Chibzuind banii munciţi tot anul, economisind la unele cheltuieli, românul de rând pleacă şi în acest an în vacanţa de vară, preferabil pe plaje însorite şi îndepărtate, scăldate de ape limpezi şi curate, realmente acolo unde-şi permite. La cum stă cererea şi la cât de înghesuite tânjesc şezlongurile pe plaja de la malul Mării Negre, am zice că litoralul românesc a devenit foarte căutat de turiştii ademeniţi de frunza de stejar branduită. Totuşi, tarifele îl recomandă drept o destinaţie de lux, iar turiştii români, mai ales cei care au degustat deja farmecul staţiunilor bulgăreşti sau greceşti, preferă vacanţe “all inclusive” pe alte meleaguri.
Un studiu realizat de Institutul Roman Pentru Evaluare şi Strategie (IRES) asupra comportamentului de vacanţă al românilor, la începutul lunii iunie, arată că 74% din aceştia nu pleacă anul acesta în concedii, procentul fiind cu 4% mai mic faţă de cercetarea din 2010. Potrivit aceluiaşi studiu, tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, cei cu pregătire superioară şi cei din sudul ţării vor avea, într-o proporţie mai mare, o vacanţă 2011.
Agenţiile de turism pot simţi vânt de criză financiară, dar nu duc lipsă de clienţi, adaptându-şi oferta la posibilităţile materiale şi aşteptările turiştilor. Aşa se întâmplă şi în capitala Olteniei, acolo unde cei mai mulţi clienţi, prinşi în trendul naţional, aleg ca destinaţii de vacanţă staţiuni din Bulgaria, Grecia sau Turcia. «Avantajul ofertelor în Bulgaria constă în pachetele „all inclusive” preferate de turiştii care vor o vacanţă liniştită, în care să aibă asigurate serviciile de bază”, a explicat Cristina Zăvadă, agent turism extern în cadrul Agenţiei Touropa din Craiova.
Grecia rămâne în topul preferinţelor
În ciuda faptului că Grecia este tulburată de proteste şi se zbate în dificultăţi economice, staţiunile de pe insulele greceşti nu par să resimtă tensiunile din centrul ţării. Craiovenii interesaţi de una dintre destinaţiile elene îşi pun, totuşi, semne de întrebare asupra siguranţei turiştilor. “Există o oarecare reticenţă în rândul clienţilor. Când întreabă despre staţiunile greceşti, întreabă şi dacă e sigură călătoria acolo. Majoritatea staţiunilor sunt însă situate pe insule, acolo unde nu se produc proteste, ca în oraşele din centrul ţării. Poate să mai apară o grevă spontană a taximetriştilor, sau ceva de acest gen, care să afecteze transportul, cel mult. Dar turiştii pleacă cu transportul asigurat prin agenţie, aşadar nu au pentru ce să-şi facă griji”, a mai spus Cristina Zăvadă.
Ofertele “last minute” salvează situaţia
Unul din cinci participanţi la sondajul IRES susţine că obişnuiesc să îşi ia concediu în timpul verii. Suntem la jumătatea sezonului estival, iar craiovenii care nu au făcut o rezervare din timp din catalogul ofertelor pus la dispoziţie de agenţiile de turism cu mult înainte de deschiderea sezonului cald nu au pierdut toate ocaziile pentru vacanţe la preţuri convenabile. Ofertele “last minute” îşi dovedesc în aceste cazuri utilitatea. “Am pus la dispoziţia clienţilor mai multe oferte speciale în această perioadă, iar din 20 august începe sezonul intermediar când, sigur, tarifele vor fi mai mici”, a afirmat agentul de turism.
65% din români merg pe litoralul românesc
Cine nu şi-ar dori vacanţe în ţinuturi exotice cu peisaje mirifice, gata să-ţi imprime amintiri de neuitat şi să-ţi completeze albumul de vacanţă cu fotografii decupate parcă din paradis? Criza financiară tinde să taie pofta concediilor în străinătate, însă. Factorul financiar îi determină pe 65% din participanţii la sondaj să îşi îndrepte atenţia către litoralul autohton, al cărui farmec vor să-l redescopere în această vară. Printre alte concluzii ale studiului, s-a constat că peste 70% dintre respondenţi şi-au petrecut cele mai multe concedii în ultimii 10 ani în România, aproape un sfert dintre respondenţi (24%) nu au fost niciodată pe Litoralul românesc, iar 17% din ei au fost ultima dată pe litoral înainte de 1990. Aceştia din urmă s-ar putea să devină nostalgici, revăzând locurile de vacanţă, neschimbate de cei 20 de ani care le-au îmbătrânit vizibil, revigorate ici-colo de câte un complex imobiliar nou sau de un loc de agrement supraaglomerat. Totuşi trăim cu speranţa că lucrurile merg cu paşi mărunţi spre mai bine, căci preferinţa pentru România a crescut cu 2% faţă de 2010.
Studiul ”Vacanţe 2011 – Comportamente şi obiceiuri” arată că, după câţiva ani de criză financiară, românii îşi reduc aspiraţiile în ceea ce privesc vacanţele lor: ar prefera să meargă mai degrabă în România decât în străinătate. O altă concluzie reflectă o scădere a interesului pentru destinaţii din ţări vest-europene, în oglindă cu o creştere a cererii pentru litoralul grecesc sau bulgăresc. Studiul IRES a fost realizat în zilele de 1 şi 2 iunie 2011, pe un eşantion de peste 1.200 de indivizi, cu o marjă de eroare de +/ – 2,8%.
***
Bugetul alocat pentru vacanţa din acest an este cu 25% mai mic sau cel puţin la fel cu cel de anul trecut. Doar 5% din turişti alocă un buget mai mare decât cel din 2010.
***
Grecia este ţara în care cei mai mulţi români (20%) ar dori să îşi petreacă vacanţa de vară. Este urmată de Spania (15%), Italia (14%), Bulgaria (9%), Franţa (7%) şi Turcia (7%). Faţă de anul precedent, se constată o scădere a preferinţelor pentru ţări precum Franţa, Italia, Spania sau Germania şi o creştere a cererii pentru Grecia sau Bulgaria.