Arta Aurorei: bucurie în prag de Cireşar

0
451

Figură luminoasă şi spirit tânăr, cu o pictură plină de culoare, artista Aurora Speranţa şi-a urcat, din nou, eroii copilăroşi şi năzdrăvani pe simezele Galeriei „ARTA” a Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Craiova, spre a ne reaminti, în luna lui Cireşar, bucuria. Ici un arlechin, colo câţiva inorogi, pocale şi viori, şi-n mijloc, rotindu-se după frumuseţea lor, o floarea-soarelui „lunatică”… „Nu pot să renunţ la ele, pentru că… se ţin de mine! Eu tot dau să le uit, iar ele tot apar!”, spune, amuzată, artista, referindu-se, desigur, la aceste simboluri care îi definesc deja creaţia. „Tablouri mici pentru oameni mari”, cum le numeşte Aurora Speranţa, lucrările – aproape 30 la număr, cărora li se alătură alte nouă ale fiicei sale, Gabriela Boangiu – vor mai rămâne expuse la Galeria „ARTA” doar în acest week-end. Poftiţi, aşadar, să le vedeţi şi să vă bucuraţi sufletul!

Aurora Speranţa: „Personajele de anul acesta nu mai sunt atât de copii…”

«Deja intră într-un firesc al lucrurilor să fiu „anuală” la Galeria „Arta”. Deşi acum vin după o pauză, căci anul trecut nu am expus aici…», ne spune Aurora Speranţa, îmbrăţişându-şi cu privirea creaţiile ce stau, încă de la 1 iunie, pe simezele Galeriei „ARTA”. Lunaticul Pierrot, inorogi, pocale, viori, splendide flori ale soarelui îi răspund cu aceeaşi încântare. Doar sunt temele sale cele mai dragi! «Nu pot să renunţ la ele, pentru că… se ţin de mine! Eu tot dau să le uit, iar ele tot apar! S-au prins de mine şi o ducem aşa, împreună, de-o vreme încoace… Încerc, din când în când, câte ceva nou, însemnând că le aduc pe ele într-o haină nouă. Bunăoară, personajele de anul acesta nu mai sunt atât de copii… Îmi spunea o vizitatoare: „Copiii ăştia parcă au mai crescut puţin, sunt mai maturi!”», încearcă artista o justificare a gestului complice…

Pentru a doua oară are o invitată specială: pe fiica sa, Gabriela Boangiu

O însoţeşte în acest demers expoziţional fiica sa, Gabriela Boangiu. „I-a furat meseria” de câţiva ani, urmare a uceniciei tinerei în atelierul mamei sale şi a îndrumării artistului Ştefan Brădiceanu. În 2010 a fost pentru prima dată când, tot la Galeria „ARTA”, publicul craiovean a fost plăcut surprins de acest „duet”. „De data aceasta are nouă creaţii, la care a lucrat foarte mult. Sunt speciale, eu am văzut-o la treabă! Le-a gândit şi le-a acordat foarte, foarte mult spaţiu. Şi sunt absolut libere în exprimare şi degrevate de orice gând pecuniar, pentru că nu vrea să le vândă. Sunt nişte lucrări foarte interesante, merită văzute. Măcar pentru invitata mea şi publicul tot trebuie să deschidă uşa Galeriei!», spune cu convingere Aurora Speranţa. Şi cu un strop de mândrie, căci paşii pe acelaşi drum ai fiicei sale încep să fie din ce în ce mai apăsaţi… „Trăind în acelaşi spaţiu, a pornit cu aceste lucruri în suflet, le-a simţit dintotdeauna. După aceea au venit propriile ei căutări”, explică, adăugând că aşteaptă ca, în curând, Gabriela „să se desprindă şi să deschidă o expoziţie numai a ei”.

Prezentarea cărţii „La pasta con l’anima” o va readuce, în toamnă, la Florenţa

„Nu aduce anul ce aduce ceasul”, crede şi Aurora Speranţa, aşa că, în afară de o expoziţie de grup şi o prezentare de carte, la care va lua parte în toamnă, aşteaptă „provocări şi surprize”. Expoziţia, una de acuarelă, va avea loc la mijlocul lunii noiembrie, la aceeaşi Galerie „ARTA”, şi va fi realizată de „Aquarelle – Groupe”, a cărui membră este. Al doilea proiect o va readuce în Florenţa, unde va lua parte la prezentarea unei cărţi pe care a ilustrat-o: „La pasta con l’anima”. «E realizată împreună cu sora mea, Mihaela – ea e poetă –, şi cu două surori, Liliana şi Giovanna Ugolini, scriitoare şi pictoriţă, din Florenţa. Totul a plecat de la o joacă, aş zice – nu chiar ca la „dada”, dar pe-aproape! – , eu povestindu-le italiencelor despre cât de specială este mâncarea de la noi din mănăstiri şi susţinând că e făcută „cu sufletul”. De-aici şi titlul… Aşa se face că noi, pictoriţele, am ilustrat-o, iar ele au scris-o. Este o cărticică interesantă, pentru că sunt alipite două poveşti – două surori din România şi două din Italia», mai spune Aurora Speranţa.

***

Eroii săi copilăroşi şi năzdrăvani vor mai înfrumuseţa simezele Galeriei „ARTA” doar în acest week-end. Le va lua locul apoi, până pe 1 iulie, expoziţia de pictură a artistului George Păunescu, la al cărei vernisaj Uniunea Artiştilor Plastici din România – Filiala Craiova vă invită luni, 18 iunie, ora 19.00.

 

Aurora Speranţa Cernitu: «Ca şi poveste a creaţiei, mă simt atât de liberă şi de mulţumită că mi-e aproape ruşine să spun cât de bine îmi este sufleteşte… Ca şi om cu toate grijile şi tot valul vieţii, e o perioadă îngrozitoare, despre care vreau să vorbesc când o să treacă cu totul! Să lăsăm latura artistică să primeze, ca să nu ne încărcăm prea mult! Aşadar, îi invit pe toţi craiovenii cu mare drag, după ce se adună în piaţa asta frumoasă, unde susură apa, şi se răcoresc puţintel, să deschidă uşa Galeriei „ARTA” şi o să plece bucuroşi de-aici! Garantez şi pentru cei mai pesimişti!».