Senatorul Mărinică Dincă: „Bugetul României este ilegal…”

1
366

Bugetul României prezentat cu ceva întârziere de Guvernul Ponta este un buget ilegal. De această părere este opoziţia, iar prin vocea senatorului Mărinică Dincă se încearcă motivarea acestei etichete puse pe bugetul general consolidat. Parlamentarul doljean spune că este un buget ilegal pentru că a fost făcut cu încălcarea legii răspunderii financiar-bugetare şi cu încălcarea legii transparenţei.

Senatorul Dincă a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, şi amendamentele pe care PNL le face la mult controversatul proiect de buget, creionat recent de guvernul Ponta. „Strict legat de bugetul României, am să vă prezint astăzi (n.r. ieri), în trei puncte, poziţia noastră atât legată de investițiile din Craiova, din Dolj, dar şi ceea ce înseamnă legătura Olteniei cu restul ţării, şi aici mă voi axa pe Autostrada Craiova-Bucureşti, care există doar pe buzele premierului Victor Ponta, dar nu şi în buget, la capitolul Transporturi.

În primul rând vreau să vă spun că acesta este un buget ilegal, pentru că este făcut cu încălcarea legii răspunderii financiar-bugetare şi a legii transparenţei actelor administrative. Legea răspunderii financiar-bugetare obligă Guvernul să ţină cont de punctul de vedere al Consiliului Fiscal, aceeaşi obligaţie o are şi Parlamentul României, iar după cum ştiţi, premierul Victor Ponta spune, pe 11 decembrie dimineaţă, că bugetul nu este gata şi că abia spre seară va avea bugetul pe masă, iar Consiliului Fiscal i-a fost trimis bugetul cu o zi înainte, pe 10 decembrie. Din avizul înaintat Guvernului de Consiliul Fiscal acesta arată că nu poate să-şi facă un punct de vedere conform, ținând cont că bugetul este incomplet, iar la precizările pe care le-a solicitat Consiliul Fiscal, Guvernul nu a putut să răspundă. Drept urmare, Consiliul Fiscal aşteaptă şi acum un buget complet, ca să poată să dea un aviz conform, de care Guvernul trebuie să ţină cont”, a precizat senatorul Mărinică Dincă.

Două legi fundamentale au fost încălcate

O a doua încărcare de lege constă în lipsa de transparenţă. De regulă, orice proiect de buget ordinar, pe care Guvernul îl adoptă, într-o primă etapă îl supune unei dezbateri publice şi legea prevedere 30 de zile. „Românilor nu le-a fost lăsat nici măcar un minut şi să-şi poată spune punctul de vedere. Aşadar, două legi fundamentale au fost încălcate. Pe de o parte. Pe de altă parte, acest buget este un buget mincinos. Am auzit în permanenţă că au prezent veniturile. La toate ministerele, la toate capitolele. Şi toată lumea a insistat pe partea de investiţii. Astăzi ni se spune că avem la capitolul investiţii o sumă pe care Guvernul Ponta o laudă şi spune că este cea mai mare pe care a avut-o vreodată România. Din punctul meu de vedere nu face altceva decât îi minte încă o dată pe români. Prevede 39 de miliarde de lei, sume atrase din fonduri europene pe 2015, în condiţiile în care pe anul 2014 nu a atras nici măcar jumătate din suma despre care face vorbire. Este evident că e o minciună… Iar cel mai grav lucru este că pentru exerciţiul bugetar al Uniunii Europene, 2014-2020, prevede că vor fi atrase doar 400 de milioane de euro şi asta pentru că până în acest moment nu are o legislaţie pregătită pentru a absorbi fonduri europene din exercițiul 2014-2020… Ce vreau să spun că astăzi orice cetăţean român, orice ONG care vrea să depună un proiect nu poate să facă acest lucru pentru că toată legislaţia mergând până la condiţiile minimale nu există. Caietul aplicantului nu este pus în discuţie”, a mai parlamentarul doljean.

Amendamente pentru stadion, izolarea blocurilor şi infrastructura rutieră

Senatorul Dincă a prezentat mai multe amendamente pe care intenţionează să le ataşeze la buget şi care dacă vor fi acceptate de Guvern vor avea un impact şi asupra comunităţii noastre locale, mai ales din punct de vedere al continuării investiţiilor. „Este vorba de un set de amendamente pe care le voi depune cu colegii mei de la Camera Deputaţilor şi de la Senat, un set de amendamente prin care vom aduce bani pentru Craiova. Pentru Oltenia şi pentru a permite dezvoltarea Olteniei în zona infrastructurii. Pe lângă acestea mai avem două amendamente, unul legat de o suplimentare cu 13,5 milioane lei a bugetului DNA şi un alt amendament legat de suplimentarea bugetului Ministerului Apărării Naţionale, până la suma de 2% din PIB. Cred că cele două instituții trebuie susţinute şi nu sunt mofturile personale mele sau ale altui coleg. DNA-ul în 2014 aduce 500 de milioane de euro la bugetul de stat”, a subliniar parlamentarul PNL. Dincă a vorbit de amendamente care fac referire la suplimentarea bugetului pentru proiectul de vizează un nou stadion, pentru izolarea termică, pentru proiectele de infrastructură şi nu în ultimul rând a solicitat bani pentru drumul judeţean din Murgaşi, 10,7 km care toamna şi iarna este impracticabil.

1 COMENTARIU

Comments are closed.