PNL este un partid „rănit”, o formaţiune care se află pusă acum, după o înfrângere dureroasă la alegerile parlamentare, în faţa momentului zero al adevărului, un moment în care nici măcar preşedintele Klaus Iohannis nu ar putea veni să impună pe cineva în poziţia de lider, este de părere fostul preşedinte liberal şi, ulterior, fost lider al PDL, Theodor Stolojan, într-un interviu pentru Gândul.
Politicianul face o analiză dură a motivelor care i-au adus pe cei de la PNL în acest punct şi, mai ales, a relaţiei pe care partidul a avut-o pe durata campaniei electorale cu fostul premier Dacian Cioloş, despre care spune că, dacă îşi doreşte cu adevărat să facă politică, atunci n-ar trebui să aibă nicio ezitare în a se alătura PNL-ului. În calitate de membru, însă, pentru că, formaţiunea nu va accepta atât de uşor ca cineva să vină direct la conducere. Dacă înainte de scrutinul parlamentar lucrurile ar fi fost, poate, mai simple, acum Dacian Cioloş trebuie să vină în partid fără pretenţii, să-şi facă o echipă şi să muncească pentru a câştiga încrederea membrilor, întrucât nu va primi nimic pe tavă, de-a gata, a mai spus fostul lider liberal. În plus, un viitor mandat al lui Klaus Iohannis la Cotroceni va depinde „categoric” de evoluţia PNL din următorii ani, pentru că şeful statului va trebui să aibă în spate o forţă politică ce nu va fi cu siguranţă PSD-ul, iar pentru partid nu este de dorit ca Iohannis să facă atunci o altă opţiune, a conchis Stolojan.
Între alegerile locale şi cele parlamentare, PNL a pierdut mai bine de un milion de voturi, fapt care i-a costat pe liberali şansa reală de a ajunge la guvernare şi de a-l instala pe fostul premier Dacian Cioloş la Palatul Victoria pentru un nou mandat. Greşelile au venit în cascadă, crede fostul lider al partidului, Theodor Stolojan, plecând de la preocuparea pentru finalizarea fuziunii între fostul PNL şi PDL, fapt care duce, inevitabil, la probleme de tipul „cine ce e în partid”, şi ajungând până la o relaţie neclară cu Cioloş care a creat confuzie în mintea alegătorilor şi nu a reuşit să-i convingă, nici măcar în ultimul ceas. Fostul prim ministru a luat decizia de a se implica în campanie mult prea târziu, consideră Stolojan, iar acest lucru a influenţat credibilitatea partidului şi a modelat, cumva, relaţia pe care Cioloş ar putea-o avea în continuare cu PNL.
Concret, dacă Dacian Cioloş vrea să intre în politică, n-ar trebui să aibă nicio ezitare în a merge mai departe alături de liberali, dar gândul că ar putea fi propulsat direct în fruntea formaţiunii este unul destul de riscant, arată politicianul. Nimeni, nici măcar preşedintele Klaus Iohannis, nu-i poate garanta lui Cioloş aşa ceva, pentru că asta ar însemna că respectivul n-a înţeles nimic din ceea ce s-a întâmplat în alegeri sau în perioada imediat următoare. Dimpotrivă, tehnocratul ar trebui să intre în PNL ca membru, să muncească, să spună cine este şi ce poate să facă, iar apoi, alături de o echipă, să câştige încrederea membrilor care în acest moment sunt şi ei destul de dezamăgiţi de evoluţia formaţiunii.
Dincolo de relaţia „incertă” cu Cioloş, liberalii au pierdut în campanie şi pentru că nu au fost în stare să elaboreze un mesaj clar şi ţintit, din contra, au comunicat „total neinspirat, nefericit”, „partea proastă e că i-am şi plătit, bănuiesc, pe cei care au făcut asemenea porcării”, a precizat Theodor Stolojan. O altă cauză a eşecului ar veni chiar dintr-unul dintre argumentele cele mai puternice cu care PNL a încercat să convingă electoratul: „schimbarea la faţă”, aducerea pe liste a unor figuri noi. Timpul a fost prea scurt pentru ca oamenii din partid să ajungă să-i cunoască pe cei aduşi la filiale cu doar câteva zile înainte, iar renunţarea la vechii lideri, purtători credibili de mesaj, fără probleme de integritate, cum a fost cazul lui Gheorghe Flutur care a fost lăsat pe dinafară într-un miting la Iaşi, nu a fost de bun augur, mai crede Stolojan.