Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Craiova, vot pentru revocarea Alinei Ghica

1
439
Dan Spânu

Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Craiova s-a întrunit, luni, la Craiova, şi după mai bine de două ore de discuţii judecătorii au decis să voteze pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a Alinei Ghica, fostă preşedintă a forului. Din cei 83 de judecători prezenţi, 75 au fost „pentru”. Conform judecătorului Dan Spânu, preşedinte interimar al Asociaţiei Magistraţilor din România, judecătorii consideră că Alina Ghica nu mai reprezintă această categorie în CSM, pentru că a uitat de imparţialitatea şi independenţa care ar trebui să guverneze actul de justiţie. În plus, Alinei Ghica i se mai reproşează că a luat parte la o procedură total netransparentă de alegere a preşedintelui CSM şi că ar fi fost pregătită să facă rocada cu Oana Hăineală, fără să aibă mandatul colegilor care au ales-o să-i reprezinte.

Judecătorul Dan Spânu, de la Curtea de Apel Craiova, şi preşedinte interimar al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), ne-a explicat, pe scurt, cum s-a ajuns la scandalul din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi ce se întâmplă zilele acestea la instanţele din ţară. Astfel, în cursul zilei de luni, la sediul Curţii de Apel Craiova s-a desfăşurat adunarea generală în care s-a stabilit revocarea Alinei Ghica din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). La şedinţă au fost prezenţi 83 din cei 88 de judecători care fac parte din adunarea generală, iar la finalul discuţiilor, 75 din ei au votat pentru revocarea Alinei Ghica, 6 – „împotrivă”, iar două voturi au fost declarate nule.

Tot scandalul care a împărţit Justiţia în tabere a început în urma alegerilor de la CSM, din 4 ianuarie a.c., o bună parte chiar şi dintre cei prezenţi acuzând jocuri de culise făcute înaintea şedinţei, care au viciat rezultatul. Astfel, pentru funcţia de preşedinte şi-au anunţat candidatura Oana Hăineală (procuror) şi Mircea Aron. După audierile celor doi, cei 18 membri ai Consiliului au decis să o aleagă cu 10 la 8 pe Hăineală drept preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii pentru anul 2013. În cadrul aceleiaşi şedinţe, Alina Ghica, fostă preşedintă a CSM, a candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM. Candidatura a fost respinsă de plenul CSM şi pentru acelaşi post şi-a anunţat candidatura şi Cristi Danileţ.

Alegerile de la CSM, „picătura care a umplut paharul”

„Vreau să vă spun că alegerea noii conduceri a CSM a fost, de fapt, picătura care a umplut paharul. Colegii au fost deranjaţi de faptul că cele două, şi mă refer la Hăineală şi la Ghica, puseseră la cale rocada fără să anunţe pe nimeni şi toate documentele le-au fost înmânate membrilor Consiliului cu vreo jumătate de oră înainte de şedinţă. Problema este că nu suntem de acord cu nici una dintre ele, dar vorbesc aici de persoane, nu că am fi împotriva unui procuror care să conducă CSM. Nu avem nimic cu cineva pe care activitatea profesională îl recomandă pentru această funcţie. Însă Alina Ghica, şi în calitate de preşedinte al CSM, în luările de poziţie pe care le-a avut, nu a dat dovadă de imparţialitate. În plus, apreciem că a ajuns să lupte pentru privilegiile personale nu pentru interesul actului de justiţie, motiv pentru care considerăm necesară revocarea ei”, ne-a declarat judecătorul Dan Spânu, preşedintele interimar al AMR.

Chiar dacă nu pot cere revocarea Oanei Hăineală din funcţie, magistraţii spun că nu sunt de acord ca aceasta să rămână în fruntea CSM, pentru că acest lucru nu ar garanta independenţa actului de justiţie în faţa politicului.

„Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei, iar rămânerea ei acolo, mă refer la Oana Hăineală, nu ar garanta independenţa actului de justiţie. Noi – Asociaţia Magistraţilor, din care fac parte şi mulţi procurori – ne dorim ca procurorii să fie independenţi, pentru că nici un judecător nu-şi poate imagina un procuror dependent de politic, care să facă dosare  la comandă, iar judecătorul să ajungă să judece un asemenea dosar. Nici societatea nu-şi doreşte aşa ceva. Justiţiabilul trebuie să ştie că va beneficia de un proces corect, iar noi asta ne dorim: garanţii pentru justiţiabili”, a mai spus Dan Spânu.

Procedura de revocare din funcţia de membru CSM a Alinei Ghica a fost declanşată săptămâna trecută, de judecătorii Curţii de Apel Cluj, şi până acum au votat „pentru” Cluj, Craiova, Galaţi, Piteşti şi Oradea.

„Este nevoie ca nouă instanţe, şi mă refer la Curţi de Apel, să voteze revocarea din funcţie a Alinei Ghica. Procesele-verbale ale şedinţelor, cu rezultatul votului, se centralizează la Curtea de Apel Cluj, care a demarat procedura. De aici, rezultatul final se va trimite CSM, care este obligat să ia act de voinţa magistraţilor. Aşa este normal şi legal, ca magistraţii care te-au trimis să-i reprezinţi să te revoce dacă sunt nemulţumiţi. Iar din câte vedeţi, există într-adevăr o mare nemulţumire. Noi vrem să ne facem singuri curăţenie în sistem. Nu vrem ca Justiţia să fie la îndemâna politicului, indiferent cine este la putere sau în opoziţie”, a încheiat judecătorul Dan Spânu.

1 COMENTARIU

  1. Nea Spanule, sa-ti fie rusine neica! O sa va calareasca politrucii cu voie de la asa numita conducere a Asociatiei voastre! Suferiti de sindromul Stockholm baieti si fetite din justitie…

Comments are closed.