Un copac uscat va spune o poveste în Parcul Tineretului

0
419

Unul câte unul, trunchiurile uscate ale copacilor din Parcul Tineretului vor prinde viață. Chiar dacă nu vor mai înfrunzi niciodată, grație artistului craiovean Gabriel Rizea, cioturile vor lua diferite forme și chipuri, adică se vor transforma în obiecte de artă unicate care îi vor însoți pe vizitatori cu câte o mică poveste.

Sculptorul în lemn, Gabriel Rizea, are el însuși o poveste interesantă pe care o cunosc prietenii și pe care o dezvăluie oricui se întreabă cum a ajuns să cioplească în trunchii copacilor. „Mi-a plăcut dintotdeauna lemnul și îmi place foarte mult ceea ce fac. Nu este ușor să stai cocoțat pe schele și să tai cu flexul în lemn. Tot rumegușul îți intră în ochi și trebuie să-ți mai pui și mască, dar nu mă vait deloc, este ceea ce îmi place cel mai mult”, spune, cu sinceritate, Gabriel Rizea. Cioplitul în lemn, îndeosebi în trunchiurile de copac, a fost o pasiune în fața căreia a cedat cu totul. Într-o vreme se dedicase calculatoarelor și programelor IT, dar într-o zi a pus capăt la tot și s-a apucat să dea viață bucăților de lemn uscate, cât mai noduroase și mâncate de carii pe care le găsea prin grădini și văi.

De la măsuțe la interioarele restaurantelor tradiționale

Nu i-a trebuit mult timp până când micile sale odoare sculptate în diferite esențe de lemn au ajuns să decoreze propria casă, apoi pe cele ale prietenilor și cunoscuților. Gabriel Rizea lucrează acum cu destulă ușurință, iar obiectele sale plac din ce în ce mai mult. Între timp, și-a deschis un mic atelier unde primește comenzi de la cei care iubesc, de asemenea, căldura obiectelor din lemn natural. De la măsuțele pentru cafea, suporturile pentru flori, cufere și scaune, a ajuns acum să decoreze interioarele unor restaurante cu specific tradițional. Jilțurile largi și confortabile și mesele groase din lemn masiv lăcuit se întâlnesc la câteva din pensiunile tradiționale din preajma Craiovei. Fiindcă sculptura în lemn este o adevărată artă, Gabriel Rizea nu omite nici participarea la expozițiile și târgurile tradiționale unde obiectele sale ”scorburoase” atrag tot timpul atenția.

Artist pe strada lui

Pasiunea pentru migălitul în lemn l-a îndemnat pe Gabriel Rizea să-și pună amprenta pe orice lemn care nu mai folosește. Așa a descoperit că trunchiurile secătuite de sevă ale copacilor pot fi transformate în niște obiecte de artă la fel de frumoase. A început cu cinci copăcei de pe strada sa, care, după multe ore de muncă, au ajuns să poate pe scoarță diferite chipuri și forme. Vecinilor le-a plăcut foarte mult această idee și toată strada se mândrește acum cu artistul lor. Autoritățile locale au remarcat și ele că mâna iscusită a lui Gabriel Rizea poate să scoată adevărate minuni din niște bucăți de lemn aproape fără nici o valoare și l-au încurajat să-și ducă mai departe această pasiune.

„Forever together” , primul copac sculptat într-un parc

Pe Gabriel Rizea îl veți găsi, în aceste zile, în Parcul Tineretului. Autoritățile locale i-au pus la dispoziție schele și tânărul sculptează în fiecare zi când nu plouă. Ajutându-se de o drujbă și apoi de un flex de mână, dăltuiește pur și simplu în miezul unui trunchi de stejar din care mai rămasese doar tulpina de vreo trei metri înălțime. ”Nu lucrez după schițe, deși poate că ar trebui. Mă uit la lemn și îmi imaginez în cap ce ar putea fi. Acum, mi-am imaginat un cuplu. La final, o să vedeți un chip de femeie și un chip de bărbat care sunt uniți de niște frunze”, spune sculptorul, care a găsit și un titlu potrivit copăcelului său. Fiind prima lucrare într-un parc, și-a dorit să aibă și un mesaj frumos. Gabriel Rizea și-a intitulatsculptura ”Forever together” și o va dedica soției sale care l-a încurajat mereu să-și urmeze acest vis. Deși lucrează la înălțime, sub norii de rumeguș, Gabriel Rizea este bucuros că mai are doar câteva „mici trăsături” de finisat și copăcelul său sculptat va fi gata. La sfârșit, după ce va termina de trasat totul, lemnul va fi îmbrăcat într-o pojghiță fină de lac și va putea fi admirat de vizitatorii parcului.