Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Irineu: “În această perioadă este important să cunoaștem dimensiunea libertății noastre”

0
5171

Paștele reprezintă miracolul Învierii Domnului, este sărbătoarea cu cea mai mare încărcare spirituală peste tot în lume și reprezintă triumful ciclic al vieții asupra morții. Este sărbătoarea speranței, a iubirii, a iertării și aduce în sufletele credincioșilor lumina, liniște sufletească și armonie în familie. În zilele de Paște ne reamintim să fim mai buni, mai plini de dragoste, cu inima caldă și mai deschisă. Paștele este una dintre cele mai importante sărbători religioase pentru români. Anul acesta credincioșii nu se vor duce la biserică în noaptea Învierii, iar lumina o vor primi-o acasă de la voluntarii parohiilor. Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, le-a transmis enoriașilor, într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului regional Cuvântul Libertății, să aibă încredere în Dumnezeu și să respecte ordonanțele militare, în această perioadă fiind  foarte important să cunoaștem dimensiunea libertății noastre.

     Paștele este una dintre cele mai importante sărbători religioase pentru români, reprezintă miracolul Învierii Domnului, este sărbatoarea cu cea mai mare încărcare spirituală peste tot în lume si reprezintă triumful ciclic al vieții asupra morții. Ce ar trebui să aducă Paștele în sufletele credincioșilor ?. Putem să vorbim de o sărbătoare a speranței și a iertării ?

Perioada prin care trecem este una cu totul inedită, fiind una destul de gravă, destul de toxică pentru viață, pentru viața tuturor, este suportată în egală măsură atât de preoți,cât și de credincioși cu maximă încordare. Nu putem niciodată să ne liniștim atîta vreme cât în jurul nostru este suferință și durere. Iar această perioadă, evident că aduce multă reflecție și multă gândire asupra vieții noastră și asupra celor din jurul nostru. Ne dăm seama ce înseamnă viață, ce înseamnă  să trăim după rânduiala lui Dumnezeu, după aceste principii sănătoase, evanghelice și desigur, după legea naturală. Poate că această perioadă ne ajută mult mai mult să înțelegem și noi cei din biserică și cei care vin la biserică. E foarte important să cunoaștem dimensiunea libertății noastre și să știm la ce trebuie să o folosim. “Toate ne sunt îngăduite, dar nu toate ne sunt de folos”, ne spune Sântul Apostol Pavel. Avem o libertate dată de Dumnezeu, dar nu tot ceea ce facem este de folos.

“Un virus, care e de fapt un element  mort, ne poate face atâta rău ”

         Ne aflăm în Săptămâna Mare, când slujbele din fiecare zi sunt mult mai intense decât în oricare altă perioadă a anului. Cum se desfăşoară acum serviciul religios în bisericile din Oltenia, dat fiind acest contextul atipic?

Evident că suntem în Săptămâna Mare, suntem în săptămâna dinaintea Sfintelor Paști. Acum, orice credincios trebuie să se reculeagă, să se roage. Vine Joaia Sfântă când  se citesc Sfintele Evanghelii, vine seara Vinerii Mare, când  în toate bisericile creștine se oficiază slujba Prohodului Domnului sau Denia din Vinerea Mare., vine Duminica Sfântă când serbăm Paștele. Toate acestea sunt evenimente legate de istoria noastră, de credința și de identitatea noastră. Dacă le vom trece acum, când avem posibilitatea să ascultăm la radio, să privim la televizor aceste sfinte rugăciuni, aceste momente sfinte și să intrăm în ritmul lor, să intrăm în viața acestor praznice, acestor momente din viața Mântuitorului Isus Hristos. Ne vom ridica negreșit cu el până-n  Înviere și lucrurile pământești nu vor mai avea  atât de mare impact dureros asupra noastră

       O lume încercată se roagă în case. Separați și totuși uniți în speranță și credință, românii  nu pot ajunge la biserică în noaptea Învierii. Sunt reguli noi privind slujbele din Săptămâna Mare, dar și de Înviere  Ce spun credincioşii, cum se împacă cu această distanţare faţă de biserică?

Iată, prin urmare că  înainte noastră este pusă această dilemă, foarte grea, cu  greu de răspuns. Am ajuns cu știința departe, suntem chiar la o înălțime greu de cunoscut, în ceea ce privește cercetarea. Și cu toate acestea, un virus, care e de fapt un element  mort, îmbrăcat într-o suprafață de grăsime ne poate face atâta rău. Ridicându-ne  de la acele concrete, pe care le trăim noi astăzi și analizându-le cu o capacitate rațională, sănătoasă, ne dăm seama că doar ridicarea minții, pe verticală spre Dumnezeu este cea mai importantă din viața noastră.

“Rugăciunea nu este în carantină”

       Dar cum resimt preoţii faptul că trebuie să facă slujbele în nişte biserici goale?

Firește, că și noi putem să contribuim la această lucrare, prin rugăciunea noastră, prin viața noastră. Evident, că dacă ne detașăm de răul care ne înconjoară, și ne ridicăm cu mintea la Dumnezeu, putem să transformăm acest rău în lumină  sau cel puțin putem să-l împingem dincolo de limitele existenței noastre. Preotul are datoria în aceste momente grele, de a se ruga pentru credincioși, de a fi permanent în inimile  lor prin rugăciune, pentru că rugăciunea nu are limită și ea nu este în carantină. Rugăciunea este la îndemâna fiecăruia.  Dacă noi ne facem prin rugăciune un fel de a fi de-al nostru, putem să depășim cu ușurintă toate greutățile vieții. Noi, cei din biserică, și eu, personal, ne gândim la cei care se află în aceste momente în casă, cu familia, cu copiii și care mai sunt și influențați de informațiile pe care le citesc pe internet sau le aud la televizor și îmi dau seama de cât sunt ei de înfricoșați, speriați pentru locul de muncă, pentru viața lor, pentru viitorul lor.

