Viitorii jurnalişti ai Craiovei, la întrebări cu invitaţii, în Palatul Copiilor din Bănie

0
137

Palatul Copiilor din Craiova, în parteneriat mass – media cu cotidianul “Cuvântul Libertăţii” din Craiova şi Radio “Oltenia” Craiova, continuă seriile desfăşurate, periodic, de Cercul de Jurnalism,  înfiinţat la instituţie. Ultima întâlnire cu elevii şi cadrele didactice l-a avut ca invitat pe Mircea Pospai, jurnalist, scriitor şi fost director al Studioului de Radio “Oltenia”. A fost o întâlnire de suflet, la care invitatul a răspuns, foarte dezinhibat, la întrebările adresate de către adolescenţi. Totul face parte din manifestarea “De vorbă la Palat cu …”. Manifestarea s-a circumscris cu “Ziua Naţională a Lecturii”.

Mircea Pospai este o voce binecunoscută în peisajul jurnalistic, precum şi în cel literar, care nu cred că mai are nevoie de prezentare. A fost invitat, la Palatul Copiilor din Craiova, să răspundă unor întrebări adresate de adolescenţi. Întrunirea a fost moderată de Maria Popescu, elevă în cls. a XII-a la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova, înscrisă la Cercurile de “Sculptură şi Grafică”, pe lângă cel de “Jurnalism” la Palat şi, cu emoţiile aferente în faţa microfonului, peste care a trecut foarte repede,  a adresat invitatului întrebările prezentate de către elevi. Coordonatoare ale “Jurnalismului” sunt, la Palat, prof. Lorena Bîrcu şi Aurora Dumitrescu. “Mă bucur de acest succes, deoarece ştiu că avem oameni pregătiţi, iar aceste întâlniri vor continua “, a precizat prof. Carmen Eugenia Pascu, director al Palatului Copiilor din Craiova.

Răspunsuri la întrebări

Dar, cum totul are o urmare, după întrebările elevilor, Mircea Pospai a răspuns : “Mă bucur pentru această întâlnire. Îmi aduc aminte de copilăria mea, din comuna Cernăteşti. Din ce reţin,  mă pricepeam la citit de  patru – cinci ani. Cred că, în clasa a IV-a, sau a V-a am debutat cu o pezie, într-un ziar local. În clasa a VIII-a , a trimis o poezie la ziarul “Înainte”. Am urmat cursurile liceale şi m-a acaparat jurnalismul. Cred că, prin anul 1975, aveam gata un prim roman, “Plata”, care nu este publicat nici acum. Reportajele m-au captivat după ce am citit jurnalul tatălui, care a luptat, la Ctoul Donului, în cel de-al II-lea Război Mondial,  scris în poezii. Nu cred că am fost un om foarte curajos. Ca jurnalist, m-am întâlnit cu zeci, sute, mii de oameni. Scrisul îţi acaparează viaţa şi trebuie să găseşti un echilibru. Cel mai frumos aspect al carierei de scriitor este cel în care poţi să trimiţi spre semeni lumea pe care tu o vezi, cu o simbolistică literară. Mi-a plăcut să descopăr ceva în lumea înconjurătoare. Pasiunea lecturii rămâne pentru toată viaţa. Pentru mine, romanul “Casa din altă viaţă, rămâne primordial. De asta vă spun şi vouă, dragi elevi, că atât o carieră de jurnalist, cât şi una de scriitor trebuie să vină în urma talentului şi a valorificării acestuia.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *