Pe scurt, foarte pe scurt, pe scurt… Doljul e un şantier, din prima lună a anului!

0
5868

Cine îşi imaginează că există localităţi doljene, uitate de Dumnezeu, cum se spune,în care nu se întâmplă nimic, se înşală amarnic. Şi probabil nu le-a văzut. Şi nu fiindcă este un an electoral, cu alegeri locale şi parlamentare –care generează impulsurile gospodăreşti de circumstanţă, ci fiindcă peste tot, administraţiile locale tefere, vor să lase însemne durabile în urma lor, să işi justifice mandatul încredinţat, pentru a solicita alegătorilor înnoirea lui. La o privire mai atentă a unor stări de fapt, nu este deloc exagerat să afirmăm că Doljul e un şantier în lucru din prima lună a anului. Cât contează asta, este o altă discuţie, fiindcă la noi dezbaterile se poartă pe alte paliere.

Pleniţa: Se modernizează şcoala generală

Prin fonduri PNDL, ne-a spus destoinicul primar al localităţii, Puiu Calafetenu, se modernizează unul din localurile şcolii gimnaziale. Valoarea lucrărilor este estimată la cca 5 miliarde de lei vecni. De asemenea, peste puţine zile, este prevăzută inaugurarea unui teren de sport, -multifuncţional- cu gazon sintetic şi nocturnă, construit pe fonduri europene. Tot la şcoala gimnazială (clasele I-VIII), se derulează un proiect privind creştere eficienţei enegrgetice în valoare de 2,5. miliarde lei vechi. Neîndoielnic, Pleniţa ţine cadenţa pe drumul emancipării sale, ca una dintre marile şi prosperele localităţi doljene. 

Castranova: Drumul Castranova – Zănoaga se modernizează

În lungime de 7,9 km, drumul comunal Castranova-Zănoaga se modernizează prin fonduri PNLD în valoare de 1,5 mil. euro. Este finalizată licitaţia pentru extinderea alimentării cu apă în satul Puţuri, şi a canalizării în Castranova, de asemenea prin fonduri PNLD. Prin fonduri GAL Jiu-Romanaţi este prevăzută o bază sportivă modernă, ne-a ami spus Dumitru Măceşanu, primarul comunei. Care a făcut treabă bună pe mandatul său, îndreptăţit fiind să îl obţină şi pe următorul.

Botoşeşti-Paia: Un pod nou peste Urdiniţa

Comună colinară, Botoşeşti-Paia, care văzută vara la vremea salcâmului înflorit pare un paradis vegetal, va avea un pod nou peste Urdiniţa, în valoare de 56.000 euro, pe fonduri europene. Ion Moraru, primarul comunei, ne-a vorbit de demararea unor lucrări de reabilitare la şcoala generală din localitate, şi, deloc descurajat, despre alte provocări.

Podari: Campus educaţional

Aidoma comunelor Işalniţa, Cârcea, Malu Mare din centura Craiovei, Podariul ţine pasul cu îmbunătăţirea continuă a infrastructurii sale. Administratorul public Aurel Gheorghiţă are pe agenda de priorităţi extinderea cu încă 3,2 km a reţelei de gaze la nivelul comunei, aducerea apei potabile de la Gioroc, inaugurarea unui teren de fotbal sintetic, deja finalizat. O sală de festivităţi, cu 200 de locuri, prevăzută şi cu laboratoare şcolare (fizică, fiziologie, chimie), investiţie în valoare de 1 mil. euro, precum şi izolarea termică a şcolii gimnaziale prin fonduri POR, modernizarea şi extinderea grădiniţei –cu încă un etaj-, prevăzută cu sală de masă, completează doar o dotare modernă a comunei. Să nu omitem un nou teren sintetic de sport, în administrarea şcolii gimnaziale, una dintre bunele unităţi şcolare din judeţ. 

Călăraşi: Mereu mai este câte ceva de făcut

Vergică Şovăilă, primarul comunei Călăraşi, crede că mereu mai este ceva de făcut, când vorbeşte de continuarea canalizării în satele Călăraşi şi Sărata, parte a unui proiect de 6 mil. euro. Se asfaltează vreo 6 km, şi investiţia se efectuează prin fonduri proprii, precum şi lucrări de modernizare la sediul şcolii, care va dispune de un teren sintetic de sport. La Călăraşi însă, marii cultivatori de pepeni şi lubeniţe, se află deja în febra pregătirilor viitoarelor recolte, pe care le vor cât mai timpurii.

Ghidici: O grădiniţă, ca un basm

Multe la număr sunt împlinirile edilitar-gospodăreşti ale Ghidiciului, pe mandatele primarului Constantin Tache. Fiindcă la înfiinţarea sa (2004), Ghidiciul n-avea de nici unele. Acum, comuna, să lăsăm sediul impozant al primăriei, e în rândul lumii dispunând de toate utilităţile. O grădiniţă în valoare de 463.000 euro, cu dotări moderne, o adevărată bijuterie „ca un basm”, este gata, pentru a se demara imediat un cămin pentru bătrâni, cu 10 apartamente, printr-un proiect generos, prin fonduri europene. 

Cetate: Un pod nou peste Drincea

Marin Duţă, primarul de cinci stele al comunei Cetate, raportează, ca la armată, care nu ştim cât i-a plăcut, întrebat despre ce e nou la el în „parohie”: un pod peste Drincea, de 14-15 m lungime şi o sală de sport modernă cu toate utilităţile ei, prin CNI. Nu omite să adauge, mucalit, că dacă portul de la Cetate ajungea în administrarea primăriei, cum se decisese iniţial, comuna lui solicita statutul de oraş. Dar şi aşa, Cetate rămâne una dintre frumoasele localităţi ale Doljului.

Orodel: Se reabilitează căminul cultural

Lucrarea numărul unu a primarului Jane Vâlcomeanu o constituie modernizarea străzilor de interes local, în satele Cornu, Călugăreni şi Orodel, prin proiecte în valoare de 120 miliarde lei vechi prin PNDL. Totodată reabilitarea căminului cultural din Orodel, prin CNI, reprezintă o altă ţintă, a primului gospodar al comunei.

 

*Suntem în toiul iernii, zăpada se lasă încă aşteptată, şi ar avea rostul ei pentru culturile agricole, dar cu toate acestea, deşi sentimentul neliniştii e apăsător, cum spuneam în preambulul realatărilor telegrafice, Doljul e un şantier autentic.