Începe judecarea procesului craioveanului Ioan Kovacs acuzat de trafic de influenţă, după ce, în luna februarie a anului trecut, a fost prins în flagrant primind bani pentru eliberarea în regim de urgenţă a unor cărţi de identitate şi documente de stare civilă, fără să fie funcţionar în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Craiova. Tribunalul Dolj a respins toate excepţiile invocate de inculpat cu privire la rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj prin care a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, Kovacs a făcut contestaţie, iar Curtea de Apel Craiova i-a respins, marţi contestaţia.
Reamintim că, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au demarat, la jumătatea lunii ianuarie 2015, cercetarea lui Ioan Kovacs, de 40 de ani, din Craiova, suspectat că, în schimbul unor sume de bani, intervine pe lângă funcţionari ai SPCLEP Craiova, pentru a facilita întocmirea sau preschimbarea unor cărţi de identitate şi a altor documente de stare civilă în regim de urgenţă. Bărbatul racola persoane din rândul celor care se prezentau la SPCLEP Craiova în vederea obţinerii unor documente de stare civilă, de la care pretindea sume cuprinse între 50 şi 200 euro, pentru rezolvarea în regim de urgenţă a cererilor lor. Cei care plăteau, beneficiau de un regim preferenţial în obţinerea documentelor solicitate, mai exact le primeau în aceeaşi zi, sau cel mai târziu în ziua următoare. Cu ajutorul unui investigator sub acoperire, pe 4 februarie, Ioan Kovacs a fost prins cu 250 de euro, bani pe care îi primise pentru a facilita obţinerea unei cărţi de identitate provizorii. La percheziţia făcută asupra sa, oamenii legii au descoperit: 50 de dolari, 270 lei, o carte de identitate pe numele unei femei, 250 de euro şi 7 timbre fiscale în valoare de 2 lei fiecare. În buzunarul pantalonilor au fost găsite cele 5 bancnote din cupiura de 50 euro marcate criminalistic şi încă 15 lei. După flagrant a urmat o percheziţie la locuinţa lui Kovacs, unde a fost descoperit un număr foarte mare de documente şi acte de stare civilă, în copie şi original. S-a stabillit că inculpatul a facilitat, în schimbul unor sume de bani, obţinerea de acte de identitate sau de stare civilă. Bărbatul a stat în arest de pe 4 februarie până pe 6 aprilie 2015, când Curtea de Apel Craiova i-a înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu. După o lună de arest la domiciliu, pe 8 mai, tot Curtea de Apel Craiova l-a plasat sub control judiciar.
Pe 13 august 2015 Ioan Kovacs a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Dolj, unde a intrat în procedura de cameră preliminară, fiind analizat de un judecător. Instanţa a decis că toate actele de urmărire penală sunt legale, a respins excepţiile ridicate de inculpat, pe 9 decembrie 2015, însă acesta a făcut contestaţie. Marţi, 12 ianuarie a.c., Curtea de Apel Craiova i-a respins contestaţia, astfel că va începe judecarea procesului, primul termen fiind stabilit pentru 15 februarie a.c.