Șase incendii de miriști în două săptămâni

0
345


Pentru că în ultimele două săptămâni cadrele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj s-au confruntat în ultimele două săptămâni cu şase incendii de amploare, provocate de arderi necontrolate ale miriştilor, în urma recoltatului, astfel că reamintesc principalele măsuri ce trebuie respectate în această perioadă.

Este interzis fumatul pe utilajele şi maşinile agricole când se execută recoltarea cerealelor; înainte de a intra în campania de recoltare, tractoarele, combinele şi celelalte maşini agricole folosite la recoltarea şi transportul cerealelor vor fi revizuite din timp, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea produce incendii; trebuie asigurate rezervele de apă pentru incendiu şi  fiecare maşină va fi dotată cu mijloace de primă intervenţie (stingătoare, bidoane cu apă, lopeţi, mături de nuiele).

În perioadele de caniculă şi secetă prelungită sau pe timp de vânt, arderea miriştilor este strict interzisă. Arderea se execută în locuri care nu permit propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi unde să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport a gazelor naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii. Arderea miriştii, a vegetaţiei uscate, şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului de lucru cu foc se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. Sancțiunile pentru cei care un respectă aceste măsuri de protecție sunt între 1.000 și 2.500 lei conform HGR 537/2007.