“Am dorit neapărat să facem această campanie pentru a explica oamenilor cât este de important să donăm sânge”

0
666

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Craiova a organizat, timp de aproape o lună de zile, până pe 13 august, o amplă campanie de donare de sânge, dar şi de promovare şi conştientizare a importanţei acestui acţiuni. Autocarul şi personalul medical s-au aflat în toată această perioadă pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, în încercarea de a sensibiliza cât mai multă lume în vederea donării de sânge. Prin acest tip de campanii se promovează donarea de sânge benevolă, ca gest responsabil, altruist, independent de interese materiale, care contribuie la creşterea siguranţei sistemului transfuzional. Mii de pacienţi din spitalele din România au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine pentru a supravieţui.

sangeZilnic, mii de pacienţi din spitalele din România au nevoie de transfuzii de sânge sau de preparate sangvine pentru a supravieţui. Cu toate acestea, de cele mai multe ori ne gândim să donăm sânge doar atunci când cineva drag are nevoie sau când auzim despre o situaţie limită. De fapt, nevoia de sânge este una constantă. Produsele sanguine pot fi stocate un număr limitat de zile şi, mai mult, bolnavii cu afecţiuni grave şi imunitate scăzută (cei cu leucemie, copiii) au nevoie de sânge de la donatori fideli (cei care donează de cel puţin 2 ori pe an). Unul din zece pacienţi care ajung la spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge. Statistic, România este pe ultimele locuri în ce priveşte donarea benevolă de sânge, iar multe intervenţii chirurgicale din ţară sunt amânate.

“Rezultatele nu sunt chiar cele pe care le aşteptam teoretic”

turculeanu
Adriana Turculeanu

“Am dorit neapărat să facem această campanie pentru  a explica oamenilor cât este de important să donăm sânge  atât pentru aproapele nostru aflat în nevoie, dar şi pentru propria sănătate. Ca mod de desfăşurare pentru noi, campanie  a fost o noutate. Această acţiune a fost împărţită în felul următor : de luni până vineri a fost o parte de informare, iar vinerea era partea de donare efectivă de sânge. Rezultatele nu sunt chiar cele pe care le aşteptam teoretic. După prima săptămână, în prima zi de vineri, am avut 12 donatori, în a doua săptămână -10 donatori, în a treia săptămână – 11 şi până la finele campanie, alţi 10 donatori.  M-aş fi aşteptat să fie mai mulţi, dar până la urmă, este un beneficiu, pentru că am mai adunat ceva donatori, pe de o parte, iar pe de altă parte, campania a vizat şi partea de informare, aşa că, ceilalţi au aflat cum se donează, când şi unde. Care sunt condiţiile de donare, cum trebuie să se pregătească un donator şi care sunt beneficiile. Toţi care au donat în cadrul acestei campanii au fost donator iniţiali. Lucru care este bine, acesta este un beneficiu al campaniei, ceea ce înseamnă că aceste persoane nu au mai donat niciodată şi este aşadar, un început”, a subliniat prof.univ.dr Adriana Turculeanu, managerul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Craiova.

La donare s-au prezentat foarte mulţi tineri

sange (2)Dacă donezi îţi împrospătezi sângele şi îţi creşti imunitatea. De asemenea, donarea de sânge scade cu 30% riscul de paralizie şi de accident vascular. În urma donării de sânge, rezistenţa ta la traumatisme creşte, astfel că, dacă vei suferi un accident, organismul se va reface mai uşor, fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. Prof.univ.dr Adriana Turculeanu ne-a precizat că numărul celor care au vizitat laboratorul mobil, în această perioadă şi  au avut intenţia de adona sânge a fost mult mai mare. În prima zi au fost în jur de 28 de doritori, dar nu au putut dona decât 12. “Au fost foarte mulţi tineri. Fetele au fost sub greutate şi atunci există un criteriu de eligibilitate, minim 50 de kg. Fetele sunt cu silueta şi ele nu au putut să doneze. Apoi, cei care declară că în ultimele luni au avut mai mulţi parteneri sexuali, nici aceştia nu pot dona, pentru că există transmiterea unor boli. Alţii, erau sub tratament şi de asemenea nu au fost eligibili”, a mai spus managerul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Craiova.

“În SUA se folosesc tehnici moleculare de detectare a viruşilor”

sange (1)După ce sângele este prelevat, acesta este depozitat în depozitul frigorific de „carantinare” şi apoi testat pentru a vedea dacă este sănătos. Testele obligatorii sunt Ag-Ab, HIV 1, 2, anti HTLV 1, 2, hemoleucograma, grupajul sanguin, Rh-ul, anticorpii iregulari, testul anti HCV, testul AgHBs, testarea pentru lues, ALT. Dacă testele arată că sângele tău este sănătos, acesta şi produsele derivate sunt validate şi apoi distribuite spitalelor. Dacă rezultatele ridică probleme, testele sunt repetate. Dacă rezultatele indică boli, analizele sunt puse la dispoziţia donatorului, iar sângele donat este incinerat. Analizele pot fi repetate la 75 sau 120 de zile. Donatorul cu analize neconforme este înştiinţat că nu poate dona sânge. “Recent, am prelucrat nişte date din 2016, legat de prezenţa infecţiei cu virusul hepatitice B şi C şi apare un aspect destul de curios la donatorii fidelizaţi, adică aceia, care au donat de două ori într-un an, adică la 6 luni. Am găsit la unii donatorii fidelizaţi, aceşti viruşi, menţionaţi mai sus. Şi desigur, ne-am întrebat ce s-a întâmplat ?!. Păi, fie au achiziţionat infecţia în acest interval de timp, fie a fost deja prezentă infecţia la o valoare aşa de mică, încât testele noastre nu au putut să o detecteze. În SUA se folosesc tehnici moleculare care pot să detecteze virusul la o valoare foarte mică ”, a completat, prof.univ.dr Adriana Turculeanu, managerul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Craiova.

***

Există 4 grupe de sânge şi nu toate sunt compatibile între ele: A, B, AB, 0 (zero). Cu cât grupa de sânge este mai comună, cu atât cererea este mai mare. Cele mai frecvente grupe de sânge sunt 0 şi A. Mai puţin frecventă este grupa B, iar AB este şi mai rară. Fiecare grupă din cele 4 au şi RH Negativ. Grupele cu Rh Negativ sunt extrem de greu de gestionat din cauza faptului că sunt rare la nivelul populaţiei, în general. Se întâmplă, deseori, ca solicitările făcute de spitale să nu poată fi satisfăcute în timp util.