Ion Prioteasa ar candida pentru preşedinţia Regiunii de Dezvoltare Oltenia

0
338

Reorganizarea administrativă a României ar trebui realizată pe structura actualelor regiuni de dezvoltare, care sunt organizate ca nişte „mini-parlamente”, este de părere preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, totodată liderul PSD Dolj.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: „Reorganizarea administrativă este o chestiune foarte nouă şi ne-a luat prin surprindere pe toţi. Din cunoştinţele mele, ale unui om care se mai plimbă pe la Bruxelles, nu am observat vreo implicare pe acolo în treburile României, prin care să ni se spună că această regionalizare trebuie să aibă loc până la sfârşitul acestui an”.

Acesta a declarat recent că, din punctul său de vedere, Consiliul Regional de Dezvoltare Oltenia este un exemplu de urmat. „De fiecare dată când s-a pus problema regionalizării, punctul meu de vedere a fost acela de a exista opt regiuni de dezvoltare. În Oltenia, de exemplu, există un Consiliu Regional de Dezvoltare, format din preşedinţii celor cinci consilii judeţene – Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea –, preşedinţii municipiilor reşedinţă de judeţ, precum şi primari de oraşe şi comune. Practic, vorbim de un mini-parlament aprobat. Dacă pe această formă se va lucra şi se va da o anumită legitimitate, credem că aceasta este forma pe care ar trebui să se facă”, a afirmat şeful administraţiei doljene.

În acest caz – al formării unei structuri administrative care să înglobeze cele cinci judeţe ale Olteniei –, Ion Prioteasa ar candida pentru preşedinţia regiunii: „Fără falsă modestie, aş fi una dintre persoanele care pot să reprezinte într-un viitor regiunea. Depinde foarte mult ce spun colegii mei, de discuţiile de la centru, dar, oricum, este foarte clar că, indiferent în ce formă ar exista această regionalizare, Doljul trebuie reprezentat de către şi nu de altcineva”.

Pe de altă parte, liderul PSD Dolj, Ion Prioteasa, consideră că reorganizarea administrativă a României pe criterii etnice este inacceptabilă: „Nu cred că trebuie să se ajungă la împărţirea României pe criterii etnice, iar ceea ce vedem în acest moment că se condiţionează la nivelul Guvernului de către UDMR mi se pare că este de neacceptat. Indiferent cât ţi-ai dori să fii în politică, în România”. Acesta este de părere că „vor urma două săptămâni de foc” în măsura în care se doreşte trecerea proiectului reorganizării administrative până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare. “Dacă acest proiect şi-l propun a-l trece prin asumare, este posibil orice. Se poate trece peste orice barieră şi peste legislaţie şi se va merge, undeva, spre marginea acesteia. Cred că următoarele două săptămâni vor fi de foc, pentru că înţeleg că până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare s-ar dori să se ia o decizie”, a spus Ion Prioteasa.