Romexpo de Romaneşti, o lucrare cu risc la apă

0
390

Constructorii Centrului Multifuncţional au avertizat, ieri, la deschiderea şantierului, că e posibil să se dovedească a fi o lucrare extrem de dificil de realizat din cauza structurii solului. Lucrările la Romexpo de Romaneşti ar putea fi îngreunate de faptul că pânza freatică se află cu mult mai la suprafaţă decât anticipaseră proiectanţii, iar acest lucru ar presupune din start depăşirea capacităţii tehnice cu care firmele de construcţii se pregătiseră.

În prezenţa celor trei constructori, Recon, Mitliv şi Romelectro, toţi din Craiova, autorităţile locale au dat, ieri, startul oficial pentru începerea lucrărilor la Centrul Multifuncţional din cartierul Romaneşti. Prezentând cele două utilaje de forat, primele care vor intra în lucru, reprezentantul firmei Recon Craiova, Marian Petcu, a adus în discuţie şi faptul că, în momentul efectuării probelor de sol, s-a descoperit că structura terenului pe care va sta construcţia nu este propice săpăturilor la mare adâncime. «Când am făcut săpăturile aici, am scos foarte mult nisip. Acest lucru nu ne avantajează, deoarece noi trebuie să înfigem în acest tip de sol mai mulţi piloni de susţinere. Deci trebuie să ne mişcăm foarte repede, ca să nu apuce malurile să se surpe», a precizat directorul Marian Petcu.

Pânza freatică îngreunează săpăturile

O altă problemă pe care o ridică terenul constă în faptul că pânza freatică se află mult la suprafaţă, şi acest lucru îngreunând săpăturile. «În proiect scria că apa se găseşte la o adâncime de 10 metri. La primele săpături pe care le-am făcut, am dat de apă la numai 2 metri. Nu e un lucru tocmai bun, va trebuie să ne organizăm mai bine şi sperăm să ne descurcăm. Oricum, este un proiect mult mai dificil decât ne-am aşteptat», a mai spus Marian Petcu. Ca să preîntâmpine inundarea terenului, constructorii au precizat că vor recurge la o strategie. Potrivit acestora, suprafeţele betonate care au rămas pe loc după evacuarea comercianţilor vor fi fărâmiţate şi tasate pe şantier, acest lucru permiţându-le muncitorilor să lucreze şi în condiţiile în care s-ar strânge mâlul pe şantier.

Canalizarea din Catargiu şi Brestei s-a făcut tot în loc mlăştinos

Autorităţile locale nu au comentat, în schimb, primele defecte care au apărut deja pe şantier. Constructorii se tem, totuşi, să nu întâmpine aceleaşi probleme cu care s-a confruntat firma Energoconstrucţia Bucureşti, care a lucrat, în vara anului trecut, la canalizarea cartierelor Brestei şi Catargiu, aflate în imediata vecinătate. Din cauza pânzei freatice care se află în aceste zone la mică distanţă de sol, societatea cu pricina s-a văzut obligată să recurgă la tot felul de improvizaţii tehnice pentru a duce la bun sfârşit contractul. În ciuda efortului depus şi a utilajelor cu care s-a lucrat în aceste cartiere, în unele cazuri nici aceste manevre nu au reuşit să-i scutească pe muncitori să lucreze cu apa până la genunchi. Acest lucru a făcut ca, deşi a fost apreciat de municipalitate, constructorul să aibă rezerve în a mai lucra la Craiova.

Cupola metalică, piesa grea a şantierului

Lucrarea ar trebui să fie realizată în termen de 36 de luni, conform contractului. Constructorii au promis că, dacă vor depăşi toate aceste probleme la fundaţie, lucrările vor avansa repede. Potrivit directorului Recon, se va începe cu decopertarea terenului, apoi se va trece la forarea pentru implementarea celor 440 de piloni pe care se va susţine construcţia. Cea mai dificilă parte a proiectului o reprezintă cupola metalică, care va avea un  diametru de 80 de metri şi va demarca zona centrală a pavilionului multifuncţional, urmând să fie montată până cel târziu în luna august a anului viitor. După ce va fi ridicat şi acoperit, de firmele Recon şi Mitliv, centrul expoziţional va fi dotat cu reţele de utilităţi, dar şi cu aparatură electronică de ultim moment, acestea fiind asigurate de firma Romelectro, Sucursala Craiova.

O lucrare de 19 milioane de euro

Tot ieri, viceprimarul Mărinică Dincă şi-a înnoit promisiunea de a realiza în această zonă a oraşului o adevărată zonă de afaceri a Craiovei. După ce va fi terminat acest centru multifuncţional, care va rivaliza cu Romexpo, în viziunea municipalităţii, tot aici va fi ridicat şi un centru pentru excelenţă în afaceri, apreciat la suma de 1 milion de euro, precum şi alte două construcţii proprii mediului de afaceri. «Au fost foarte mulţi pesimişti care spuneau că nu se va realiza nimic aici şi că doar urmărim să-i mutăm pe cetăţenii de etnie romă, care făceau afaceri aici. Nu este aşa, acum începem să lucrăm efectiv. Alături vom face un centru de excelenţă în afaceri în perimetrul în care îi vom solicita pe studenţi de la Universitate, precum şi pe alţi oameni de afaceri care doresc să dacă aici cercetare», a mai Dincă. Pavilionul expoziţional are o valoare de 19 milioane de euro, dintre care 11 milioane asigurate de la Primăria Craiova şi 8 milioane de euro din fonduri europene.