Medicii de familie au îngropat… şi nu prea securea războiului

0
398

Chiar dacă de la începutul acestei săptămâni medicii de familie şi-au reluat programul normal de lucru, mulţi dintre ei nu par împăcaţi cu rezultatul negocierilor purtate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Mare parte din revendicările formulate la începutul lunii iunie a.c. nu au fost încă soluţionate, iar speranţele pentru rezolvarea acestora sunt infime.

Începând de marţi, medicii de familie din judeţul Dolj prescriu din nou reţete gratuite şi compensate şi eliberează trimiteri către medicul specialist. După mai bine de două săptămâni de incertitudine, pacienţii, mulţi dintre ei aduşi la limita răbdării de conflictul între doctori şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, s-au întors la cabinetele medicilor de familie. Şi ieri, şi marţi a fost aglomeraţie, pentru că bolnavii au încercat să facă rost cât mai repede cu putinţă de reţetele gratuite fără de care nu pot să-şi achiziţioneze medicamentele. Costurile tratamentului, suportate pe de-a-ntregul de pacienţi, presupun eforturi financiare uriaşe având în vedere pensiile derizorii. Poate tocmai din acest motiv, pe durata protestului medicilor au fost şi craioveni, destul de mulţi, care nu şi-au mai putut permite să cumpere medicaţia şi, până la urmă, au întrerupt tratamentul. Ori acest lucru nu a făcut decât să le înrăutăţească starea de sănătate şi aşa şubrezită de boli.

Deocamdată protestul se suspendă

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicină Familiei au decis să suspende temporar protestul de nesemnare a contractelor de furnizare de servicii medicale în relaţia cu Casa de Asigurări. Cele două organizaţii au recomandat medicilor de familie parcurgerea etapelor legale în vederea semnării contractelor individuale pentru 2011 şi reluarea activităţii medicale în relaţie cu Casa de Asigurări de Sănătate, aşteptând publicarea cât mai rapidă în Monitorul Oficial a modificărilor legislative hotărâte în protocolul semnat.

Între timp, acuzaţiile continuă şi de o parte şi de alta, chiar dacă şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), şi cei ai medicilor de familie au declarat că s-a ajuns la un consens. „CNAS a decis ca vineri să fie ultima zi de depunere a dosarelor şi a cererilor prin care noi am mai fi putut intra în relaţie contractuală cu casele de asigurări. La nivelul ţării, CNAS anunţase că se depuseseră în jur de 50% din cereri. Am aflat că nu se dorea prelungirea perioadei de contractare. Asta ar fi însemnat că mai mult de jumătate din populaţia României ar fi rămas fără asistenţă medicală primară gratuită, fără reţete compensate şi fără bilete de trimitere o bună perioadă de timp. Deci starea de sănătate a populaţiei s-ar fi înrăutăţit serios şi numărul deceselor ar fi fost în creştere. Din acest motiv am luat hotărârea de a renunţa la toate revendicările noastre”, a declarat dr. Mirela Profir, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, filiala Dolj.

„Se vor semna direct contracte, nu acte adiţionale”

La fel ca în urmă cu câteva săptămâni, principala nemulţumire a doctorilor este legată de slaba finanţare a cabinetelor de medicina familiei. Mai exact, de reducerea banilor alocaţi cu o treime faţă de ce s-a întâmplat anul trecut. În Dolj, conform informaţiilor pe care le deţin cadrele medicale, veniturile ar urma să scadă cu sume cuprinse între 100 şi 1.800 de lei. Potrivit estimărilor, cele mai drastice diminuări vor avea loc în mediul rural. Din acest motiv, medicii de familie din întreaga ţară au refuzat timp de două săptămâni să semneze noul contract cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, precum şi actele adiţionale pentru vechile contracte. „Reprezentanţii noştri au semnat săptămâna trecută un protocol prin care să ne continuăm activitatea în relaţie cu Casa de Asigurări de Sănătate. Am cedat tocmai pentru pacienţi, pentru că ar fi însemnat să mai sufere o foarte lungă perioadă. Aşa ceva nu ne-am mai permis să ne asumăm noi. În protocol scrie foarte clar că se vor semna direct contracte, nu acte adiţionale. În continuare nu semnăm acte adiţionale”, a mai spus dr. Profir.