        Ziua răstignirii Mântuitorului – Vinerea Mare, putem spune că reprezintă o reflectie și o purificare umană?

Prohodului Domnului. Vinerea Mare este considerată ziua de doliu a creștinătății, în care a fost răstignit Iisus Hristos.  Momentele acestea sunt legate de o clipă pe care noi ne oprim din timpul nostru, din alergarea noastră și îl căutăm pe Mântuitorul nostru în Inviere. Spuneam în Pastorală că nu trebuie să-l căutăm pe cel viu printre cei morți. Adică, cel viu este Mântuitorul Isus Hristos, el este viu și va învia negreșit în viețile noastre.

“Credincioșii vor asculta la radio sau la televizor slujba de Înviere”

     Cum va arăta noaptea de Înviere pentru credincioşii din Oltenia?

Iată, că suntem liberi, dar nu tot atât de liberi ca să facem ceea ce vrem, ci trebuie să facem ceea ce ni se indică, ceea ce ni se spune, având în vedere  binele tuturor. Chiar dacă ești bolnav, chiar dacă nu ești bolnav, trebuie să te supui acestor ordonanțe militare, care efectiv, urmăresc o diminuare a răului. Așa că credincioșii vor asculta la radio sau la televizor slujba de Înviere.

      Bucuria Învierii lui Hristos ne găsește anul acesta împreună… doar în rugăciune. Cu lumânări în mâini, în curte, pe balcon sau la fereastră, fiecare acasă. Însă, tot mai mulți români se întreabă cum vor putea lua lumină. De unde va fi adusă lumina anul acesta și cum vor putea credincioșii să primească lumină ?

Lumina va fi adusă și anul acesta tot de la Ierusalim, ca și anii trecuți, iar credincioșii vor primi lumină de la voluntarii parohiilor noastre. Lumânarea de Înviere este ofrandă adusă lui Dumnezeu. Cum toate s-au umplut de lumină: cerul şi pământul şi cele dedesubt”, aşa cântăm în noaptea Sfântă a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Clipele nopții pline de lumină sunt trăite de către creștinii din lumea întreagă.

      De ce credeţi că a apărut această pandemie, care a infectat aproape 2 milioane de oameni şi a făcut deja, din păcate, 115.000 de victime, în toată lumea?

Nu știm de unde a venit peste noi această năpastă asupra noastră, această molimă, dar știm că este prezentă și roade la viața noastră. Este aici și noi luăm cunoștiință  de ea printr-o afectare sau trecere pe lângă ea. Unii sunt infectați, alții au și murit, iarăși îi regretăm pe acești confrați ai noștri, care nu au putut suporta acest virus.Trebuie să ne rugăm la Dumnezeu să dea înțelepciunii umane direcția cea mai bună de a găsi antitodul împotriva acestui virus.

“Dacă  Dumnezeu a îngăduit acest lucru înseamnă că suntem responsabili în totalitate”

    Este omenirea mai vulnerabilă după această încercare şi ce ar trebui să învăţăm din toată această experienţă de-a dreptul tragică?

Trebuie să știm, că dacă  Dumnezeu a îngăduit acest lucru înseamnă că suntem responsabili în totalitate de proveniența acestu lucru pentru  că de la o vreme nu mai știm să ne comportăm nici cu natura înconjurătoare, nici cu animalele, nici cu păsările, nici cu creația lui Dumnezeu. Deci, există o întoarcere împotriva noastră, a creației lui Dumnezeu, pentru că noi nu o mai folosim cum trebuie, o folosim numai spre scopurile noastre egosite, numai spre confortul nostru. Și bineînțeles că natura se răzbună asupra noastră.

Cel mai greu este după ce vom trece de această perioadă. Pentru că stând în momentele acestea, cu greutățile, dar și cu bunurile pe care le-am agonist, putem duce o perioadă de timp, dar după, va veni o altă perioadă grea de  a recupera timpul acesta pe care noi l-am stat acasă. Desigur, noi va trebui să învățăm ceva din lucrul asta. Să ne dobândim o experiență bună, să învățăm că trebuie să ne iubim mai mult familia, să ne iubim mai mulți apropiații, să-i iubim mai mult pe cei din jurul nostru. Să ne iubim mai mult Biserica, să ne iubim mai mult credința, să-l iubim mai mult pe Dumnezeu. Fără de aceste lucruri nu putem să trecem cu ușurință, iar dacă trecem și nu am învățat nimic, iarăși este foarte rău.

 Ce le transmiteți credincioșilor din Oltenia? Ce ar trebui să facă zilele acestea și bineînțeles în Noaptea Învierii ?

Așadar, doresc tuturor să aibă încredere în Dumnezeu. Doresc să fie încredințați că Mitropolitul tuturor celor din Oltenia se roagă pentru ei și îi are mereu în suflet. Rugăciunile noastre se duc în casele tuturor și doresc ca prin aceste cuvinte să intru în viața tuturor ca să le transmit nădejdea și  încrederea în Dumnezeu și în același timp bucuria sfintelor Paști. Vom trece și de asta cum am trecut și de altele, iar dacă îl vom avea pe Dumnezeu în sufetul nostru, vom avea un viitor luminos.