Concertul de vineri va avea la pupitrul dirijoral al Orchestrei simfonice a Filarmonicii “Oltenia” Craiova pe maestrul Alexandru Iosub, personalitate artistică a vieţii muzicale oltene. Seara se va deschide la Teatrul de Vară din Parcul “Nicolae Romanescu”, la ora 20:00, cu uvertura operei “Răpirea din serai”, alcătuită de Mozart după modelul operistic italian. Victoria Stan şi Ciprian Ion, solişti instrumentişti ai simfonicului craiovean, vor interpreta Concertul în Sol minor pentru 2 flaute de Johann Joachim Quantz, lucrare în spirit baroc, cu o desfăşurare melodică luminoasă, senină. Evenimentul se va încheia în Si bemol major, cu Simfonia a 5-a de Franz Schubert, o poetizare a clasicismului timpuriu.
Alexandru Iosub a absolvit succesiv Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi şi Academia de Muzică din Bucureşti (promoţia 1977). În domeniul dirijatului de orchestră s-a perfecţionat cu maestrul Constantin Bugeanu. În perioada 1977 – 1981 a fost violonist în Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, pentru ca începând cu anul 1981 să desfăşoare o bogată activitate muzicală în Craiova (între 1981 – 1989 şi din 2012 – dirijor al Operei Române Craiova; între 1989 – 2019, dirijor al Filarmonicii „Oltenia”; din 1995, profesor de vioară asociat la Liceul de Artă „Marin Sorescu”). S-a făcut cunoscut şi în calitate de compozitor, scriind muzică de scenă pentru Opera Română Craiova şi Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” – Craiova; de asemenea, a orchestrat lucrări pentru ansambluri diverse. Acumulând o vastă experienţă ce numără sute de spectacole de operă şi operetă, zeci şi zeci de concerte dirijate la Craiova şi în alte centre culturale din ţară şi din străinătate, Alexandru Iosub – muzician competent, talentat – s-a impus în viaţa spirituală olteană ca o personalitate artistică de primă linie, evoluţiile sale dirijorale fiind bine primite de public şi de către specialişti. La Bucureşti, cu prilejul deschiderii stagiunii de concerte din Piaţa Festivalului „George Enescu” (ediţia 2011), Alexandru Iosub a dirijat Orchestra Filarmonicii „Oltenia”, prezentând un program atractiv (pagini simfonice de mare popularitate) ce s-a bucurat de un deosebit succes în rândul publicului.
Victoria Stan s-a născut la Craiova, oraș în care a deprins primele noțiuni muzicale. A absolvit apoi Liceul de Artă din orașul natal (1985) – secția flaut, fiind îndrumată de profesorii Eugen Pirvu și Ady Gugu; și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. Gavril Costea. După terminarea facultății, a devenit artist instrumentist în cadrul Filarmonicii „Banatul” Timișoara (1989), iar din noiembrie 1996 a fost șeful partidei de flaut – Orchestra Simfonica a Filarmonicii „Oltenia” Craiova. Din anul 2002, este asistent colaborator (Universitatea din Craiova – Facultatea de Litere – Departamentul de Muzică), iar din martie 2004, în urma concursului susținut, deține statutul de solist instrumentist în Orchestra Filarmonicii „Oltenia”. Pe parcursul carierei artistice, a obținut numeroase premii la concursurile desfășurate în țară, atât ca solistă, cât și în calitate de membră a unor grupuri camerale, printre care Premiul I la Concursul „Gheorghe Dima” (1986, Cluj-Napoca); Premiul al II-lea la Concursul Internațional de flaut de la Timisoara (1996) și a participat la două importante concursuri internaționale: în Cehia – Primăvara pragheză (1991) și în Elveția (Geneva, 1992). Victoria Stan s-a remarcat printr-o activitate artistică intensă, susținând numeroase concerte (cu Orchestrele Filarmonicilor din București – la Ateneul Român-, Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, Arad, Oradea, Baia-Mare, Craiova) și recitaluri (Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Craiova, Râmnicu Vâlcea). De asemenea, a susținut numeroase recitaluri și concerte în Olanda, Italia – fiind permanent invitată la festivalul de muzică organizat la Vasto – Palazzo D’Avalos. În iunie 2012, a obținut titlul de doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Nicolae Brânduș, cu teza Tipologii idiomatice în concertele pentru flaut din secolul XVIII și originalitatea lui Carl Philipp Emanuel Bach în epoca sa.
Ciprian Ion s-a născut la Ploiești în anul 1975. Chitara a fost instrumentul grație căruia, la vârsta de zece ani, a făcut primii pași în lumea muzicii. În cadrul Școlii de Muzică din Ploiești a studiat inițial oboiul, apoi, cu începere din clasa a VII-a, flautul (renunță la un an școlar petrecut la Liceul de Matematică – Fizică „Mihai Viteazul” din orașul natal, pentru a se dedica cu seriozitate noii sale pasiuni – flautul). Pe parcursul anilor de studiu în cadrul Liceului de Muzică obține premii la concursurile naționale de profil (Premiul al II-lea, 1992 și Premiul I, 1993, 1994) și susține concerte ca solist al Filarmonicii „Paul Constantinescu”, sub bagheta dirijorilor Cristian Brâncuși și Paul Popescu. De asemenea, participă la turnee în Danemarca, Franța și Anglia. În semn de recunoaștere a performanțelor sale artistice, Consiliul Județean Prahova îi conferă o Diplomă și Medalia pentru merite deosebite în activitatea muzicală. Urmează cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde studiază cu maeștrii Virgil Frâncu și Ion Bogdan Ștefănescu; de asemenea, a avut șansa de a participa la cursurile de perfecționare coordonate de muzicienii Pierre-Yves Artaud, Alexander Murray și Enrico Canata. Din anul 2000 îndeplinește calitatea de artist instrumentist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” Craiova, în prezent fiind solist instrumentist. Ciprian Ion mânuiește cu egală dezinvoltură și muzicalitate atât flautul obișnuit, cât și flautul piccolo, impresionând prin sunetul frumos, tehnica bine pusă la punct și abilitățile artistice remarcabile.