Dolju-n bucate tradiționale, cântece și jocuri populare!

0
1043

Proiect inițiat în urmă cu aproape patru ani, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, și din ce în ce mai „gustat” de craioveni, „Dolju-n bucate” s-a bucurat, ieri, de una dintre cele mai ample participări de până acum! Nouă localități din județ, cărora li s-au alăturat mai multe instituții și asociații studențești, au transformat grădina Casei Universitarilor într-o mare petrecere câmpenească, de la care nu au lipsit mâncărurile tradiționale, portul, cântecele și jocurile populare. Saramură de pui cu ciuști, ciorbă acrită cu corcodușe, sarmale, mâncare de praz, mâncare de dragavei cu carne la găleată, mămăligă cu brânză, zacuscă și nelipsitul praz, pâine și prăjituri de casă, gogoși și brânzoaice, vin, țuică și vișinată au umplut mesele, spre deliciul degustătorilor.

„Dolju-n bucate” a reunit, la această ediție, nouă localități din județ, toate întrecându-se să pună pe masă cele mai gustoase și mai aspectuoase preparate din bucătăria tradițională. Dăbuleni, localitatea cu care proiectul debuta în noiembrie 2014, a adus spre degustare sărmăluțe și fasole bătută, mere coapte, gogoși și brânzoaice. Bârca i-a poftit pe participanți să guste din saramura de pui cu ciuști, ciulamaua de ciuperci, musacaua de cartofi ori din păpușile de dragavei cu usturoi, iar Urzicuța i-a îmbiat cu mâncare de fasole cu afumătură, plăcinta cu dovleac căreia îi spun tifineak, zacuscă și plăcintă cu mere.

Dacă localnicii din Izvoare s-au lăudat cu sarmalele lor asortate cu raci, iahnia de fasole și roșiile în saramură, cei din Bratovoiești s-au dovedit neîntrecuți la dulcețurile de dovleac, de cireșe amare și de ardei iute. Craiovenii au mai putut gusta ciuperci umplute cu spanac și prăjituri de casă de la Calafat, mâncare de dragavei cu carne la găleată, zacuscă de pește și turte pe plită de la Mischii ori mămăligă cu brânză, sarmale și gogoși de la Grecești – Cernătești

Cu iaurt bulgăresc, pâine dospită, o gustoasă plăcintă cu brânză și salată de fasole cu pește au venit la „Dolju-n bucate” membrii Asociației Vlahilor din Bulgaria (președinte: Borislav Mitraehco). De asemenea, reprezentanții asociațiilor studențești de la Facultățile de Litere, Horticultură și Inginerie Electrică din cadrul Universității din Craiova au pregătit special saramură de pui și salam de biscuiți, iar cei ai Asociației Studenților Basarabeni din Craiova (președinte: Liuba Eremia), care mai păstrează bucătăria tradițională, au adus vestitele plăcinte ale basarabenilor.

„Studenții noștri sunt parte din acest proiect și le mulțumesc, mai cu seamă că nu este prima dată când se implică în astfel de acțiuni de voluntariat. Azi au venit în fața dvs. atât cu portul tradițional, specific zonelor diferite ale Olteniei din care provin, cât și cu bucatele tradiționale. Aș spune cu bucatele copilăriei lor, pentru că aceste rețete, sunt convinsă, sunt moștenite din cartea de bucate a bunicilor și astăzi avem și noi posibilitatea să ne bucurăm de ele. Dacă tinerii se implică în păstrarea tradiției, a portului și artei culinare, viitorul este pe mâini bune. Ei duc mai departe ceea ce au moștenit”, a declarat prof. univ. dr. Sina Cosmulescu, decanul Facultății de Horticultură din Craiova. 

Au uimit cu talentul lor gastronomic elevii Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară din Craiova, care, între feluritele mâncăruri, au așezat și o turtă a miresei din cocă de cozonac. Pentru că este „un proiect foarte bine gustat de toată lumea”, după cum sublinia managerul Amelia Etegan, a pus masa în premieră la „Dolju-n bucate” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj. Ciorbă acrită cu corcodușe, ruladă cu spanac, cartofi țărănești, pâine cu ceapă, gogoși picate, vărzări – toate au fost preparate de reprezentanții instituției! „Despre ce vorbește proiectul nostru și de ce a prins atât de bine la public? Despre faptul că identitatea noastră poate fi scoasă la iveală și prin gastronomie. Despre felurile de mâncare din gospodăria țărănească din anumite zone, despre reprezentări gastronomice ale unor etnii”, a mai spus Amelia Etegan.

Oaspeții s-au bucurat și de frumusețea jocului tradițional, alături de Ansamblul „Hora Desnățuiului” al Casei de Cultură „Adrian Păunescu” din Bârca, și de cea a cântecului, interpretat de solistul de muzică populară Liviu Olteanu (acompaniat la vioară de Aurică Voinescu, membru al cunoscutului Taraf din Grecești) și de corul de copii al Bisericii Oota, însoțit de preotul Bogdan Trifu. De asemenea, au admirat obiectele decorative din lemn realizate de Rodica și Viorel Dîlganu din Craiova, covoarele oltenești țesute în comuna doljeană Măceșu de Jos de Anca Dumitrescu și frumoasa ie românească cusută de Liliana Dobrițoiu.