Lasagna de cal: Enigmaticul intermediar olandez, cu sediul în Cipru

0
310

Pista autorilor preparatelor culinare din care de cal duce către un trader olandez, Jean Fasen (61 de ani), şeful „Draap Trading Ltd”, o antrepriză specializată în comerţul cu carne, având domiciliul în Cipru. Numele lui Jean Fasen este acum bucla la ceea ce presa britanică a numit „horsegate”. Fasen a acordat, miercuri, un interviu pentru cotidianul britanic The Guardian, în care confirmă că a cumpărat carne de cal de la două abatoare româneşti. Carnea a fost apoi stocată într-un depozit frigorific din Breda (Olanda), înainte de a fi revândută unor cumpărători francezi din cadrul societăţii Spanghero. „Am fost sigur sută la sută că este carne de cal. Tot ce a fost vândut a fost de cal. Cineva a făcut o greşeală, dar nu neapărat noi”, s-a confesat Jean Fasen. Privirile se îndreaptă acum spre Spanghero, societatea cu sediul la Castelnandary. Facturile prezentate de Le Parisiene atestă că societatea a cumpărat în cunoştinţă de cauză 42 de tone de carne de cal după 4 ianuarie. Antrepriza se apără: «Spanghero nu a recunoscut niciodată facturi „Draap Trading” referitoare la vânzarea de carne de cal». Potrivit acestora, livrările au fost etichetate „carne de vită – Uniunea Europeană – origine”. Pentru moment este greu de spus cine susţine adevărul. Şi cei de la Spanghero se apără, după ce ministrul Agriculturii, Stephane Le Foll, a menţionat că Spanghero s-ar putea trezi cu retragerea imediată a aprobării agrementului sanitar care îi permite să vândă carne de vită. Această decizie nu poate fi luată până săptămâna viitoare. Potrivit unor surse guvernamentale, societatea a primit o amendă de 180.000 de euro în această afacere. Ancheta a progresat atât în Franţa, cât şi în Marea Britanie, unde trei bărbaţi bănuiţi de fraudă în cadrul scandalului european de substituire a cărnii de vită cu cea de cal au fost arestaţi joi, 14 februarie. Arestările au avut loc la o uzină galeză şi un abator britanic, unde activităţile au fost suspendate după ce autorităţile britanice anunţaseră că în şase carcase de cai sacrificaţi în Regatul Unit s-au identificat urme de fenilbutazonă, un antiinflamator care face carnea neconsumabilă.