urmau a fi dispuse de procuror, inculpatul Zavera Gigi Vadik a hotărât să plece din ţară în noaptea de 16/17. 11. 2016, pentru a se sustrage de la cercetări. Inculpatul Zavera Gigi Vadik a fost sprijinit în punerea în practică a acestei hotărâri de către inculpaţii Ion Ilie şi Roşianu Gigel. Astfel, în noaptea de 16/17. 11. 2016, la orele 02:33, inculpatul Zavera Gigi Vadik a fost depistat la punctul de trecere a frontierei Porţile de Fier, pe sensul de ieşire din ţară, conducând autoturismul marca Toyota, proprietatea inculpatului Ion Ilie, fiind însoţit de către inculpatul Roşianu Gigel. Având în vedere faptul că inculpatul Zavera Gigi Vadik figura semnalat în baza de date ESIF la ordinul I. G. F. P. nr. 7955/2016, cu menţiunea TSI/TSE, organele vamale nu i-au permis acestuia ieşirea din ţară, fiind condus potrivit dispoziţiilor legale în faţa procurorului de caz. Ulterior, în declaraţia dată în faţa procurorului, inculpatul Ion Ilie a susţinut că îl trimisese pe inculpatul Zavera Gigi Vadik să achiziţioneze topogane pentru piscină, prezentând în acest sens şi o procură olograf datată anterior, respectiv la data de 15 octombrie 2016”, au mai reţinut procurorii în rechizitoriu.

Poliţistul a avut discuţii „în afara cadrului legal” cu inculpaţii

Procurorii spun că încercarea „de a părăsi România nu este întâmplătoare, ci este rodul obţinerii pe căi neoficiale a activităţilor de cercetare penală ce urmau să se desfăşoare în cauză şi măsurilor procesuale ce se impuneau a fi instituite. Astfel, acţiunile investigative şi procedeele probatorii erau în plină derulare, iar anumite măsuri procesuale urmau să se desfăşoare în ziua de 18. 11. 2016, ceea ce conduce la concluzia arătată, în sensul că plecarea inculpatului Zavera Gigi Vadik, în noaptea de 16/17. 11. 2016 nu este întâmplătoare, ci este rodul unei conlucrări, cu persoane din sistemul judiciar, angrenate în activităţile mai sus descrise. De altfel, din cercetări s-a stabilit că inculpatul Gîrniţă Marian Gabriel, subofiţer în cadrul I. P. J. Dolj, în timp ce desfăşura activităţi specifice în cadrul Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv, a avut discuţii, în afara cadrului legal, cu o parte dintre inculpaţi, favorizându-i în sensul că i-a determinat să uzeze de dreptul la tăcere”. Activitatea inculpatului Gîrniţă Marian Gabriel se constituie într-un ajutor dat în vederea îngreunării cercetărilor, ce atrage răspunderea penală potrivit art. 269 alin. 1 din C. p. , întrucât consumarea infracţiunii şi angrenarea răspunderii penale nu este condiţionată de producerea rezultatului, respectiv, îngreunarea sau împiedicarea cercetărilor. Totodată, inculpatul Gîrniţă Marian Gabriel a susţinut în faţa procurorului că a avut la cunoştinţă măsurile de supraveghere speciale dispuse în perioada arestării preventive faţă de inculpaţii Zavera Gigi Vadik, Cimpoeru Ioneluş, Ion Ilie, Roşianu Gigel, Vlădescu Cristian Marian, Mitre Cantemir Ştefan şi Băloiu Alexandru Grigore, după cum au mai precizat anchetatorii.

Gigi Vadik Zavera zis “Gigioc”, Ioneluş Cimpoeru, Alexandru Băloiu, Florinel Barbu, Sorin Stelian Flutur, Cantemir Ştefan Mitre şi Cristian Vlădescu au fost arestaţi preventiv pe 17 noiembrie 2016, însă doar primii doi au rămas în spatele gratiilor până în martie 2017, când au fost plasaţi în arest la domiciliu, ulterior fiind revocate măsurile preventive faţă de ei.