La Şcoala Gimnazială „Alexandru Macedonski”, situaţia medicală este sub control

0
548

scoala macedonskiAlertă ridicată, în ultimele două zile, în învăţământul doljean, şi nu numai, după ce un cadru didactic de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Macedonski” din Craiova a fost depistat cu semne care duceau către tuberculoză. Normal, în astfel de cazuri, s-au luat măsuri de protejare a persoanelor care au intrat în contact cu persoana respectivă, fiind luate în calcul toate posibilităţile. Din fericire, nu este vorba despre ceva contagios, însă toţii copiii, în principal, au fost supuşi unor teste medicale, iar, acolo unde a fost cazul, s-a decis monitorizarea acestora. Nu este niomic grav, nu exustă pericol şi nici nu se poate pune problema intrării în carantină a unităţii de învăţământ.

 Un caz descoperit la Şcoala Gimnazială „Alexandru Macedonski” a alertat, pe bună dreptate opinia publică: unul dintre cadrele didactice a fost depistat cu demne clare de tuberculoză, Bacilul Koch, fără să fie vorba de virus sau bacterii, fiind cel care, odată instalat în organism, poate conduce la binecunosctutul TBC. Sunt diverse forme ale bolii, unele contagioase, altele nu. Din fericire, la „Alexandru Macedonski” a fost vorba despre ultima speţă. Profesoara bolnavă a anunţat afecţiunea şi s-a adresat instituţiilor competente. A intrat în concediu medical şi-şi urmează tratamentul. Medicii Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova au adoptat măsurile de rigoare şi au înştiinţat autorităţile îndrituite. Sigur, fiecare dintre cei care au copii la şcoala respectivă a intrat în stare de alarmă, dar analizele şi-au urmat cursul. O epidemie de acest fel putea fi foarte periculoasă.

Nu există pericol

Normal în astfel de situaţii, impacientarea venind de la sine, dar, din ferricire nu s-a ajuns la momente neplăcute. „Am fost anunţaţi despre caz şi am luat legătura cu Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Dolj. Doamna profesor este în concediu medical, ne-a anunţat despre afecţiune şi, din câte am fost informaţi, nu este vorba despre o formă contagioasă. Este normal ca toţi copiii să fie verificaţi, iar, din informaţiile primite, 40 dintre ei vor fi atent monitorizaţi, din cauza unor analize care aveau limitele depăşite. Nu cred că sunt semnale îngrijorătoare, dar este foarte bine că s-a mers pe analize complexe”, a spus prof.  Lavinia Elena Craioveanu, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar General Dolj.  Narcisa Dinică, coordonator de programe în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, a declarat: „Am fost informaţi despre cazul de la şcoala din Craiova. Doamna este suferindă de tuberculoză ganglionară, o formă care nu este contagioasă şi se află sub tratament. Medicul de caz de la „Victor Babeş” (Viorel Măceşeanu – n.r.) a luta măsurile care se impuneau, astfel că a decis să-i analizeze pe toţi cei 300 de copii de la unitatea de învăţământ. Pentru 40 dintre aceştia, la care limitele erau uşor crescute, s-a luat măsura monitorizării, inclusiv prin internare. Nu se pune problema instituirii carantinei. Vreau să mai spun că trebuie să ne debarasăm de concepţiile trecute, când, dacă am TBC, sunt un fel de proscris. Este o boală tratabilă şi fiecare persoană care simte că are probleme medicale trebuie să meargă la medic, mai ales când are simptome care pot conduce la boli de plămâni. În speţa despre care disctutăm nu sunt probleme de contagiere, dar este foarte bine că s-a duscutat problema. Nu este niciun fel de pericol”.