„Oltenia coase ie” şi acordă premii

0
2080

„Oltenia coase ie” – un grup care a luat naştere în 2014, în mediul online, la el aderând până acum aproximativ 8.000 de persoane a avut, şi anul acesta, iniţiativa organizării expoziţiei-concurs de cusut ie / cămaşă tradiţională. 17 participante s-au înscris la cele două secţiuni, „reproducere după model” şi „prima ie”, creaţiile fiindu-le evaluate şi premiate de un juriu din care au făcut parte etnologii Doina Işfănoni (Bucureşti) şi Cornel Bălosu (Craiova). Diplomele şi recunoaşterea publică au fost doar o mică răsplată pentru priceperea, pasiunea şi munca atât de migăloasă a acestor cusătorese, care duc mai departe frumosul meşteşug al realizării de cămăşi tradiţionale româneşti. Expoziţia poate fi văzută pe simezele Galeriilor „Cromatic” ale Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj până duminică, 24 iunie 2018 – Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene.

„Să ne ajutăm şi să ajutăm prin schimb de informaţii şi opinii, inclusiv împărtăşire din experienţa proprie despre confecţionarea şi coaserea unei ii şi a altor piese de port popular românesc” – acesta este scopul declarat al grupului „Oltenia coase ie”. Pe membrii lui îi găsiţi pe Facebook, formând o mare comunitate, de aproximativ 8.000 de persoane, stabilite în mai multe ţări ale lumii, dar şi în Craiova, reunindu-se lunar la sediul Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”. „Acolo cerem sfaturi, coasem ia, arătăm celor care vin cu dorinţa de a învăţa. Poate veni absolut oricine este interesat – mai tineri, mai vârstnici, nu contează… Cum nu contează nici meseria pe care o au”, spune Maria Găman, care a înfiinţat grupul în anul 2014, împreună cu Rodica Jianu. Contabilă de meserie, Maria Găman povesteşte că are această pasiune de ani buni, transmisă probabil din familie: „Bunica mea a cusut, mama mea a ţesut. Eu, când am fost anunţată că voi fi bunică, mi-am dorit să cos o cămaşă pentru nepoţel şi de-aici a plecat totul”.

Expoziţia-concurs de cusut ie / cămaşă tradiţională „Povestea continuă”, organizată de grupul „Oltenia coase ie” împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, s-a bucurat de participare naţională şi internaţională. 12 creaţii au concurat la secţiunea „reproducere după model” şi alte 9 la secţiunea „prima ie”, participantele venind din Bucureşti, Galaţi, Craiova, Slatina, localitatea Suplac (judeţul Mureş), dar şi din Nefta (Tunisia). Organizatorii au stabilit pentru intrarea în concurs respectarea specificului zonei etnografice prezentate. De asemenea, o altă condiţie a fost ca modelele să fie cât mai vechi, admise fiind şi reinterpretări, însă întocmai cu specificul etnografic zonal reprezentat pe ie.

Prof. univ. dr. Doina Işfănoni, cercetător etnolog, istoric şi teoretician de artă, membru al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, din Bucureşti, a făcut, cu acest prilej, o incursiune în istoria cămăşii tradiţionale româneşti, piesa de bază a costumului popular. Reputatul etnolog a subliniat faptul că, atunci când vorbim de ie, facem, din păcate, un gest de decupaj a unui segment dintr-o piesă cu mult mai importantă a costumului tradiţional. „Cămaşa – adică bluza cu poale – este partea cea mai complexă, revelatoare, purtătoarea de mesaj, partea identitară, dacă vreţi, a costumului tradiţional. Niciodată bluza (ia) nu a fost purtată şi nici gândită ca o piesă separată, ruptă din contextul şi ansamblul pe care îl creează cu poalele. Elementele decorative de pe bluză, râurile de pe mâneci mai ales, se vor repeta pe bordura poalelor, ele creează o unitate plastică”, a precizat etnologul.

„Ia este opusul ideii de uniformitate. (…) În fiecare ie este imposibil să nu găseşti ceva frumos”, a adăugat Cornel Bălosu, fost şef al Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei. În acest cadru, cei doi specialişti au făcut apel la respectarea valorilor şi tradiţiei, cu codurile ei transmise peste timp, ca şi respectarea celor care se dedică astăzi transmiterii acestei zestre.

Secţiunea „prima ie”

Premiul I: Emilia Bujor (Slatina, jud. Olt)

Premiul al II-lea: Florina Opriş (Craiova, jud. Dolj)

Premiul al III-lea: Roxana Elena Stancu (Craiova, jud. Dolj)

Secţiunea „reproducere după model”

Premiul I: Maria Dumitru (Suplac, jud. Mureş)

Premiul al II-lea: Elena Cracana (Bucureşti) şi Viorica Rusu (Bucureşti)

Premiul al III-lea: Maria Drăgulescu (Bucureşti)

Premiul de Popularitate: Ileana Costa (Bechet, jud. Dolj)