Educație pentru Știință – Investim în educația pentru viitor

0
364

Liceul Teoretic” Dr. Mioara Mincu” și Școala Postliceală Sanitară ”Carol Davila”a organizat zilele trecute, conferința Educație pentru Știință – Investim în educația pentru viitor.Evenimentul a marcat în primul rândZiua Fundației Umaniste ”Dr. Mioara Mincu”, precum și ziua de naștere a doamnei Dr. Mioara Mincu, un pionier în educația pentru sănătate și un susținător al științei.La eveniment au participat peste 80 de profesori de științe ale naturii (Chimie, Fizică și Biologie),precum și directori ai liceelor bucureștene. Au fost prezenți la eveniment și doamna Inspector pentru învățământ particular prof. Gianina Georgescu, domnul inspector pentru managementul resurselor umane prof. Mihai Meliță si domnul inspector școlar de biologie prof. Croitoru Alexandru. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu revista Științăși Tehnică, și cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București.Temele dezbătute au vizat necesitatea prioritizării educației STEM șipropunerea unor soluții de colaborare în vederea creșterii motivației elevilor pentru învățarea științelor.

Educația nu se face într-o logică matematică, ci dintr-un spirit altruist. Suntem o rasă socială și dragostea vine din altruism”, a spus președintele Fundației Umaniste Dr. Mioara Mincu, prof. univ. dr. Alexandru Ioan Mincu, care a deschis evenimentul cu expozeuldespre educație intitulat«Locul comun al celor mai iubiți dintre pământeni». Pornind de la definirea omului ca ființă inteligentă adaptabilă la mediu, educabilă, Alexandru Mincu a identificat în educațietrei componente esențiale: Dragostea, Credința și Încrederea. ”Educația, prin care înțelegem adaptarea la mediu de către un sistem inteligent, este dragoste. Înțelegem dragostea și prin accepțiunea de credință, iar aceasta din urmă, în sensul ei cel mai larg. Când spun « eu cred », matematicienii pot spune « este o noțiune legată de probabilitate sau de posibilitate ». Noi, prin expresia « cred în educație » susținem că suntem îndrăgostiți de aceasta. Dragostea implică încredere în educație și în viitor. Încrederea conferă educației o dimensiune a viitorului”, arată Alexandru Mincu.

Tema abordată a avut în vedere viziunea educației și scopul acesteia privit pe termen lung. În adaptarea la mediu valoarea noastră este valoarea celor cu care ne-am întâlnit: oamenii, cărțile, părinții, profesorii, întâmplările și emoțiile pe care le avem de-a lungul vieții.Cadrele didactice și școala au rolul pe care volanta îl îndeplinește în funcționarea unui motor mecanic, prin care împing schimbarea omului în niște direcții pe care noi le considerăm vizionare, în sensul în care se îndreaptă civilizația. Profesorii sunt membri într-un sistem de educație care împinge omul către direcțiile pe care noi le considerăm vizionare în sensul în care se îndreaptă civilizația. Omul este rezultatul profesorilor săi, iar școala se definește ca viziune plus rezultate. Urmând o direcție, urmând un țel, școala susține aceste obiective numai prin rezultatele sale.

Previziuni ale viitorului în educație

Vor mai exista manuale în viitor? Profesorul și jurnalistul Alexandru Mironov afirmă că profesorii trebuie să se împrietenească cu youtube-ul, care va înlocui prin video vechile manuale, iar profesorii trebuie să aibă în vedere noile metode de tipul profesor-vlogger – care influențează generațiile pe intermediul canalului Youtube sau al rețelelor sociale la care tinerii sunt mult mai receptivi.Tema susținută în cadrul evenimentului de Dl. Alexandru Mironov a fost Științele în era comunicării. Sunt adolescenții de azi pregătiți pentru meseriile viitorului? Cum se va configura piața muncii în următorii 10-15-30 de ani?”. La începutul discursului dl. Mironov a prezentat situația actuală a forței de muncă din sistemul educațional la nivel global: „20% din forța de muncă a pământului sunt dascăli”, practic un om din 5 este dascăl, iar „din acești 20% – 70% sunt profesori”.

În prezentarea proiectelor sale, dl. Mironov remarcă capacitatea elevilor de învățare, respectiv dacă „la 10 dimineața îi vorbești copilului despre stele sau despre genetică, copilul vine și te ascultă”. În continuarea discursului săusubliniază că oamenii se nasc cu o genă a mașinii, iar faptul căîi trecem pe toți prin aceeași ”mașină de tocat”, respectiv sistemul educațional curent, aceasta poateînnăbuși în ei acea dorință. Adresândîntrebarea: „cum se schimbă educația din cauza faptului că suntem înconjurați de inteligență artificială, mediul IT și electronice?” De fapt, încetul cu încetul ne unim cu mediulînconjurător. Iar astfel, l-a menționat pe Hans Rosling care a teoretizat faptul că trăim în cea mai bună variantă a lumii. Conform datelor prezentate, alfabetizarea planetei în 2000 era de 82% pe întregul glob, iar 8 ani mai târziu alfabetizarea trecuse de 90%.Încă din 2021, toate lucrările științifice europene sunt deschise publicului larg. Apoi a trecut în revistă o serie de previziuni ale viitorului:

  • 2022: toți elevii au acces la VR (realitate virtuală);
  • 2024: se extinde semnificativaccesul la educația online;
  • 2030: creierul omenesc va fi conectat la cloud,profesorii vor avea de îndrumat 10-12 elevi.
  • 2035: microbi artificiali vor aduce informația direct în creier.
  • 2036-2038: dispar clasele clasice, dispar examenele de orice fel. Un nou model al educației va deveni omniprezent pentru fiecare cetăț
  • 2050: dispare învățarea scrisului și cititului care devin informații transmise neuronal.
  • Peste toate acestea evoluția populației pe globul pământesc se estimează ca va ajunge în 2070 la 14 miliarde.

Consilierea te ajută să descoperi la ce ești bun și are beneficii sistemice

Psihologul Dragoș Iliescu a subliniat importanța rolului consilierii și orientării elevilor către o carieră potrivită, specificând că această orientare estetot mai eficientă pe măsură ce începe de la vârste mai fragede.”Copiii care trec prin consiliere și care sunt ajutați să ia decizii mai adecvate cu interesele și abilitățile lui și potențialul lor de dezvoltare, ajung ca la un anumit moment al carierei lor să fie mai performanți decât copiii care nu au beneficiat de acest proces. Decizia de carieră provoacă efecte atât individuale cât și comunitare. Pe de o parte generează performanță, dar și satifacția alegerii. Sunt decizii stabile, care te conduc la satisfacții și performanță”, a declarat Dragoș Iliescu, Profesor al Facultăți de Psihologie și Științele Educației și actualul președinte al APIO (Asociația de Psihologie Industrialăși Organizațională),subliniind faptul că prin relațiile de consiliere se dezvoltă anumite componente psihologice, numite și deprinderi pentru secolul 21, cum ar fi metacogniția sau literația informațională. Metacogniția este cel mai important predictor al performanței academice, profesionale. Literația informațională este o altă capacitate esențială astăzi, care nu se învață în școală, dar este extrem de importantă nu doar profesional,cât și în viața de zi cu zi.

Performanța profesională are la bază cunoștințele profesionale și judecata profesională, iar acestea conduc și la luarea unor decizii în cadrul profesiei. Gândirea critică estecea care ajută în luarea unor decizii corecte. Fără gândire critică vom accepta primirea unor fake news-uri aflate alături de alte informații la doar un click distanță”, a mai spus Dragoș Iliescu.

Pentru a face o predicție este nevoie de o evaluare, testare care să genereze informații pe care să se bazeze consilierea. Alături de psihologi, specialiști în consilierea școlară, acest rol de consiliere este important să fie asumat de toți profesorii. Este nevoie ca profesorul de școală să fie competent în toate domeniile și trebuie să aibă datoria unei formării complete și vaste. ”Consilierea te ajută să descoperi la ce ești bun și are beneficii sistemice. Ne ajută să avem o populație mai mulțumită, mai fericită”, a concluzionat Dragoș Iliescu. Capacitatea de a funcționa în știinte este importantă, în general, în orice profesie, astfel tinerii pot deveni mai buni profesioniști în orice domeniu.

Profesorii care inspiră

Jurnalista Corina Negrea este de părere că se cere o pregătire încă din școală, din liceu pentru jurnalismul despre știință:”Gândirea critică se învață: cauți informația din mai multe surse, iar acest lucru odată învățat în școală va duce la o decizie mai corectă.Comunicarea pentru științăîn școală se poate face ușor atunci când elevii sunt atrași prin proiecte să experimenteze, apoi să scrie despre știință, prin care reușesc săcomunice către colegi. Ei sunt mult mai deschiși să afle, săînvețeastfel, împărtășind.

De ce este importantășcoala? Pentru că profesorii pot schimba cursul vieții unui om. ”Ca jurnalist acreditat la premiile Nobel, participam la Stockholm undese susțin prelegeri, treceri în revistă ale lucrărilor laureaților Nobel. Am fost impresionată să aflu că toți cei pe care i-am ascultat au spus că la un moment dat au avut un profesor care i-a inspirat să meargă pe drumul acesta.Cred cășcoala esteîn continuare extrem de importantăși noi avem o mare șansă să avem acces la educație, spre deosebire de alte țări”, a susținut Corina Negrea.

Prezentă la eveniment, doamna Carmen Mazilu – președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – filiala București – a vorbit despre Rolul cercetării științifice în domeniul medical.„Este oare foarte greu să fii un om de știință sau un om care să aibă o capacitate de gândire critică?”, a fost întrebarea retorică propusă de doamna Mazilu, spunând apoi: ”Trebuie să învățăm să citim articole de specialitate, mai ales din zona în care bineînțeles ajungem să progresăm. Abilitățile analitice, gândirea critică poate ar trebui să se învețe din școala primară, de la grădiniță, pentru că aceste abilități se dezvoltă foarte greu la persoana adultă.Să știți că adultul nu mai are competența de a căuta informații de specialitate, informații științifice, chiar dacă sunt la un click distanță. Oamenii nu le caută pentru că nu au această capacitate învățată.”

Peste80 de profesori de Chimie, Fizică și Biologie auparticipat și s-au înscris la proiectulCafeneaua Educațieipentru Știință, lansat de Liceul Teoretic ”Dr. Mioara Mincu”. Prin acest proiect se formează o comunitate a profesorilor de științe ale naturii în vederea dezvoltării lor personale și profesionale. Se vor organiza o serie de întâlniri în cadrul cărora vor fi invitați mentori și se vor face schimburi de bune practici în care se va pune accent pe interdisciplinaritate, pe creativitate, dar și pe bucuria de a ne întâlni și de a lucra împreună.

Liceul Teoretic „Dr.Mioara Mincu”– Profil Real, Specializarea Științe ale Naturii – Formează tineri informați și pregătiți să facă alegerile corecte în ce privește calea spre carieră. Programul de pregătire respectă curriculum național, și include pregătire lingvistică cu certificare ȋn UE  și pregătire ȋn informatica aplicată cu certificare ECDL. Pentru mai multe detalii, vă invităm să vizitați site-ul: www.liceulmincu.ro și pagina de Facebook.

 Școala Postliceală Sanitară ”Carol Davila”din București este cea mai mare instituție de învățământ preuniversitar sanitar particular din România, înființată în anul 1990. Cu o experienţă de 32 de ani în domeniul Educaţiei pentru Sănătate, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” pregăteşte asistenţi medicali pentru 3 calificări acreditate: Asistent Medical Generalist, Asistent Medical de Farmacie şi Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare. Pentru mai multe detalii, vă invităm să vizitați site-ul școlii: www.scoalacdavila.ro și pagina de Facebook.