Coaliţia a decis cum va arăta Guvernul Ponta 4, supus astăzi votului Parlamentului

0
334

Coaliţia de guvernare a decis, ieri, structura şi componenţa Guvernului restructurat, supranumit Cabinetul Ponta 4, care va fi unul politic, format numai din politicieni, va avea doar miniştri plini, nu şi miniştri delegaţi, şi va avea un număr mai mic de vicepremieri, – respectiv doi în loc de patru – Gabriel Oprea (UNPR) şi Liviu Dragnea (PSD) precizează Mediafax. Ieri după-amiază, forurile de conducere ale celor patru partide componente ale coaliţiei (PSD, UNPR, PC şi PLR) s-au reunit pentru a valida miniştrii pe care îi propun. Gândul subliniază că experimentul propus de premierul Ponta în primăvara lui 2014, când a introdus în Guvern mai mulţi tehnocraţi, fără ca partidul să fie informat asupra numelor acestora, a eşuat, acesta fiind obligat, după pierderea prezidenţialelor, să-şi aleagă miniştrii din cadrul PSD. Tehnocraţii au spus la revedere Palatului Victoria pe Facebook, ei anunţând rând pe rând faptul că au fost remaniaţi. În Guvernul Ponta 4 nu se mai regăsesc nici miniştrii UDMR, după retragerea maghiarilor de la guvernare, în schimb au fost cooptaţi oamenii din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. PC a negociat dur pentru a obţine Ministerul Educaţiei, pentru aceasta Daniel Constantin renunţând şi la funcţia de vicepremier.

Astăzi urmează să aibă loc audierile miniştrilor în Parlament, iar astă- seara este preconizat votul în Parlament. Cum spuneam, noul Guvern va avea în componenţa sa PSD, UNPR şi PC, plus oameni de la partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, partid care nu este însă recunoscut oficial la Tribunal sub numele de PLR, ci sub cel de Partidului Naţional al Mediului. Per ansamblu însă, Cabinetul Ponta 4 nu va aduce foarte multe nume noi, ci doar comasarea mai multor ministere. Astfel, se va renunţa la experimentul din perioada guvernării USL, când, pentru a controla PNL, PSD a spart mai multe ministere sau atribuţiile unora au fost preluate în subordinea PSD sau a primului ministru, semnalează Gandul.info.

UNPR rămâne cu ce are

Cei de la UNPR îşi păstreaza funcţia de vicepremier şi ministru de Interne pentru preşedintele Gabriel Oprea, dar şi pe cea de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, pentru Eugen Nicolicea. Partidul lui Tăriceanu va fi reprezentat în Guvern de Andrei Gerea, la Ministerul Economiei, şi Graţiela Gavrilescu la Ministerul Mediului. De la Ministerul Economiei a fost remaniat Constantin Niţă (PSD), iar la minister se vor reîntoarce Energia şi IMM-urile. Ministerul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului ar urma să fie condus de Radu Stroe (PLR). Social-democraţii vor să treacă din nou la ministere acele atribuţii care au trecut la SGG în 2012, când PSD a încercat să golească de conţinut portofoliile încredinţate PNL.

PC a dorit neapărat Ministerul Educaţiei

PC va avea în continuare Ministerul Agriculturii prin Daniel Constantin, dar acesta a renunţat la funcţia de vicepremier. Conservatorii au cedat şi ministerul Comunicaţiilor, ministrul Răzvan Cotovelea urmând să fie remaniat pentru ca formaţiunea să obţină Ministerul Educaţiei, care se va comasa cu Cercetarea. Aici sunt în cărţi Sorin Câmpeanu sau Dumitru Miron. Ministerul Finanţelor şi cel al Bugetului se vor comasa, el urmând să fie condus de Darius Vâlcov – PSD. După cum se poate vedea, Ioana Petrescu – marea surpriză de la Finanţe a Guvernului Ponta 3 – urmează să nu se mai regăsească în viitoarea structură guvernamentală.

Mare parte dintre miniştrii actuali rămân în funcţie

Făcând o trecere în revistă, din actuala structură guvernamentală se vor regăsi în Cabinetul Ponta 4 următorii: Rovana Plumb – Muncă, Mircea Duşa – Apărare, Darius Vâlcov – Finanţe, Eugen Teodorovici – Fonduri Europene , Bogdan Aurescu – Externe, Ioan Rus – Transporturi, Robert Cazanciuc – Justiţie, Nicolae Bănicioiu – Sănătate şi Gabriela Szabo – Tineret şi Sport. Social-democraţii vor prelua Ministerul Culturii, o propunere de ministru avansată fiind cea a deputatului Ionuţ Vulpescu, un apropiat al lui Ion Iliescu. De asemenea, la ministerul Comunicaţiilor este vehiculat numele lui Sorin Grindeanu.

Demisii anunţate pe Facebook

Sâmbătă, patru din cei opt miniştri delegaţi, respectiv Răzvan Nicolescu, Florin Jianu, Aurelia Cristea şi Bogdan Stanoevici, au anunţat, pe Facebook, faptul că nu vor mai face parte din structura viitorului Cabinet, după ce au avut câte o discuţie cu premierul Victor Ponta. Portofoliile deţinute de aceşti miniştri delegaţi se vor comasa cu ministerele mari, astfel: Energia şi IMM-urile vor fi comasate cu ministerul Economiei, Dialogul Social va fi comasat cu ministerul Muncii, iar portofoliul delegat pentru Ape va fi comasat cu ministerul Mediului sau cel al Agriculturii. Portofoliul delegat pentru Buget va fi comasat cu ministerul de Finanţe.