Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ nu sunt de acord ca din toamnă să rămână în vigoare articolul din Legea Educaţiei care prevede titularizarea la nivelul unităţii de învăţământ pe care o consideră dăunătoare profesorilor, întrucât nu le mai oferă siguranţa locului de muncă.
În această săptămână s-a organizat ultimul examen de titularizare în sistemul de învăţământ. «Prin noua Lege a Educaţiei Naţionale, angajată prin răspundere guvernamentală, se pune cruce titularizării în sistemul de învăţământ şi se introduce „titularizarea” la nivel de unitate… Adică nici un fel de titularizare, doar siguranţa că nu mai trebuie date examene în fiecare an, în cazul suplinitorilor», se arată într-un comunicat emis de federaţie.
De altfel, liderii de sindicat spun că suntem singurul stat din lume cu două categorii de titulari în învăţământ, ceea ce va avea consecinţe negative. Aceştia preconizează că efectele se vor vedea abia peste 10-15 ani. Sindicaliştii cer cadrelor didactice să lupte prin orice mijloace ca toţi cei care se angajează prin concurs să devină titulari în sistemul de învăţământ.
„Asta înseamnă modificarea Legii Educaţiei Naţionale şi aici e nevoie ca fiecare dintre noi să se implice. Dacă nu vom reuşi modificarea acestui articol vom avea în curând metodologia de organizare a viitoarelor concursuri de intrare în sistemul de învăţământ, iar titularizarea va fi o simplă amintire. Nu văd logica ministrului de a sacrifica corpul profesoral titular din România… Poate o voi vedea peste 10-15 ani, când o să fie prea târziu pentru elevi, părinţi, profesori”, se mai arată în comunicatul FSLI.