Ştrandurile şi piscinele din Craiova, la control

0
409

Odată cu deschiderea sezonului estival, este bine ştiut faptul că sunt destul de mulţi cei care aleg să se răcorească în ştrandurile şi piscinele existente în oraş. Pentru a verifica în ce măsură sunt respectate condiţiile igienico-sanitare, inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj au demarat săptămâna aceasta mai multe acţiuni de control ce vizează cele 10 ştranduri şi piscine care funcţionează atât pe raza municipiului Craiova, cât şi în imediata apropiere a oraşului. 

Sezonul acesta, în Craiova şi în împrejurimile municipiului, funcţionează trei ştranduri (Hanul Doctorului, Laguna Albastră şi Işalniţa) şi şapte piscine (Valencia, Noua, Roma, Vilagio Italiano, Sânziana, Beharca 1şi 2). Toate deţin autorizaţie de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică. Cu toate acestea, inspectorii din cadrul DSP Dolj continuă, pe parcursul întregului sezon estival, controalele pentru a verifica dacă indicatorii igienico-sanitari sunt respectaţi.

Printre condiţiile ce trebuie în mod obligatoriu îndeplinite se numără păstrarea calităţii apei de îmbăiere şi spălarea periodică a bazinelor, primenirea şi dezinfecţia continuă a apei. De asemenea, administratorii acestor unităţi trebuie să deţină un registru de autocontrol cu ajutorul căruia, zilnic, să monitorizeze concentraţia de clor rezidual liber şi PH-ul apei.

„În această săptămână inspectorii sanitari au început activitatea de evaluare a acestor unităţi, urmărind respectarea condiţiilor igienico-sanitare privind curăţenia bazinelor, vestiarelor, duşurilor, grupurilor sanitare, precum şi calitatea apei – fizico-chimică şi bacteriologică –, ritmul de primenire a acesteia, clorizarea ei şi modul de dezinfecţie a bazinelor”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Apa de îmbăiere şi plajele, primele pe lista inspectorilor

Condiţiile igienico-sanitare pe care bazele estivale de agrement trebuie să le îndeplinească nu se rezumă însă doar la apa de îmbăiere. În egală măsură, administratorii ştrandurilor şi ai piscinelor trebuie să asigure curăţarea permanentă a plajelor şi perimetrelor din jurul bazinelor. De asemenea, este obligatorie afişarea la loc vizibil a regulamentelor de utilizare şi funcţionare.

Pentru cei care trec pragul unor astfel de baze de agrement este bine de ştiut că şi ei trebuie să respecte anumite condiţii şi reguli. Majoritatea ştrandurilor şi piscinelor impun un set de reguli, aşa cum ar fi, spre exemplu, folosirea obligatorie a duşului înainte de a intra în bazin. Tot pentru a oferi condiţii de igienă corespunzătoare şi pentru a asigura un anumit grad de siguranţă, este interzis accesul în apropierea bazinelor cu ţigări, pahare sau sticle cu băuturi. De asemenea, celor cu afecţiuni dermatologice li se recomandă să evite ştrandurile sau bazinele publice.

Atenţie la locurile de scăldat neamenajate!

Pe de altă parte, pentru că a început sezonul, specialiştii îi atenţionează pe amatorii de scăldat cu privire la riscurile la care se expun atunci când fac baie în locuri neamenajate sau cunoscute cu probleme legate de igienă, de unde pot contacta diferite boli de piele contagioase. Lacurile sau alte bălţile din judeţ, neamenajate pentru scăldat, dar unde oamenii aleg să se răcorească în zilele toride, sunt contraindicate. Asta pentru că oamenii sunt predispuşi la afecţiuni dermatologice, infecţii sau tulburări digestive. În aceste condiţii, doljenii dornici să-şi petreacă o zi la plajă ar trebui să se gândească de două ori înainte să meargă într-un loc neautorizat pentru scăldat. Altfel, se pot trezi că au luat micoze cutanate sau infecţii cu fungi ale pielii şi unghiilor.

În cazul în care au contactat o boală după scăldat, craiovenii trebuie să se adreseze imediat medicului de familie, care va stabili dacă afecţiunea respectivă se poate trata la domiciliu sau este cazul ca pacientul să se interneze în spital.