A doua zi a simulării judeţene a Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului, în Dolj: prezenţă mai mare la Evaluare, câte un eliminat la ambele cicluri de învăţământ preuniversitar

0
549

Astăzi, s-a desfășurat proba scrisă la Matematică, din cadrul simulării județene a Evaluării Naționale pentru elevii de clasa a VIII-a, precum și proba de Matematică sau Istorie, pentru elevii care au susținut simularea Examenului Național de Bacalaureat. În urma rezultatelor centralizate, prezentate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, prezenţa a fost mare la Evaluarea Naţională, faţă de Bacalaureat. De asemenea, au fost eliminaţi doi elevi, pentru încercare de fraudă.

În județul Dolj, în urma finalizării probei, procentul de prezență la simularea probei scrise la matematică, din cadrul Evaluării Naționale, este de 84,57. Un elev a fost eliminat fiind surprins asupra sa cu telefonul mobil. La simularea probei scrise  – Matematică sau Istorie – din cadrul Examenului Național de Bacalaureat, procentul de prezență este de 71,17. Un elev a fost eliminat, fiind surprins asupra sa cu telefonul mobil. Mâine, elevii din clasele terminale de liceu sunt așteptați să susțină proba la alegere a profilului și specializării.

Ce spun elevii

Elevii de cls. a VIII-a au spus că “parcă a fost mai greu decât la simularea naţională. Am avut ceva dificultăţi, deoarece ne-am trezit cu subiecte pe care le învăţasem în clasele a VI-a şi a VII-a. Dar am trecut şi ne aşteptăm la note peste 9, mai mult decât la naţionale. Sunt foarte bune aceste simulări”, a precizat Şerban, elev la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova. La BAC, situaţia nu diferă foarte mult. “A fost destul de greu. Au fost subiecte destul de greoaie, mai ales cel cu polinoamele. Dar sper la o notă peste 9, mai mult decât la naţională”, a spus Adrian, tot de la “Fraţii Buzeşti”. La Istorie, aici vorbim de BAC, ne-a explicat Cristian, de la aceeaşi unitate de învăţământ preuniversitar: “Cred că au fost subiecte de nivel mediu, dar parcă mai greu faţă de simularea naţională. Ceva mai dificil a fost la subiectul care se referă la primele două decenii din sec. XX. Oricum, mă aştept la o notă aproape de 9, mai mare decât cea obţinută la naţionale”.

Opinia profesorilor

“La Evaluarea Naţională, au fost subiecte echilibrate, la un nivel apropiat de ceea ce se va întâmpla în vară, la adevăratul examen. Sigur, putem vorbi de oarece dificultăţi la BAC, au fost anumite chichiţe, dacă le pot spune aşa, dar au fost doar pentru a se face o diferenţiere în intervalul de notare 9 – 10”, a precizat prof. Gabriel Tica, profesor de Matematică la Colegiul Naţional “Carol I” din Craiova. “Subiectele s-au înscris în programa de Bacalaureat pentru simularea județeană la disciplina Istorie,  anunțată elevilor în timp util. S-a respectat structura itemilor care se utilizează  la examenul de Bacalaureat, sesiunea 2024. Gradul de dificultate a subiectelor a fost de nivel mediu. Ne așteptăm la rezultate mai bune față de cele obținute la simularea națională organizată de M.E., în luna martie 2024. Simularea județeană vine în sprijinul elevilor, care au, încă o dată, oportunitatea de a se verifica într-un cadru organizat, de a-și testa cunoștințele și a descoperi lacunele existente. Consider simularea județeană, din perioada 15-17 aprilie, un bun prilej pentru elevii de clasa a XII-a de a-și verifica nivelul de cunoștințe, în vederea susținerii cu succes a Examenului Național de Bacalaureat, sesiunea  2024”, a menţionat prof. Irina Milotinescu, inspector de Istorie, în cadrul ISJ Dolj.