Peste 500 de doljeni, vaccinaţi împotriva gripei, în doar o săptămână

0
450

În doar o săptămână, 509 doljeni din grupele la risc au fost vaccinaţi împotriva gripei, prin intermediul cabinetelor medicilor de familie şi spitalelor. Deja a fost solicitată o suplimentare a numărului de doze de vaccin, necesare pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripă în perioadele reci si cu fluctuaţii de temperatură.

În ultima săptămână, în judeţul Dolj s-au înregistrat 840 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 375 cazuri de pneumopatii acute şi niciun caz de gripă. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în această săptămâna (1.215) este mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (932  cazuri), dar se încadrează în evoluţia multianuală. Rata incidenţei în rândul populaţiei a cazurilor de IACRS a fost 120,99‰oo şi a pneumopatiilor a fost de 54,01‰oo. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 14,40%. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat şi nu există dovada circulaţiei de virusuri gripale în rândul populaţiei, Direcţia de Sănătate Publică Dolj a caracterizat săptămâna prin lipsă de activitate gripală.

Avertisment din partea medicilor

Specialiştii avertizează că vremea de afară favorizează apariţia unor boli intercurente, aşa numite boli de sezon, dar şi acutizarea unor afecţiuni cronice preexistente. Bolile de sezon includ guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa şi alte afecţiuni acute din sfera ORL. Ele pot surveni în orice anotimp, dar incidenţa lor este crescută în acest sezon tocmai din cauza aerului rece care favorizează scăderea imunităţii locale şi generale a organismului şi creşterea circulaţiei germenilor.

Vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi în special a complicaţiilor cauzate de infecţia gripală. Imunizarea vizează în special persoanele cu risc de complicaţii cauzate de gripă şi pe cei care îngrijesc aceste persoane. Aceştia beneficiază de vaccin gratuit prin cabinetele medicilor de familie. În categoriile de risc se regăsesc: persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane; gravide; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire(copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt; toate persoanele cu vârsta egală sau peste 65 de ani.

În afara acestor grupe de risc, care beneficiază de vaccin gratuit, vaccinarea antigripală este utilă şi pentru celelalte persoane, care pot procura vaccinul din farmacii.

Regulile de igienă trebuie respectate

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi in special prin gripa. Medicaţia antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secţie/spital de boli infecţioase se administrează doar la indicaţia medicului, în cazurile grave sau în prezenţa bolii la persoane cu factor de risc cu complicaţii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că, pentru evitarea riscului apariţiei de focare în colectivităţi, la prima oră de curs, o importanţă majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă,  prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută.