Desfiinţarea inspectoratelor şcolare, o iniţiativă blamată de toţi

0
382

Învăţământul românesc trece prin clipe grele. Un deputat, actualmente independent, Cornel Comşa, a fost iniţiatorul unui proiect de lege care, dacă va fi aplicat, va desfiinţa Inspectoratele Şcolare Judeţene. O asemenea aberaţie a fost aprobată tacit de Camera Deputaţilor, dar principalele sindicate din învăţământ sunt împotriva unei iniţiative de acest fel, care poate arunca procesul şcolar într-un adevărat haos. Mai mult, inclusiv ministrul Adrian Curaj s-a arătat potrivnic acestui proiect, însă totul stă în Senat, for decizional.

Constantin Lungulescu

De parcă nu ar fi puţine problemele din învăţământ, a mai apărut una. Un deputat, al cărui nume nu spune foarte mare lucru,  Cornel Comşa,  a depus un proiect de lege prin care, considerând Inspectoratele Şcolare Judeţene drept factori ai unui sistem venind din vremurile ante 1990, a cerut desfiinţarea acestora. Dânsul vrea, prin aplicarea acestui proiect, ca toate comunităţile locale, vorbind de administraţia publică, să preia orice fel de atribuţii, inclusiv numirea directorilor de unităţi şcolare şi titularizări pe posturi. Mai mult, inspecţiile să fie efectuate de angajaţii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar (ARACIP). Mai grav este că, gândind „adânc”, aleşii poporului „au uitat” să o dezbată şi, astfel, a fost aprobată tacit.

Inclusiv ministrul se opune

„Nebunia” parlamentarului, care, prin „bunăvoinţa” colegilor săi, a fost acceptată, a născut reacţii cât se poate de realiste. Deţinătorul portofoliului de la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, s-a arătat împotriva acestui demers, iar cei din unităţile subordonate merg pe aceeaşi direcţie. „Nu putem noi comenta ce va stabili Parlamentul, vom îndeplini tot ceea ce se va stabili, dar avem rezerve în desfiinţarea inspectoratelor, fiind parte implicată. Dar nu putem trece peste costurile ce vin dintr-o eventuală punere în aplicare a acestei legi. Sunt inspectori, sunt persoane care fac parte din aparatul administrativ al inspectoratelor, care, cu toţii, sunt salariaţi şi este nevoie de ei. Cine preia salarizarea? Oricum, dacă aşa se va legifera, ne vom conforma”, a precizat prof.  Nicuşor Cotescu, inspector şef adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Principalele sindicate din învăţământ sunt împotriva acestei iniţiative şi sunt foarte ferme, prin vocea reprezentanţilor.

Constantin Rada

Prostie şi gogomănie

Preşedintele Filialei Dolj a Sindicatului din Învăţământ „Spiru Haret”, prof.  Constantin Lungulescu, a fost foarte tranşant: „Este o mare prostie. Vor să vină cu tot felul de inspecţii, organizate de tot felul de ONG-uri. Vorbesc de ARACIP, dar cine plăteşte, de unde vin fondurile? De unde bani, la primării, pentru acest proces? Este o bătaie de joc. Gândiţi-vă că, până acum, titularizările s-au făcut într-un sistem şi tot au fost discuţii, dar dacă se vor face la unităţile şcolare ce va fi?! Mai mult, cum ar fi ca directorii să fie numiţi de angajaţi, în speţă profesorii, unde ar mai fi autoritatea? Noi vom face toate demersurile pentru ca această lege să nu fie aprobată”.

Nicuşor Cotescu

La rândul său, prof. Constantin Rada, preşedinte al Filialei Dolj a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a fost la fel de vocal: „Este o mare gogomănie. Nu se poate să fie desfiinţate inspectoratele şcolare. Unde ajungem?! Vom sta pe capul senatorilor, în aşa fel încât această aberaţie să nu fie aprobată. Avem încredere că nu va trece de Camera Superioară a Parlamentului, care este for decizional în această privinţă”.