CM 2018: 15 iulie, ziua de glorie a fotbalului francez!

0
428

Echipa Franței a scris, duminică seara, pe stadionul „Lujniki” din Moscova, o nouă pagină de istorie a fotbalului din Hexagon. A scris, indiscutabil, „romanul rus” al fotbalului francez. A învins Croația (4-2), în finala CM 2018, poate mai ușor decât se anticipa și, după 20 de ani, și-a adjudecat al doilea trofeu de Cupă Mondială, selecționerul Didier Deschamps devenind al treilea erou al fotbalului mondial, după brazilianul Mario Zagalo și germanul Franz Beckenbauer, care câștigaseră Cupa Mondială, ca jucători și selecționeri. Nu a fost, totuși, o finală memorabilă, chiar dacă s-au marcat nu mai puțin de șase goluri. În 1970, de pildă, finala partidei Brazilia – Italia s-a încheiat cu scorul de 4-1. De atunci, la nici o ediție nu s-au mai înscris atâtea goluri. Au fost și aseară erori individuale, s-a resimțit o epuizare fizică, firească, de unde și o slabă concentrare, în multe momente, a jucătorilor emblematici. De ce Franța? Fiindcă aseară a fost superioară Croației, în toate compartimentele, și a avut din partea lui Mbappe și Griezmann plusul de lumină. Croația aștepta același lucru din partea tandemului Modric – Rakitic, care făcuseră un turneu extraordinar. „France Football” notează astfel contribuția jucătorilor: Franța: Lloris – 5, Pavard – 5, Varane – 7, Umtiti – 6, Hernadez – 7, Kante – 4, Pogba – 7, Mbappe – 7, Matuidi – 5, Griezmann – 8, Giroud – 6.

Croația: Subasic – 4, Vrsalijko – 6, Lovren – 4, Vida -5, Strinic – 4, Modric – 7, Brozovic – 4, Rakitic – 6, Rebic – 4, Mandzukic – 6, Perisic – 7.

Oricât de bine ar fi fost preparată tactic o astfel de partidă, cu miză maximă, nu se puteau avea în vedere toate detaliile, cu consecințele lor, ca, de pildă, erorile individuale ale lui Mario Mandzukic și Ivan Perisic, respectiv Hugo Lloris. Franța era îndreptățită la trofeu: avusese un sfert de finală onorabil la CM 2014 și o finală pierdută, neverosimil, la Euro 2016. Se spune că Didier Deschamps, fost component al Franței în 1998, a transmis spiritul de învingător al grupului său. Este realmente credibilă o asemenea teză. A construit cu migală echipa, căutând caractere puternice și neconflictuale. A renunțat, în pofida contestatarilor, la Karim Benzema, de la Real Madrid, și Benjamin Rabiot, de la PSG, a promovat angajamentul colectiv, a stăruit pe toate momentele de joc, corectând și recorectând erori individuale. Triumful va dura cel puțin o vară. Astăzi este prevăzută recepția, la Palatul Elysee. Tot de astăzi, fiindcă și francezii sunt latini, ca și noi, deci și exaltați, șase stații de metrou din Paris vor fi rebotezate, printre care ”Victor Hugo” va deveni … „Victor Hugo – Lloris”, „Notre Dame des Champs” va deveni „Notre Didier Deschamps”, iar „Champs Elysees – Clemenceau” va deveni „Deschamps Elysees – Clemanceau”.