Naționalul craiovean participă la primul festival al Convenției Teatrale Europene

0
360

Teatrul Național „Marin Sorescu” participă cu spectacolul „Căpșunile și orfanii” la Art of Ageing – European Theatre and Science Festival, un eveniment în premieră, realizat sub egida European Theatre Convention (ETC), în perioada 16-18 aprilie. Naționalul craiovean este membru al ETC din anul 1995, fiind primul teatru din estul Europei care a acces în acest select club al teatrului european. În prezent, 40 de teatre din 25 de țări fac parte din Convenția Teatrală Europeană.

Acest prim festival al European Theatre Convention are loc în cadrul Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești, ajuns la cea de-a XX-a ediție. Evenimentul este organizat de Teatrul Naţional din Timişoara, cu sprijinul Ministerului Culturii, al Primăriei și Consiliului Local Timişoara. Cu acest prilej va avea loc și Adunarea Generală a ETC.

„Căpşunile şi Orfanii”/ Strawberry Orphans / Erdbeerwaisen – O călătorie spre o generaţie abandonată este o co-producție a Werkgruppe2 / Teatrul Național din Craiova – Staatstheater Braunschweig și îi are în distribuție pe actorii Gabriela Baciu, Gina Călinoiu, Sven Honig, Oliver Simon și Kim Efert (muzician). Regia artistică îi aparține Juliei Roesler, scenografia și costumele sunt creația lui Adrian Damian, iar muzica originală este compusă de Kim Efert. Documentarea în cadrul proiectului a fost realizată de Julia Roesler, Silke Merzhauser și Gina Călinoiu. În cadrul festivalului de la Timișoara, „Căpșunile și orfanii” este prezentat astăzi, cu începere de la ora 21.00, în Sala Mare a Teatrului Național, în română și germană, cu supratitrare în engleză. Spectacolul a avut premiera absolută în data de 27 septembrie 2014 la Craiova și în 23 octombrie la Braunschweig, fiind jucat atât în română, cât și în germană.

 Art of Ageing – 1st Theatre & Science Festival reunește cinci coproducții europene. Organizatorii festivalului informează că „publicul va avea ocazia unică de a urmări un concept unitar, de interes social, în marea diversitate și bogăție de idei pe care o presupune spectacolul de teatru și în maxima concentrare artistică și tematică creată de festival”. Vor mai fi prezentate spectacolele „Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân” de Peca Ștefan / Teatrul Național din Timișoara – Badisches Staatstheater Karlsruhe (azi, ora 18.00), „Fen Fires” de Nino Haratischwili / Deutsches Theater din Berlin și Teatrul Național Slovac din Bratislava (mâine, 17 aprilie , ora 18.00), „I’m afraid we know each other now” de Ivor Martinic / Gavella Theatre, Zagreb (mâine, 17 aprilie, ora 21.00), același text fiind subiectul unui spectacol complet diferit, prezentat de Theater und Orchestra Heidelberg (sâmbătă, 18 aprilie, ora 18.00).