Simpozion pentru salvarea pădurii, la Facultatea de Agronomie a Universităţii din Craiova

0
685

Aula „Alexandru Buia” a Facultăţii de Agronomie, din cadrul Universităţii din Craiova, a fost, ieri,  gazda celei de-a III-a ediţie a Conferinţei internaţionale „The Enviroment – Research, Charge, Administration” – un simpozion la care au fost prezentate  lucrări care sintetizau modalităţile se salvare ale fondului forestier. Partener principal a fost Regia Naţională a Pădurilor – „Romsilva”, alături de acesta fiind, pe lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, şi unităţi de învăţământ din teritoriu: Liceul „Matei Basarab” din Craiova, Liceul Tehnologic „Horia Vintilă” din Segarcea, Colegiul Agricol „Dimitrie Petrescu” din municipiul Caracal (jud.Olt), Grădiniţa cu Program Prelungit „Paradisul Copiilor” din Craiova.

 A fost, este şi va fi vorba de salvarea pădurii, prin toate metodele disponibile legale, cel mai bine sintetizând evenimentul prof.univ.dr. ing. Tudor Alexandru, decan al Facultăţii de Agronomie, din cadrul Universităţii din Craiova: „Este o acţiune prin care trebuie să fie conştientizate pericolele deşertificării şi secetei, când rămânem fără fond forestier. Noi avem datoria de a păstra , în primul rând pe drumul dragostei pentru pădure, ceea ce avem. Trebuie să transmitem generaţiilor viitoare moştenirea noastră şi mă bucur când văd astfel de iniţiativă, în cadrul căreia  sunt prezenţi preşcolari, elevi de gimnaziu şi de liceu, cei care vor veni după noi. Este un succes, dar mai multe vă poate spune doamna conf.univ.dr. Mariana Mirela Niculescu, prodecan al Facultăţii de Agronomie, cea care a organizat această acţiune, căreia îi mulţumim”. Aceasta ne-a menţionat din ceea ce a însemnat şi înseamnă munca depusă pentru organizarea acestui eveniment: „Este un moment important, în care au fost implicaţi copii, părinţi, cadre didactice, poate un moment unic în care vorbim despre salvarea pădurii, aici un rol important având partenerul nostru principal, Regia Naţională a Pădurilor – „Romsilva”, prin Direcţia Silvică Judeţeană Dolj. Este o bucurie când vedem implicarea unităţilor şcolare în astfel de acţiuni, iar cei care au obţinut rezultate merită amintiţi: primele trei locuri, din partea Facultăţii de Agronomie, au fost ocupate de Nicoleta Cîţă, Emilia Vitan, Alexandru Privantu, Alexandru Pacia, Gabi Drăghici, Dorinel Stăvaru, Marius Drăghici, Valentin Cazacu, Cristina Gitan, Petruţa Rezeanu, Marian Călinescu, Ion Marina, Denis Luţă, Geanina Calangiu, Maria Lunganu, Ştefan Bizdoacă; la învăţământ preşcolar, prima treaptă a podiumului a fost ocupată de Grădiniţia cu program prelungit „Paradisul copiilor” din Craiova – coordonator prof.dir.  Aurelia Ileana Sava; la învăţământul gimnazial şi liceal primul loc fiind al celor de la Liceul „Matei Basarab” din Craiova, prin Monica Olteanu şi Corina Trancă, coordonate de prof.  Irina Cocioba, respectiv Raluca Ciobanu, de la Liceul Tehnologic „Horia Vintilă” din Segarcea, îndrumători – prof. Claudiu Marcel Gavrilă şi Nicoleta Cristina Simcea  ” . 

Vorbesc premianţii…

Reprezentanţii partenerilor şi ai premianţilor au declarat ceea cea însemnat evenimentul de ieri, primul fiind ing.  Iulian Bercea, din cadrul Direcţiei Silvice Dolj: „Regia Naţională a Pădurilor – „Romsilva” susţine astfel de iniţiative şi va continua să fie în sprijinul unor asemenea activităţi. Copiii, cum se întâmplă în aceste momente, trebuie să înveţe de mici să protejeze pădurea şi o astfel de manifestarea va avea tot sprijinul nostru”. Cel mai frumos moment a fost cel oferit de către preşcolarii de la „Paradisul copiilor”, unitate preşcolară implicată în proiecte de protejare a mediului. Micuţii au urcat pe scenă, îmbrăcaţi în costume confecţionate din materiale reciclabile, programul prezentat de ei având titulatura „Din ce alţii au aruncat, noi costume am creat şi pădurea am salvat!”, iar Aurelia Sava a menţionat: „Cred că suntem un exemplu de bune practici şi vom fi prezenţi ori de câte ori este nevoie. Pentru noi, Facultatea de Agronomie şi Direcţia Silvică Dolj ne sunt un sprijin real”. Irina Cocioba a precizat: „Este o prezenţă foarte importantă pentru noi, fiind prima noastră participare, iar obiectivul a fost conştientizarea copiilor faţă de riscurile deşertfificării şi credem că am tras un semnal de alarmă, lucrarea noastră numindu-se „Importanţa pădurii – trecut, prezent şi viitor”, mesajul fiind cât se poate de clar”. Nicoleta Cristina Simcea a spus că „suntem într-o adevărată campanie a reducerii poluării, iar tema noastră a fost „Pădurile din Lunca Jiului”, cu tot ceea ce înseamnă distrugerea fondului forestier. Am luat ca puncte de referinţă pădurile de la Bratovoeşti, Zăval, Bistreţ, dar fenomenul este la fel şi în alte zone”.