Alb-albaştrii, la primul succes al anului

0
469

Universitatea Craiova – St. Gallen 2-1

Au marcat: A. Ivan 5, Măzărache 30 / Lucas Cueto 70.

Stadion: „Ta’Qali”, Valletta, spectatori: 100.

Universitatea Craiova: Calancea (46 Mingote) – R. Petre, Kelic (46 Dumitraş 70 Kelic), Acka (46 Popov), Briceag (46 Vlădoiu) – Mateiu (46 Screciu), Zlatinski (46 Nuno Rocha), Baluţă (46 Drăghici) – Ivan (46 Manea), Măzărache (46 Al. Popescu), Bancu (46 Gustavo). Antrenor: Gigi Mulţescu.

St. Gallen: Lopar (46. Stojanovic) – Hefti (46 Wiss), Haggui (62 Ledergerber), Angha (68 Gönitzer) – Aratore (46 Cueto), Gelmi (62 Kodoic), Toko (59 Mutsch), Schulz (46 Wittwer) – Aleksic (46 Babic), Barnetta (66 Blasucci) – Ajeti (46 Buess). Antrenor: Joe Zinnbauer.

Universitatea Craiova a câştigat amicalul din Malta cu elveţienii de la St. Gallen, scor 2-1

meciDupă ce a terminat la egalitate primul amical din stagiul din Malta, scor 1-1, cu nemţii de la Fortuna Dusseldorf, CS Universitatea Craiova a câştigat al doilea meci de verificare disputat pe arena Ta’Qali din Valletta, scor 2-1, contra formaţiei elveţiene St. Gall (locul 6 în prima ligă). Dintre jucătorii achiziţionaţi în iarna aceasta, Gigi Mulţescu i-a utilizat doar pe cei prezenţi încă de la reunirea lotului, respectiv Drăghici şi Mingote, restul urmând a debuta probabil în următorul amical, programat pe 18 ianuarie, contra maltezilor de la Hibernians Paola. La meciul de sâmbătă seara, pe arena „Ta’Qali” au fost prezenţi şi 13 suporteri ai lui St. Gall, concuraţi de doar 3 fani ai Universităţii Craiova.

Ivan, gol şi assist

golAntrenorul Craiovei a început cu o formulă apropiată de cea de bază, iar prima repriză a fost dominată clar de olteni, care au şi marcat de două ori, ratând şi alte câteva ocazii. Noul căpitan al Ştiinţei, Andrei Ivan, a deschis scorul în minutul 5, cu o lovitură de cap din 6 metri, după un corner la care Kelic a reintrodus mingea în careu după respingerea elveţienilor. În minutul 30, lansat excelent de Băluţă, acelaşi Ivan l-a servit ideal pe Măzărache, iar acesta a reluat din mijlocul careului pe lângă portarul advers. Majoritatea alb-albaştrilor au avut o evoluţie consistentă, cu un plus pentru Ivan, Zlatinski, Băluţă şi Briceag şi un minus pentru Kelic şi Bancu. Acesta din urmă devine un jucător a cărui plecare a-i regreta-o, ştiind potenţialul său, dar când se află pe teren îţi doreşti să fie schimbat. Nicuşor a fost cap de linie la câteva acţiuni ale Universităţii şi nu e vorba neapărat de ratarea sa din minutul 11, singur cu portarul advers. Mateiu a reapărut printre titulari, aşa cum s-a întâmplat şi la ultimul meci din 2016, arătând aceeaşi determinare şi ambiţie, însă a încetinit tranziţia pozitivă, încercând să protejeze mingea în exces, uneori fiind deposedat. Croatul Kelic dovedeşte aceeaşi rigiditate, aportul său fiind exclusiv în jocul aerian, pe postul respectiv fiind aşteptat să intre francezul Barthe.

