Testare HIV gratuită pentru craioveni

0
876

Puţini sunt cei care ştiu că analizele pentru depistarea virusului HIV se pot face gratuit şi la Craiova. În aceste condiţii, studenţii medicinişti împreună cu Institutul Cantacuzino şi Direcţia Sănătate Publică Dolj demarează o campanie prin care îşi propun să-i informeze pe tineri în legătură cu posibilitatea de a-şi verifica starea de sănătate fără să fie nevoiţi să scoată bani din buzunar.

Demersul studenţilor de la Medicină şi al autorităţilor sanitare este motivat în mare parte şi de statisticile privitoare la numărul de bolnavi cu SIDA care rămân, în continuare, destul de îngrijorătoare. În judeţul Dolj, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova, singura unitate sanitară unde pacienţilor cu HIV/SIDA li se poate administra medicaţia necesară, peste 200 de persoane din Craiova primesc lunar tratamentul de care au nevoie. Lor li se adaugă alţi aproape 300 de bolnavi din mai multe judeţe ale Olteniei, întrucât clinica craioveană îndeplineşte rolul de centru regional în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor infectaţi cu HIV/SIDA. Când vine vorba de numărul de decese, de la începutul anilor ’90 şi până în prezent, aproape 400 de doljeni au murit din cauza SIDA.

Şi la nivel naţional, circa 10.000 de persoane trăiesc cu HIV/SIDA, majoritatea tineri cu vârsta cuprinsă între 20 şi 25 de ani, iar 5.850 au murit din cauza acestei boli.

Numărul deceselor a scăzut în ultimii ani

La Craiova, testări gratuite se pot face la Institutul de Microbiologie şi Parazitologie Cantacuzino, din strada „Brestei” nr. 6. Toţi cei care adresează cadrelor medicale de la Centru trebuie să ştie că au dreptul la două analize pe an pentru depistarea virusului HIV, iar rezultatul poate fi oferit în doar şapte zile. Analizele se recoltează de luni până vineri, între orele 8.00-12.00, în cadrul Programului de supraveghere şi control al HIV/SIDA. Poate cel mai important aspect rămâne însă cel legat de educaţia populaţiei şi accesul la tratament al celor infectaţi. Testarea la timp este cu atât mai necesară cu cât progresele înregistrate în medicină au făcut ca persoanele infectate cu HIV să trăiască mai mult decât, spre exemplu, în urmă cu 20 de ani. Numai în ultimii cinci ani, numărul deceselor cauzate de SIDA a scăzut cu peste 10 procente. Se estimează că peste trei milioane de vieţi au fost salvate începând cu anul 1996.

Revenind la demersul studenţilor de la Medicină, viitorii doctori au ţinut să precizeze că, în primul rând, este absolut necesară o mai bună informare şi prevenţie. Pornind de la această idee, studenţii vor fi prezenţi vineri în mall pentru a împărţi pliante şi pentru a oferi cât mai multe informaţii legate de HIV/SIDA, sâmbătă vor amplasa un cort în centrul oraşului, iar duminică vor organiza campanie de informare în Parcul „Nicolae Romanescu”.

Analize gratuite

Campania de testare HIV îşi propune creşterea ratei de conştientizare în rândul populaţiei în ceea ce priveşte incidenţa şi riscurile de contactare a virusului HIV. Prin desfăşurarea acestei campanii, studenţii la medicină încurajează oamenii să-şi sporească interesul medical, combătând, de asemenea, ignoranţa sau teama care, de multe ori, reprezintă obstacole în calea unei profilaxii adecvate.

Testarea este gratuită, fără a fi necesară trimitere din partea medicului de familie. Intenţia studenţilor este aceea de a convinge cât mai mulţi craioveni să se testeze împotriva HIV în condiţiile în care virusul poate fi contactat şi din locuri de unde te-ai aştepta mai puţin: în urma unei intervenţii stomatologice şi, mai ales, prin acele de seringă.

„Prin intermediul proiectului se trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte mijloacele de prevenţie deficitare împotriva acestei epidemii, vizându-se astfel şi educaţia şi atenţionarea populaţiei referitor la vehicularea acesteia precum şi promovarea comportamentelor sexuale sănătoase. De asemenea, campania îndeamnă comunitatea craioveană să conştientizeze necesitatea testării şi consilierii pentru acest virus”, a declarat Iulia Ţîru, reprezentant al departamentului SCORA din cadrul Societăţii Studenţilor Medicinişti Craiova (SSMC).