Programul de Dezvoltare Personală “Profesionişti romi în domeniul medical” a lansat o nouă sesiune de înscrieri în cadrul Programului de Tutorat şi Burse adresat liceenilor romi care îşi doresc ca anul viitor să susţină examenul de admitere în cadrul unei instituţii de învăţământ din domeniul medicinei umane.
În acest fel, elevii romi, care în anul academic 2012-2013 vor fi înscrişi în ultimul an de studiu liceal (clasa a XII-a zi sau a XIII-a – frecvenţa redusă), pot aplica la tutorat, pe site-ul www.profesionistiromi.ro, secţiunea Burse Romi, până pe 25 iunie 2012. În cursul anului academic 2012-2013, în cadrul programului, sunt oferite sesiuni de pregătire, în regim gratuit, pentru 200 de elevi de liceu de etnie romă, la materiile Biologie şi Chimie/Fizică. Cursurile sunt axate pe programa pentru admiterea în unităţile de învăţământ superior cu profil medical şi sunt realizate de profesori de specialitate. În plus, elevii selectaţi în program participă la tabere de motivare şi primesc burse lunare. Taberele de motivare oferă participanţilor ocazia să afle mai multe despre cum pot comunica mai bine cu colegii, cum îşi pot construi carieră în medicină, ce presupune să fii un adevărat profesionist în domeniul medical şi cum se pot impune ca lideri în comunităţile şi grupurile din care fac parte.
Burse în valoare de 500 de lei pe lună sunt oferite elevilor beneficiari în cursul anului academic 2012-2013, pe perioada participării la cursurile de pregătire. În ultimele trei luni de pregătire valoarea burselor poate creşte la 800 de lei lunar pentru beneficiarii care obţin media generală minimă 9 la testele de tutorat. Cei care doresc să afle detalii despre program sau să se înscrie pot accesa site-ul www.profesionistiromi.ro, secţiunea Burse Romi.
Cele mai importante rezultate ale anului academic 2011-2012
- 80 de studenţi ai facultăţilor de Medicină, Farmacie, Stomatologie, elevi ai şcolilor postliceale sanitare şi medici rezidenti de etnie romă au devenit bursieri şi beneficiază de sesiunile de pregătire teoretică şi practică acordate de mentori.
- 98 de elevi de liceu romi beneficiază de burse şi de sesiuni de pregătire la Biologie, Chimie şi Fizică pentru susţinerea examenului de admitere în cadrul instituţiilor de învăţământ superior din domeniul medical.
- 30 de medici de diferite specializări au fost angajaţi în calitate de mentori, în cadrul componentei mentorat.
- 33 de profesori de Biologie, Chimie sau Fizică au fost angajaţi în calitate de tutori, în cadrul componentei tutorat.
Pentru a fi eligibil pentru tutorat, aplicantul trebuie:
- Să fie cetăţean român;
- Să îşi declare apartenenţa la etnia romă;
- Să fie născut începând cu data de 1 octombrie 1978 inclusiv;
- Să fie înscris sau să se înscrie în clasa a XII-a (la zi)/a XIII-a (frecvenţă redusă) în anul şcolar 2012-2013, în cadrul unei unităţi de învăţământ secundar din România;
- Să opteze pentru înscrierea la instituţii de învăţământ terţiar/preuniversitar în domeniul medicinei umane în anul 2013;
- Să nu fie un beneficiar care a finalizat Componenta Tutorat în anul 2011-2012;
- Să nu fie absolvent de liceu.