Nuno Rocha a fost ridicol

În partea a doua, Gigi Mulţescu a folosit mai mulţi tineri, iar St. Gall a avut iniţiativa, dar nu şi-a creat ocazii la poarta noastră. Elveţienii au  redus din handicap în minutul 70, într-un moment în care Dumitraş se afla pe margine, primind îngrijiri după o ciocnire cu Mingote. Lucas Cueto a marcat în poarta goală, după o gafă enormă a lui Nuno Rocha, care s-a trezit driblând în careul mic. De altfel, Nuno Rocha a fost dezinteresat de amicalul cu elveţienii, după plecarea conaţionalilor săi, Rambe şi Kay părând şi el cu gândul la un transfer, în condiţiile în care se află şi în ultimele luni de contract. Cea mai bună soluţie în cazul său ar fi îndepărtarea încă de pe acum, întrucând nu s-a ajuns la un acord de prelungire a contractului său şi sunt destui jucători în lot care pot ajuta echipa pe termen lung. În schimb, din „echipa rezervelor” cel mai activ a fost Gustavo, care poate pretinde fără probleme un loc în primul „11”. Dintre tineri, remarcatul ar fi Robert Petre, folosit fundaş dreapta în prima parte şi mutat în stânga după intrarea lui Vlădoiu. „Petrică” s-a descurcat bine şi a avut câteva acţiuni ofensive notabile. Drăghici s-a implicat cam târziu în joc, dar a demonstrat că este prieten cu mingea, obţinând şi o lovitură liberă de la 20 de metri după o fază cursivă. Vlădoiu şi Screciu s-au descurcat destul de bine, la fel ca şi Popov, unul dintre cei mai buni alb-albaştri în repriza a doua. În schimb, puştiul care a impresionat cu Fortuna, Alex Popescu, a avut o evoluţie modestă, pierzând aproape toate mingile pe care le-a avut, inclusiv una primită de la adversari, într-o fază similară cu cea din care a înscris în poarta nemţilor de la Dusseldorf. În aceste condiţii, păcat că Mulţescu nu i-a oferit câteva minute şi lui Markovic, acesta având şi mai puţine şanse de a juca după ce se va integra şi bosniacul Fajic.

Elveţienii, antrenaţi de neamţul Joe Zinnbauer, l-au avut printre titulari pe fostul internaţional helvet Tranquillo Barnetta. În vârstă de 31 de ani, acesta  a revenit în iarna aceasta la clubul care l-a lansat, după o carieră remarcabilă în Bundesliga la echipe precum: Schalke 04, Eintracht Frankfurt, Bayer 04 Leverkusen, Hannover 96, ultima aventură fiind în MLS, la Philadelphia Union. În schimb, nu mai puţin de 4 titulari obişnuiţi i-au lipsit neamţului Zinnbauer în partida cu Universitatea.

Craiovenii le-au oferit elveţienilor un tricou al lui Jerry Gane

ganeÎnainte de startul meciului, Universitatea Craiova a oferit clubului St. Gallen drept suvenir un tricou inscripţionat cu numele lui Ionel Gane, fost jucător la cele două echipe. Pe site-ul oficial al clubului elveţian, istoria Ştiinţei a avut parte de o prezentare exhaustivă, precizându-se că atacantul Jerry Gane a evoluat pentru ambele formaţii, iar cel care a iniţiat renaşterea echipei, în 2013, a fost un alt jucător al Craiovei care a evoluat în Elveţia, Pavel Badea.

Ca o remarcă în ceea ce priveşte fostul adversar al Craiovei din stagiul maltez, Fortuna Dusseldorf, acesta a găzduit în week-end-ul trecut un patrulater cu meciuri de 45 de minute, la care au participat Bayern Munchen, Borussia Monghengladbach şi Mainz. În prima partidă, Fortuna a remizat cu campioana Germaniei, pierzând după executarea loviturilor de departajare, iar în cel de-al doilea a trecut cu 2-0 de Monchengladbach.